joi, 12 mai 2016

Tura cu bicicleta pana la Manastirea Samurcas - Ciorogarla

Stiu ca inca nu s-au terminat ploile si nu a venit inca, caldura dar eu merg deja de doua luni cu bicicleta zi de zi la serviciu si nu numai dar si la cateva ture putin mai lungi, atunci cand vremea permite acest lucru. Este adevarat ca in ultimele week-end-uri vantul a fost destul de puternic si cand mergi cu bicicleta nu este tocmai placut, dar va propun pentru week-end-ul asta o tura pana in Ciorogarla. De ce tocmai acolo, o sa ma intrebati, acolo pentru ca eu stau in Dumul Taberei si este destul de aproape iesirea spre Domnesti prin Ghencea, dar si pentru ca traficul este destul de slab si se poate merge destul de bine si in siguranta. La Ciorogarla este o manastire foarte frumoasa ce se poate vizita, Manastirea Samurcacesti-Ciorogarla este o ctitorie a vornicului Constantin Samurcas si a sotiei sale, Zinca, de la inceputul secolului al XIX-lea. Traditia a pastrat o frumoasa legenda care sta la originea intemeierii sfantului locas, ca la mai toate manastiriile din Romania, dar care poarta un sambure de adevar. Se spune ca un cioban care isi pastea aici in campia Vlasiei, oile, a visat intr-o noapte, ca pe cand statea rezemat in ciomag si canta din fluier, in mijlocul campului, o oaie alba ca spuma laptelui dar care avea trei coarne in loc de doua. Visul s-a repetat de cateva ori in acea noapte. A doua zi ciobanul povesteste visul voievodului Samurcas, care era stapanul locului. Acesta cere duhovnicului sau, arhimandritul Timotei, staretul Manastirii Cernica sa ii talcuiasca visul. Staretul talcuieste visul ca o porunca de la Dumnezeu ca sa fie ridicata o biserica in poiana aceea, deoarece blandul animal avea trei coarne, biserica sa aibe trei altare si sa fie cu hramul Sfintei Treimi. Dupa discutia cu staretul, boierul aduna imediat oamenii si incepe ridicarea bisericii. Din documentele pastrate la Arhivele Nationale din Bucuresti reiese ca ridicarea manastirii a inceput in anul 1806 de cand dateaza primul contract al boierului cu dulgherii Stoian Ghenciu si Anastasie Gheorghe.
Drumul din centrul capitalei pana la manastire este de 20 de Km, nu este un traseu foarte lung mai ales ca se merge doar pe drum asfaltat si fiind campie nu prea sunt diferente de nivel. 
...................................................................................................................

Am fost pana la urma sambata la Ciorogarla am ajuns pana la Manastirea Samurcacesti si am avut marele noroc ca nu m-a prins ploaia. Vantul a batut cu putere la dus si in special din fata ceea ce este foarte nasol, dar la intoarcere m-a impins si am reusit sa mentin o viteza medie de 25-30 km /ora. O singura problema este pe drum, aproape de bariera de la Darvari se asfalteaza si a trebuit sa merg 200 de metri pe pietris si nisip dar in rest a fost bine si liber. 
Va recomand aceasta tura mai ales ca sunt doar 40 de km dus-intors din Dr. Taberei.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu