joi, 12 mai 2016

O tura de week-end la Baile Olanesti

O data cu venirea primaverii va propun o iesire de week-end putin mai sus de Rm. Valcea, la Baile Olanesti. Poate va ganditi ca este tot o statiune comunista pentru pensionari sau un loc cu hoteluri invechite si cu apa cu miros de sulf. Va inselati, statiunea s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si aici s-au construit foarte multe hoteluri noi si pensiuni moderne. Dar nu pentru hoteluri si pensiuni va propun aceasta iesire, si pentru ca este un loc foarte frumos, un loc de unde se pot face multe excursii frumoase in zonele din apropiere. Multe trasee turistice de dificultate nu foarte mare si chiar trasee pe care puteti face niste ture de montain bike.
Eu am fost de mai multe ori in diverse perioade ale anului, dar primavara si vara este cel mai frumos.
Drumul este foarte frumos, mai ales ca o mare parte din el este pe autostrada Bucuresti-Pitesti, autostrada ce se termina chiar acolo unde incepe Dealul Negru. Aici unde se termina urcarea puteti opri pentru cateva minute sa mancati poate cei mai buni mici din Romania, asa se zice, mie cei drept mi-a placut foarte mult ciorba de burta facuta aici. De aici pana la Rm. Valcea nu mai sunt foarte multi km.


O data ce ajungeti pe centura orasului intrati spre centru treceti podul peste Olt, ultima oara era in constructie dar poate s-a reparat si o tineti drept pe langa mall-ul din oras, inca 30 de km, pana in Baile Olanesti. Totusi primavara este mai putin aglomerat si puteti sa va plimbati in liniste peste tot. Prin statiune trece Raul Olanesti care formeaza doua frumoase cascade chiar in centrul orasului si una in amonte spre izvoarele termale. De curand aceste izvoare termale de aici nu mai sunt pentru oricine deoarece s-a instalat la fiecare izvor un sistem cu cartela magnetica si nu poti lua apa decat cu o recomandare de la medic si cu cartele care se iau tot de acolo, cred.
Cei ce vin aici la tratament cu siguranta au acces la apele termale dar cei ce vin doar in trecere sau pentru cateva zile nu au cum sa consume apa de izvor. Dar ca o compensatie exista aici trei bazine cu apa calda si sulfuroasa, doua acoperite si una in aer liber, la care are acces oricine, si biletul de intrare este destul de ieftin in jur de 10 ron pentru toata ziua. Foarte multe tarabe cu produse naturale, de la miere si toate preparatele din miere la ceaiuri, siropuri si tot felul de plante tamaduitoare si cosmetice naturale. In Olanesti sunt cateva restaurante unde se mananca foarte bine si ieftin unele amplasate foarte bine, astfel ca au si o panorama foarte frumoasa.

Dar cum va spuneam de aici se pot face cateva trasee frumoase prin padurile din zona, trasee ce urca destul de mult prin padure chiar daca par niste dealuri de jur imprejur. Unul din trasee incepe din spatele unui grup de izvoare nu departe de centrul statiunii si urca pana in doua sate Tisa si Gurguiata, sate care par uitate de lume dar cu niste privelisti impresionante si se continua pana la Schitul Bradul. Un alt traseu ce se poate face de data asta si cu masina si pe jos , deoarece incepe din drumul judetean ce leaga Rm Valcea de Olanesti si care merge spre schitul Iezer si de aici pe jos spre pestera Sf. Antonie.

Acest traseu nu ar trebui ratat deoarece nu este foarte greu, dar o data ajunsi in poienita unde se afla pestera, unde a trait sfantul si unde este o bisericuta si o fantana, o sa ne simtim ca intr-un basm foarte frumos. Traseul nu este foarte greu si il poate face oricine deoarece dureaza doar 15 minute. Drumul duce de la Iezer la schitul Pahomie si mai departe la schitul Patrunsa, dar pentru a ajunge la Patrunsa trebuie sa va luati o marje destul de mare de timp, deoarece traseul este de aproximativ 9 ore.
In statiune se afla si un monument de o inestimabila valoare culturala, este vorba despre biserica lui Horea din Albac. Biserica din lemn, tipica motilor, a fost ridicata in anul 1752 in Albac in satul natal a lui Horea. Biserica este prima biserica de lemn din ardeal salvata ca monument istoric in Romania. Ea a fost adusa in anul 1907 din Imperiul Austro-Ungar in Regatul Romaniei, la conacul familiei Bratianu din Florica. Biserica are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu