sâmbătă, 21 mai 2016

Litoral Bulgaria

Pana acum nu am povestit nimic despre Bulgaria, vecinii si prietenii nostri de peste Dunare, o tara ce are foarte multe destinatii turistice. Am auzit multe pareri pro si contra despre Bulgaria de la diversi turisti. Intr-adevar impresiile proaste erau in special de la cei care tranzitau Bulgaria in drum spre Grecia si Turcia. Este si normal, mai toti operatorii de turism traverseaza  Bulgaria noaptea, dar si daca s-ar traversa ziua nu ai avea prea multe de vazut deoarece toate soselele de la ei trec pe camp, nu prin sate, nu prin orase ca la noi. Pana si Sofia se traverseaza pe centura si nu ai mare lucru de vazut. De curand s-au inaugurat si doua autostrazi. Dar nu despre asta voiam sa povestim. Vreau sa va spun cum este pe litoral, deoarece multi se duc de 1 Mai sau de Paste la Nisipurile de Aur sau Albena la all inclusive si spera ca vara sa fie la fel de ieftin si de bine. 
Pentru 1 Mai acestea sunt niste destinatii foarte bune, Pentru trei, patru zile in care ai si all inclusive, poti sta si la piscina daca vremea te ajuta sau la piscina interioara daca ai rezervare la un hotel  care are asa ceva. Mai poti sa faci  o excursie de aproape o zi la Balcik. Daca mergeti de Paste la Nisipuri aveti o bisericuta ortodoxa unde puteti merge la Inviere sau la doar cativa km in statiunea Constantin si Elena este o manastire ortodoxa. Este adevarat ca slujba este in bulgara dar pentru mine nu a fost o problema. Unele hoteluri  fac si  spectacole pentru romani, pentru ca de 1 Mai sau Paste in Bulgaria pe litoral sunt numai romani. Intr-un an de Paste a cantat Andreea Balan, in alt an am fost o trupa de romani care a cantat in restaurant pana spre miezul noptii etc. 
Daca de 1 Mai este ok, sa zicem, vara lucrurile nu stau chiar asa. Tebuie sa stiti ca si la bulgari sezlongurile se platesc, 6 Leva seslongul, iar,  in afara de Balcik si cateva excursii nu prea ai ce face. Albena este o statiune linistita, o statiune de familisti, pentru cei care vin cu copii mici si care au nevoie de  plaja mare si multa liniste, O statiune verde intr-adevar, dar in care seara  poti  face doar cateva plimbari prin statiune. Din Albena esti foarte aproape de Balcik si Cap Kaliakra.
Fostul Kadrilater ascunde frumuseti nebanuite pentru acest colt de tara. Castelul Reginei Maria de la Balcik este amplasat pe malul marii si are o gradina de vis ce nu trebuie ratata daca veniti pana aici. Biletele de intrare sunt la pachet cu cele de intrare la gradina botanica, o gradina botanica foarte frumoasa si destul de mare. Pe langa multele specii de plante se  gaseste aici si o sera de cactusi de dimensiuni variabile, pe care o recomand cu caldura. Trebuie sa stiti ca nu puteti cumpara bilete cu euro sau dolari, doar in leva.

Intre Nisipurile de Aur, Albena si Balcik exista un autobuz ce se poate lua de la intrarea in statiuni si costa destul de putin, 2-3 Leva biletul si face cam 15 min, asa ca nu merita sa luati o excursie costisitoare de la agentiile de turism de pe acolo. Nici cu masina nu este o afacere mai ales daca veniti de 1 Mai deoarece este destul de aglomerat in Balcik si o sa gasiti cu greu loc de parcare in perioada aceasta. In plus, odata plecati din statiune nu o sa mai gasiti loc de parcare la intoarcere. In Nisipuri este o problema mare cu locurile de parcare, aveti mare grija unde parcati deoarece se ridica masinile si sunt duse intr-o parcare la iesirea din statiune. Amenda nu este mare, in jur de 10 Euro, dar destul de neplacut sa umbli dupa masina cand tu ai venit sa te distrezi.
Putin mai sus de Balcik spre Romania este Cap Kaliakra. La doar 12 km de soseaua Varna-Vama Veche, o limba de pamant, cu o inaltime de 70 de metri deasupra nivelului marii, ce se afunda in mare, un loc ideal de unde putem privi cateva colonii de delfini. Aici se afla si o cetate ce pe vremuri se numea Tirizis dar care a fost cucerita de greci si numele ei s-a schimbat in Kaliakra. Dupa ce turcii au cucerit aceasta cetate in secolul al XV- lea, a trecut pe teritoriul Romaniei in secolul XX, dupa ce Kadrilaterul a fost pamant romanesc. Acum este pe teritoriul Bulgariei, nu departe de Vama Veche, la doar 80 de km. Nu departe de Kaliakra este un loc superb unde trebuie sa popositi neaparat pentru masa de pranz. Dalboka, este o ferma de scoici din Marea Neagra, ce are amenajat un restaurant pe malul marii cu o terasa impresionanta ce poate gazdui foarte multi turisti infometati. Preturile sunt destul de mici si portiile sunt generoase. Ferma se afla la doar 40 de km de Romania in drum spre Kaliakra.
Dar incepusem sa va spun ca aceasta parte este o destinatie mai mult pentru 1 Mai sau pentru cei ce vor sa vina la relaxare si liniste. Putine baruri, de cluburi nici nu se pune problema. 
Daca doriti distractie intr-o statiune plina de tineret si de turisti din mai toate colturile lumii, in special din Anglia si tarile nordice, eu recomand statiunea Sunny Beach. Este situata la aproape 100 de Km de Varna spre Burgas. Drumul din Varna pana in statiune este destul de spectaculos deoarece soseaua merge pe o coasta paralela cu marea si pe masura ce ne apropiem de statiune putem admira de la o inaltime considerabila Marea Neagra. Pana aici treceti prin cateva statiuni dar nu va ganditi ca este aglomeratie ca la noi. 
Sunny Beach si Nessebar sunt doua statiuni foarte mari, legate intre ele si unde aveti posibilitati de cazare diverse, de la hoteluri de 5 stele la case particulare. Eu as recomanda un hotel de 3 maxim 4 stele cu piscina si cu demi-pensiune sau chiar all inclusiv deoarece in Bulgaria cele 3 stele se respecta si mancarea este destula si foarte buna. Nu sunt adeptul variantei de all inclusive deoarece aceasta te cam tine in hotel. Cum ziceam statiunea este una tinereasca, cu multe baruri transformate noaptea in cluburi si deschise pana in zori, cu sporturi nautice si multe alte distractii. Pentru cei ce vin aici doar cu micul dejun exista foarte multe restaurante, nu foarte scumpe, toate cu program artistic seara, cu orchestre live, dar si celebrele "impinge tava" unde se mananca foarte bine si ieftin. In plus  aveti si multe magazine unde berea nu depaseste 2-3 Leva.
De aici, tot cu un autobuz ce trece prin statiune puteti merge in orasul vechi Nessebar. O peninsula legata de statiune printr-un pod. Aici este un oras medieval unde toate cladiriile isi pastreaza aerul medieval. Exista si o bisericuta veche cu hramul Sf. Stefan. Foarte multe magazine si terase care mai de care mai atractive. Eu va recomand sa faceti un tur de jur imprejur pe faleza ce inconjoara peninsula ca sa puteti admira marea in toata splendoarea ei. In portul din Nessebar acosteaza si nave de croaziera.


In partea opusa  Nesebar-ului se afla o statiune linistita si foarte cocheta, Sveti Vlas. Aici puteti ajunge pe jos intr-o plimbare pe malul marii sau pe sosea. De la iesirea din Sunny Beach spre Varna in doar 10 minute ajungeti in statiune. Aici nu sunt hoteluri fastuoase dar sunt mici si cochete si cu multa vegetatie. Plaja din statiune este una foarte frumoasa, poate cea mai frumoasa din cate am vazut in Bulgaria. Nu foarte mare dar amenajata foarte frumos. Tot aici este si un port de yahturi unde putem vedea si niste frumoase lebede ce se plimba linistite printre vaporase si care vin la mal sa fie hranite si mangaiate de turisti. 


Statiunea este asezata pe un deal, in trepte si cu fiecare straduta pe care o urcati puteti avea o priveliste din ce in ce mai frumoasa.
In concluzie eu va recomand pentru vara aceasta parte a Bulgariei daca alegeti sa va petreceti concediul in tara vecina. Este si mai ieftin si mai distractiv decat la Nisipuri sau Albena.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu