joi, 11 iunie 2020

Tot 10 obiective turistice de vazut in Judetul Vrancea


"Unde-i unu nu-i putere,
La nevoi si la durere;
Unde-s multi, puterea creste,
Si dusmanul, nu sporeste."


                       Hora Unirii


Cand ne gandim la Judetul Vrancea, ne gandim in primul rand la podgoriile din jurul Orasului Focsani si la vinul bun de aici. Dar nu este doar atat in judet. Aici avem poate cea mai frumoasa zona montana din tara. Zona Gresu - Lepsa, unde putem admira Cascada Putna si Cheile Tisitei. Aceasta este o zona frumoasa, datorita si faptului ca nu este asa de mult batuta de turisti. Eu am crezut prima oara ca ma aflu in Elvetia cand am ajuns aici. Cele mai importante cursuri de apa ce strabat judetul sunt: raul Siret, raul Susita, raul Putna, raul Milcov si raul Ramnicu Sarat. Judetul se invecineaza cu judetele: Vaslui, Galati, Braila, Buzau, Covasna si Bacau. 







Pe primul loc in topul nostru, avem bineinteles zona cea mai frumoasa din judet, Cheile Tisitei. Traseul este iubit de toata lumea, de tineri, de varsnici de mame cu copii, etc, deoarece satisface toate dorintele. Este denumit si Rai-ul vrancean. Traseul din Muntii Vrancei, incepe din Statiunea Lepsa si se termina in satul Coza. Acest drum a fost initial unul feroviar, construit de nemti, in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. 



Drumul era destina transportului de lemne. Pentru a parcurge tot acest traseu, aveti nevoie de trei zile. Nu va speriati, partea de interes a traseului este de la Lepsa pana la Tunelul Mare. Aici natura s-a regenerat perfect, cu toate ca se mai pot vedea poduri si tunele de cale ferata. Aceasta mica portiune se poate parcurge in 2 ore. Cheile sun sapate de paraul Tisita intre Tisaru Mare si magura Rapa Caprei. Aceasta zona protejata, este cea mai mare de pe teritoriul Judetului Vrancea. 



Nu departe de Cheile Tisitei sa mergem sa vizitam o frumoasa cascada, Cascada Putnei. In anul 1973, cascada a fost declarata Monument al Naturii si de atunci au inceput si amenajarile pentru a putea fi vizitata. Din soseaua ce leaga Orasele Focsani de Targul Secuiesc, sunt doar cateva scari de coborat pana in locul amenajat, de unde se poate vedea cascada. Importanta Cascadei Putnei, consta in caracterul peisagistic si hidromorfologic, datorat nu numai cascadei actuale, ci si a cascadei parasite, ramasa suspendata pe malul stang, deasupra Putnei, la circa 250 metrii, in aval, de cascada actuala, ca urmare a proceselor tectonice, cand o portiune din patul vechii albii, s-a prabusit, iar vechiul curs a fost deviat pe albia actuala. 

Daca tot am vorbit de Cheile Tisitei si Cascada Putna, trebuie sa vorbim si de Statiune de unde se poate ajunge la aceste frumoase obiective turistice. Statiunea Lepsa este situata de-alungul raului Putna, la Poalele Muntilor Vrancei, la doar 75 de km. de Focsani. Statiunea este situata intr-o zona de un pitoresc coplesitor. Statiunea a cunoscut o dezvoltare foarte mare in ultimii ani, prin construirea de pensiuni foarte frumoase, unele chiar pe malul raului Putna. Se spune ca prin aceste locuri pitoresti, s-a nascut Balada Miorita. Din statiune se pot face multe excursii precum cea din Cheile Tisitei sau Cascada Putne, la Pastravaria Lepsa, la Manastirea Lepsa, la Casa memoriala Mos Ion Roata, la monumentele istorice de la Soveja, Marasesti si Marasti sau la Statia Seismica Vrancioaia. Eu m-am simtit extraordinar aici, chiar daca venisem din Statiunea Slanic Moldova, o statiune extraordinar de frumoasa. Merita sa veniti, macar pentru doua nopti, aici. 


In judet au avut mai multe lupte in Primul Razboi Mondial si astfel a fost construit Mausoleul de la Marasesti. Mausoleul a fost ridicat pe locul in care in anul 1917 s-au desfasurat luptele de la Marasesti soldate cu victoria trupelor romane. In confruntarile de la Marasesti au murit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani.


Acum mausoleul adaposteste 5073 de soldati si ofiteti romani in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune.  Monumentul este unul dintre cele mai importante din Europa si a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu. Construit intre anii 1923-1938, a fost inaugurat in mod oficial la 18 septembrie 1938. In anul 1938 cu prilejul inaugurarii, a fost emisa o moneda jubiliara cu diametrul de 60 mm, in trei variante, aur, argint si bronz. Pe fata monedei erau efigiile regilor Ferdinand si Carol al II-lea, fata in fata, iar in mijloc stema Regatului Romaniei. Pe reversul medaliei era infatisat Mausoleul de la Marasesti.
Cum va spuneam, in Judet se afla si Casa Memoriala Mos Ion Roata. Dar cine a fost Mos Ion Roata ? Taranul Nascut la 31 martie 1806 in satul Campuri si decedat la 20 februarie 1882, a fost deputat in Divanul Adhoc al Moldovei si un sustinator infocat al Unirii Principatelor Moldova si Valahia. Tot el a fost si initiatorul reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. 




Ion Roata a fost decorat la 18 martie 1878, de catre Mihail Kogalniceanu, ministru de externe la acea vreme, cu ordinul national Steaua Romaniei, in grad de cavaler, impreuna cu brevetul insotitor semnat de Regele Carol I, ca o rasplata pe care taranul roman din Campuri, a avut-o la infaptuirea Principatelor Unite. Casa memoriala a fost inaugurata la 24 ianuarie 1959, cu prilejul centenarului Unirii Principatelor Unite Romane. Casa initiala aflata in satul Gura Vaii, comuna Campuri a fost stramutata la soseaua ce leaga orasul Panciu de Soveja. Casa restaurata, cuprinde obiecte specifice vietii de zi cu zi din acele vremuri cand a trait aici Mos Ion Roata. In casa mai putem admira documente din timpul activitatii sale de deputat in Divanul Adhoc al Moldovei, din anul 1857. Ioan Roata a fost deputat al taranimii putnene. Casa este o locuinta taraneasca monocelulara, specifica Tarii Romanesti. 

Avem in zona si o frumoasa cetate. Cetatea Craciuna, a fost ridicata de catre Radu cel Frumos si a fost cucerita de catre Stefan cel Mare in anul 1482. In Letopisetul de la Putna sta scris ca "in anul 6990 (1482),  martie 10, a luat Stefan voievod, cetatea Craciuna.". Pana in anul 1482, Tara Vrancei a fost teritoriu al Munteniei. Dupa ce Stefan cel Mare il invinge pe Basarab al IV-lea cel Tanar si alipeste Cetatea Craciuna, hotarul Moldovei a fost mutal pe Milcov. Din acel moment Tara Vrancei a tinut de Moldova. 

Dupa cum spuneam, pe raza acestui judet, s-au dus cele mai mari batalii din Primul Razboi Mondial. De altfel Orasul Focsani a fost sub ocupatie germana doi ani de zile, intre 1916 si 1918. Astfel ca din initiativa Comitetului Judetean Putna al Societatii "Mormintele eroilor cazuti in razboi" s-a construit si in Focsani un frumos mauzoleu. Totusi initiativa ridicari Mausoleului - Osuar al Eroilor din Garnizoana Focsani, a apartinut Generalului Toma Liscu, ajutat de Locotenent - colonelul Dumitru Carlaont.

 Constructia a fost inceputa in anul 1925, dar constructia a fost destul de anevoioasa din cauza lipsei fondurilor. In anul 1925 Generalul Toma Liscu, s-a adresat Prefecturii, printr-o invitatie de participare la constructia mausoleului. "Am onoarea a va ruga sa binevoiti a lua parte la intrunirea comitetului Judetean Putna al Societatii Mormintelor Eroilor cazuti in rasboiu, ce are loc sambata 3 octombrie ac. ora 17 in localul Comandamentului Diviziei a 6-a. Domnii membrii ai Comitetului Judetean Putna, sunt cu insistenta rugati a participa la aceasta intrunire pentru a fi pusi la curent cu lucrarile ce se executa la Mauzoleul Eroilor, de langa Regimentul 10 Infanterie si a hotari asupra lucrarilor viitoare." Din cauza lipsei de fonduri lucrarile au durat pana in anul 1929. Din anul 1990, mausoleul a servit ca biserica de cult pentru enoriasii din zona. Din anul 2008, a revenit la situatia sa initiala, de monument memorial. In total 1744 de eroi isi dorm somnul de veci aici in acest mauzoleu. Toti acesti eroi au participat la luptele ce au avut loc in Primul Razboi Mondial, in regiunea Panciu, Ruginesti si Nanesti. Mausoleele din Vrancea sunt propuse de catre Ministerul Culturii pentru a intra in Patrimoniul Universal UNESCO.

In judet avem mai multe manastiri frumoase, dar cea mai frumoasa, asi zice ca este Manastirea Recea. Mnastire de maici de la localitatea Candesti, este situata la marginea padurii. In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, manastirea a fost inchisa. Dupa razboi schitul a fost populat de maici iar biserica a fost refacuta. Bisericii i-a fost adaugat un pritvor si a putut primii enoriasi. In prezent biserica este clasificata ca si monument istoric al Judetului Vrancea. 



Manastirea a fost ctitorita in anul 1685 de catre boierul buzoian, clucerul Manaila Maracineanu, fost mare capitan al voievodului Tarii Romanesti - Serban Cantacuzino. Biserica manastirii are hramurile Nasterea Maicii Domnului si Sfantul Ierarh Nicolae. In anul 1990 a fost construit paraclisul manastirii cu hramul Sfanta Treime, iar intre anii 1994-1995, biserica a fost pictata. Din anul 1995, manastirea dispune de o colectie muzeala in care sunt expuse obiecte bisericesti cu valoare de patrimoniu, precum icoane, carti de cult si vesminte bisericesti. 



In judet mai avem o frumoasa manastire ce trebuie vizitata. Manastirea Dalhauti, este o manastire de maici, ce dateaza din secolul al XV-lea. Manastirea este situata in localitatea Carligele si este cunoscuta in special pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. La inceputurile sale a fost manastire de calugari. Desfiintata in anul 1959 prin decretul comunist, a fost reinfiintata dupa 1990 ca manastire de maici. Istoria acestei manastiri este inca neelucidata. 


O legenda spune ca manastirea ar fi luat fiinta inca din secolul al XV-lea, cand doi ciobani din Dobrogea, Anufie si Irapalie Dalhaus, au vazut in inima padurii o lumina neobisnuita si au auzit un glas spunandu-le: "Aici este izvorul darurilor Mele". Cei doi ciobani au inteles ca Maica Domnului doreste sa se inalte aici un locas sfant. Ei s-au calugarit si au pus bazele asezamantului monahal, construind biserica Izvorul Tamaduirii. Legenda mai spune ca ei au fost ajutati, la ridicarea bisericii, si de un ucenic al Sfantului Nicodim de la Tismana, iar altarul bisericii l-au facut chiar acolo unde se aratase acea lumina vazuta de fratii Dalhaus. Mai tarziu in secolul al XVII-lea s-a mai ridicat o biseroica de lemn cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. In acesta biserica avem si o pisanie de unde aflam si primele marturii scrise despre aceast amanastire. 




Pe ea este urmatorul text: "Aceasta sfanta si Dumnezeiasca biserica s-au facut din temelie in zilele staretiei sale Teoclit la anul 1810, iar acum in zilele sfintiei sale staretului Dionisie, s-au mai innoit si sau impodobit cu catapeteasma sapata si poleita, cum si altarul si tinda si slonul. S-au zugravit, dupa cum se vede, in zilele Mariei sale, Grigore Dimitrie Ghica voievod, a Preasfintiei sale Chir Chesarie, episcopul Buzaului, la leat 1827, iulie 20." 


O a treia biserica cu hramul Sfinti Imparati Constantin si Elena, a fost ridicata aici intre anii 1840-1850, de catre Smaranda Perieteanu si Constantin Anghelescu, in timpul arhimandritului Venedict, staret al Manastirii Poiana Marului, care raspundea si de Schitul Dalhauti. Cum va spuneam aici se afla si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, vestita in Tara Romaneasca si Moldova. Intre anii 1979 si 1990, icoana fusese transferata fortat la Muzeul de la Posada si apoi la Muzeul National de Arta a Romaniei din Bucuresti, astfel pierzandusi urma. Prin straduinta maici starete de atunci, Emilia Focsa si prin binecuvantarea P.S. Epifanie al Buzaului si Vrancei, aceasta a revenitmanastirii Dalhauti. 


       Pentru ca Vrancea este judetul vinului, nu putem trece nepasatori pe langa cele cateva crame care se afla aici. O sa vorbim putin despre toate cramele, deoarece sunt destul de multe si va las pe voi sa decideti pe care o vizitati. Puteti vizita in judet caramele de la Vingex - Urechesti, Viticom - Panciu, Milica Costea - Tifesti, Crama Dyonisos - Cotesti, Crama de sub tei - Jaristea, Crama Fratii copaci - Jaristea, Crama Bolovan - Jaristea, Crama Domeniile Stanescu - Vartescoiu, Crama Crucianu - Straoane. Crama Tata si Fiul - Focsani, Crama Garboiu - Dragoslaveni, Crama Nobless - Paunesti si Crama Vincon SA Vrancea. 



Dupa cum vedeti sunt destul de multe si toate au vinuri, care mai de care mai bune. Zona de dealuri din jurul Focsaniului este o zona viticola excelenta, cunoscuta in special pentru soiurile albe, feteasca regala si muscat ottonel si sauvignon blanc. 

Vreau sa va prezint totusi una dintre cele mai renumite crame din Vrancea, Beciul Domnesc. Crama este situata in Odobesti, la doar 14 km. de Orasul Focsani. Crama este un monument istoric ce dateaza din secolul al XIV-lea, din timpul domniei lui Stefan cel Mare. In anul 1834, domnitorul Mihai Sturza, intrand in posesia a peste 200 de ha. de vita de vie, a devenit si proprietarul a doua crame de piatra. Una dintre crame era Beciul Domnesc. Aceasta a fost renovata intre anii 1834-1849. 


Acest edificiu este unul dintre cele mai vechi cu aceasta destinatie din Romania. Beciul Domnesc are o forma de cruce si intrarea se face pe o usa masiva de lemn pe care sunt daltuite simbolurile ce amintesc de semnificatia culturala si spirituala a cramei. Desi crama se afla in mijlocul unei zone seismice, aceasta nu a fost afectata de nici un cutremur de-alungul celor cinci secole de existenta. Climatul din interior este constant pe toata durata anului, intre 7 si 9 grade, la fel si umiditatea este constanta. Acest fapt permite celor peste 100.000 de sticle sa respire incet si tihnit. Cele mai vechi vinuri dateaza din anul 1949.













  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu