Anul acesta de Paste si 1 mai, din pacate au cazut in aceeasi zi, am plecat in Serbia. Pentru ca am un prieten care lucreaza la Varsat, un oras ce se afla la 15 km de granita, de vama Moravita si la circa 70 de km de Timisoara, am plecat cu trenul de ora 21:45 spre Timisoara. Nu am mai mers cu trenul de ceva ani buni, dar avand in vedere faptul ca mi-a promis ca vine sa ma ia de la Timisoara am zis ca nu poate fi asa de rau. Rau nu a fost, dar trenul a avut intarziere 75 de minute. Ajuns in Timisoara am plecat direct in centru sa vad minunile primarului Robu de care am tot auzit pe la radio si tv. Intr-adevar un oras frumos cu foarte multe parcuri, multe piete de promenada si multe spre foarte multe piste de biciclete. In foarte multe locuri se pot inchiria biciclete, non stop, cu care poti admira in intregime orasul in toata splendoarea lui. Din pacate in ziua aceea a plouat mai tot timpul dar asta nu m-a impiedicat sa il strabat de la un capat la altul. De la gara am ajuns imediat la Catedrala Mitropolitana care este la doar 3 statii de autobuz de gara. Catedrala este simbolul orasului, este cea mai inalta biserica din Romania si cea mai inalta catedrala ortodoxa din lume, exceptand Rusia. A fost construita intre anii 1936 si 1941.
Vis-a-vis de Catedrala incepe artera pietonala ce duce spre Piata Operei. Artera are de o parte si de alta magazine si cafenele cu terase foarte frumoase. Preturile din cafenele sunt mult mai mici decat cele din centrul vechi din Bucuresti. Din Piata Operei de unde a inceput Revolutia Romana in 1989 incepe o straduta mica acoperita de umbrele in toate culorile agatate intre cele doua cladiri ce sunt de o parte si de alta, ce dau impresia unui curcubeu. Tot pe aceasta straduta este si un centru de informare turistica de unde puteti achizitiona harti si materiale ce va pot ajuta sa strabateti orasul si sa gasiti mai rapid obiectivele turistice.
Nu departe de Opera se afla Castelul Huniazilor dar este in renovare asa ca este inchis. Aceasta straduta mica duce din Piata Operei sau Piata Victoriei in Piata Unirii, cea mai mare piata din Timisoara. O piata foarte mare pietonala unde putem vedea mai multe obiective, cum ar fi, Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc sau Muzeul de arta si statuia Sfintei Treimi ce se afla chiar in mijlocul pietei.
Din pacate nu am avut mult timp de vizitat in Timisoara deoarece la ora 14:00 trebuia sa ajung la noul mall care s-a deschis de foarte putin timp aici. Mall-ul are si un hypermarket Carrefour primul din Banat si totodata cel mai mare magazin din zona. De aici a venit sa ma ia prietenul meu si am plecat spre Varset, unde locuieste el. La mall am ajuns cu un autobuz, E1, o linie expres, pe care l-am luat din centul si pentru care biletul costa 2,5 ron si se cumpara de la chioscurile de ziare. Tot la mall ajunge si autobuzul 33 ce are capatul in fata catedralei.
Varset o comuna transformata in oras, in Banatul Sarbesc, la doar 15 km de granita cu Romania, vama rutiera de la Moravita sau vama feroviara de la Stamora Moravita, este un loc placut asezat langa niste dealuri inalte de aproximativ 400 de metri, unde se afla si cel mai important obiectiv turistic din zona, Castelul Varset si Turnul Castelului, un Castel ce dateaza din secolul al XV-lea. Turnul si Castelul au fost declarate in 1991 monumente culturale si arheologice de catre statul sarb.
Varset este un orasel mic de provincie, dar cu destul de multe obiective turistice. Aici se afla si o biserica romaneasca in care slujesc 3 preoti ortodocsi. Biserica este destul de mare si impunatoare si se afla in centrul orasului. Nu departe de aceasta, despartite doar de un parculet din centru se afla o frumoasa biserica sarbeasca, Sveti Nikola, care este cunoscuta in toata Serbia pentru maretia ei si pentru turnul cu ceas construit in stil baroc in anul 1785. Tot aici este si o foarte mare catedrala catolica cu doua turnuri semete. Biserica Sveti Gerhard a fost construita in anul 1860 in stil neo-gotic mai putin intalnit in Serbia.
Vis-a-vis de biserica sarba Sveti Nikola se afla Palatul Episcopal unde locuieste episcopul Varset-ului, o cladire frumoasa cu un acoperis recent renovat cu banii trimisi de biserica rusa.
Mancarea este foarte buna in Serbia, portiile sunt foarte mari . Este destul de ieftin sa mananci la restaurant. Berea sarbeasca este buna. Am baut o bere Jelen si o bere neagra foarte buna. Aici nu o sa gasiti lanturi internationale, se stie ca sarbii sunt foarte nationalisti si nu permit lanturilor sa deschida magazine aici. Le impun reguli stricte prin faptul ca vor sa aibe in proportie mare produse sarbesti .
Pe data de 2 mai am plecat intr-o mica excursie la Belgrad, capitala Serbiei, orasul in care raul Sava se varsa in Dunare. De aici pana la Belgrad sunt 80 de km si se trece in majoritate prin sate romanesti din Banatul Sarbesc. Autostrada strabate Serbia de la est la vest . Varset fiind in sud nu are autostrada. Belgradul este un oras interesant, un oras de vizitat in orice anotimp. Destul de greu este cu locurile de parcare. Ce trebuie sa stiti ca parcarile sunt impartite in trei mari zone zona I, II si III, dinspre centru spre periferie. In zona unu nu ai voie sa parchezi mai mult de o ora, in zona doi doua ore si in zona trei, trei ore. Plata se face printr-un sms si dupa acest interval trebuie sa muti masina in alt loc deoarece se ridica si amenda este destul de mare.
Destule obiective sunt in Belgrad dar cel mai important este Cetatea Kalemegdan sau Fortareata Kalemegdan cum este cunoscuta de catre turisti. O cetate construita pe un deal din centrul Belgradului, pe malul Dunarii, de unde se poate vedea cum raul Sava se varsa in Dunare. O imagine superba. Fortareata a fost construita in secolul al III- lea inainte de Hristos si a fost acaparata de multe popoare precum Tracii, Dacii, Celtii si chiar sunt zvonuri ca mormantul lui Atilla ar fi sub zidurile cetatii. In interiorul cetatii se poate face o plimbare printr-un imens parc ce adaposteste pe langa turnul cu ceas, muzeul militar (cu numeroase exponate din timpul celor doua razboaie mondiale: tunuri si tancuri ), si o frumoasa gradina zoologica cu multe animale.
Direct din fortareata, dupa ce traversam strada, intram direct pe cea mai frumoasa strada pietonala din Belgrad, practic centru vechi al orasului, cu multe magazine, terase, baruri si restaurante. Centrul vechi este foarte frumos si de neratat daca, veniti aici chiar si pentru cateva ore. Tot aici, mergand pe stradute, dupa ce iesim din centrul vechi ajungem pe o straduta mica pe care nu trebuie sa nu o vedeti. Aceasta straduta de numai cativa zeci de metri lungime, se afla cateva restaurante cu terase pline cu flori de toate culorile si printre ele cel mai bun restaurant din Belgrad. Pe aceasta strada nici nu zici ca esti in Belgrad, zici ca esti oriunde in vestul Europei in Olanda, Belgia sau Germania.
Unul din restaurantele de aici, poate cel mai frumos.
In Belgrad s-a construit nu demult una din cele mai mari Catedrale Ortodoxe din lume, Catedrala Sveti Sava. O cladire imensa terminata in totalitate pe dinafara dar neterminata pe dinauntru. Totusi ea se viziteaza. Chiar si asa ramai foarte impresionat de maretia ei. Biserica are o inaltime de 82 de metri din care 70 de metri reprezinta inaltimea si 12 metri crucea din varful catedralei. Maretia catedralei este data si de faptul ca este placata cu marmura alba. Catedrala este construita pe trei niveluri, la subsol se afla o cripta de sticla unde gasim moastele Sfantului Sava care ajuta credinciosii sa revina pe calea cea dreapta a credintei.
Nu departe de centru, la o distanta nu foarte mare unul de celalalt, practic despartite de doua strazi, se afla cele doua stadioane ale echipelor rivale din Belgrad: Steaua Rosie si Partizan, echipa armatei si a politiei.
Din pacate Belgradul a trecut si printr-un razboi nu de mult timp, in anii '90 si inca se mai vad urmariile lui. Putem vedea pe bulevardul central al orasului cele doua cladiri ale Ministerului Apararii ce au fost bombardate de catre trupele NATO. Din fericire nu a fost nimeni nici macar ranit atunci, deoarece a fost anuntat din timp acel bombardament si nimeni nu era la munca in timpul exploziilor. Tot in Belgrad a mai fost bombardat si un pod peste Sava dar si acel bombardament a fost anuntat din timp, astfel incat doua saptamani s-au tinut concerte pe pod ca sa nu poata fi bombardat, un fel de Piata Universitatii, dar inevitabilul s-a produs pana la urma. Cu toate astea sarbii au trecut peste si de atunci au mai construit un pod foarte mare peste Sava si o autostrada ce ocoleste orasul.
Din Belgrad ne-am intors la Varset distanta ce am parcurs-o in mai putin de 90 de minute.
Ziua urmatoare am plecat dis de dimineata spre Timisoara de unde am luat de data aceasta un tren la ora 13:50 care trebuia sa ajunga in Bucuresti la ora 23:00, dar, ce sa vezi, a ajuns la 00:15. In Timisoara am vizitat de data aceasta parcurile orasului, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor si terasele de pe malul raului Bega, Foarte frumos, merita sa veniti pana aici. Am vazut de data aceasta si palmierii primarului Robu, atat de contestati de catre toata lumea.
Va recomand cu toata caldura mai ales, chiar daca nu aveti masina puteti veni pana la Timisoara cu trenul si de aici aveti sageata albastra ce ajunge la Belgrad cam in 3 ore, in functie de cat sta in vama.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu