luni, 8 mai 2023

Istanbul - Comoara Orientului

"Daca pamantul ar fi un singur stat, atunci capitala sa ar trebui sa fie Istanbul" 

                                         Napoleon Bonaparte

Asta spunea Napoleon cand a ajuns prima oara in Istanbul. Pe buna dreptate as spune. Istanbulul este un oras fabulos, un oras care se dezvolta permanent, un oras cu o populatie cat cea a Romaniei, in care la fiecare pas descoperi lucruri noi. Orasul trebuie vizitat la pas, sau cu tramvaiul, deoarece aglomeratia de pe sosele o intrece pe cea de pe Valea Prahovei. Cele doua continente pe care se intinde orasul, sunt legate peste Stramtoarea Bosfor de cele 3 poduri construite incepand cu anii '70 si terminand in 2016 cu ultimul pod ce leaga Europa de Asia. Pe langa acestea, cele doua continente mai sunt legate prin doua tuneluri ce trec pe sub Bosfor. Istanbulul este faimos prin cele doua palate ale sale, Topkapi si Dolmabahce dar si prin faimoasele moschei Sfanta Sofia, Moscheia Albastra, Suleymaniye, Camlica, Nuruosmaniye, Laleli sau Moscheia Dolmabahce. Nu in ultimul rand trebuie vizitata si Bazilica Cisterna, fostele rezerve de apa ale orasului unde o putem vedea si pe faimoasa Medusa, ce a aparul si in seria James Bond. Daca sunteti in vizita in Istanbul nu trebuie sa ratati nici cel mai mare acvariu din Turcia, construit pe malul Marii Marmara, dar nici faimoasele croaziere pe Bosfor, mai ales cea de noapte, cu fabulosul spectacol de pe vas sau seara turceasca de la restaurantul Gar. Mai aveti si cel mai mare bazar din lume cu cele peste 4000 de magazine si nu in ultimul rand Bazarul Egiptean sau bazarul de condimente cum mai este cunoscut. Printre cele trei poduri care traverseaza Cornul de Aur este si Podul Galata cu faimoasele sale restaurante. Traversand podul ajungeti la Turnul Galata si in cartierul Galata cu micutul tramvai ce trece pe strada Istiklad si care ajunge pana in Piata Taxim.   Totul poate culmina cu o frumoasa excursie in Insula Buyakada, ce face parte din Arhipelagul Insulelor Printilor situate in partea asiatica a Marii Marmara. Nu ratati acest oras, puneti-l pe o lista de must have si programati-va din timp o excursie.

















vineri, 5 mai 2023

Moscheea Albastra - Sultanahmed

Alaturi de Sfanta Sofia, Moscheea Albastra este unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din Istanbul. Moscheea a fost construita intre anii 1609-1616 de catre Sultanul Ahmed I, sub conducerea arhitectului Mehmet Aga, format la scoala arhitectului Mimar Sinai, arhitectul Imperiului Otoman. Sultanul Ahmed I, a decis construirea acestei moschei din dorinta de a ridica in Istanbul o moschee care sa ii poarte numele dar si din dorinta de a depasi in maretie moscheea Sfanta Sofia, cea mai importanta moschee din oras la acea vreme. Detaliile constructiei sunt descrise in opt volume ce se afla acum in  biblioteca Palatului Topkapi din Istanbul. In anul 1617, sultanul, in ultimul an al vietii, participa la ceremoniile de deschidere, ruganduse in loja imperiala din cadrul moscheii. Ridicarea moscheii a ridicat o serie intreaga de controverse, deoarece traditional aceste obiective erau ridicate din banii obtinuti ca prada de razboi, pentru a comemora diverse victorii importante. Insa Ahmed I neavand asemenea victorii importante, a fost primul sultan nevoit sa procure suma necesara din fondurile statului, starnind astfel furia initiatilor in tehnologie si drepturi divine. Nu numai provenienta banilor a starnit aceste controverse, ci in principal numarul lor. Suma era considerata mult prea mare de catre populatia acelor vremuri, in conditiile in care zonele sarace ale orasului erau total neglijate. Intre anii 1953-1976, Moscheea Albastra a fost reprezentata pe reversul bagnotei de 500 de lire turcesti. Moscheea este cunoscuta sub denumirea de Moscheea Albastra datorita celor aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianta albastra. Cladirea are o capacitate de 10.000 de persoane si are 260 de ferestre. 

Complexul adaposteste o scoala religioasa, un spital, un caravanserai si o cantina gratuita. Minaretele moscheii sunt un numar de 6, cand ar fi trebuit sa fie defapt 4. Se spune ca sultanul i-ar fi spus arhitectului ca vrea ca minaretele sa fie din aur. Din cauza unei confuzii, arhitectul ar fi inteles in loc de cuvantul aur (altin), sa fie in numar de 6 (alti). Acest lucru a starnit mari controverse deoarece nu a mai existat pana atunci o moschee cu sase minarete, in afara de Moscheea Sfanta din Mecca. Toti au crezut despre sultan ca a vrut sa puna pe picior de egalitate cele doua moschei. Pentru a rezolva aceste probleme Sultanul Ahmed I a trimis un arhitect la Mecca si a ordonat construirea celui de al saptelea minaret la Sfanta Moschee. Acum in Turcia exista patru moschei cu sase minarete. Pe langa Moscheea Albastra mai exista Moscheea Verde Tasoluk din cartierul Amavutkoy din Istanbul, Moscheea Sabanci Merkez din Adana si Moscheea Mugdat din Mersin. Minaretele moscheii Albastre au o inaltime de 64 de metri. Dimensiunea Moscheii este la fel cu cea a Moscheii Suleimanyie din Istanbul si curtea interioara aproximativ cu dimensiunea cladirii. In centrul curtii interioare se afla o fantana hexagonala, relativ mica fata de dimensiunile curtii. In cadrul intrarii din partea de vest a curtii se afla un lant masiv de fier, asezat astfel incat sultanul, singura persoana care avea voie sa intre in curtea interioara calare pe cal, sa fie nevoit sa isi plece capul de fiecare data cand avea sa intre in moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie, in fata divinitatii. 














Moscheea Sfanta Sofia

Cunoscuta ca Hagia Sofia, denumire provenita din greaca veche si insemnand "Sfanta Intelepciune", este o moschee situata langa Palatul Topkapi in Istanbul. Prima biserica construita pe aceste locuri a fost o bisericuta mica, construita de imparatul Constantin cel Mare in anul 325 d.Hr. Pe acest loc a existat anterior un templu dedicat zeitei Artemis. In anul 365 d.Hr. au urmat lucrari de marire a bisericii. In acest timp s-a dat atentie cuvenita acestei biserici, pentru a deveni resedinta episcopala a Constantinopol-ului. In anul 404 d.Hr. biserica a fost incendiata in urma unei revolte legate de exilul Sfantului Ioan Chrisostom. In anul 415 d.Hr. imparatul Teodosiu al II-lea a reconstruit biserica intr-o noua varianta arhitecturala. Si aceasta a doua constructie a fost devastata si incendiata in revolta numita Nika, in anul 532 d.Hr. Acesta revolta era pe cale sa rastoarne tronul imparatului Iustinian I (cel Mare). Dupa aceste incidente, Imparatul Iustinian I a inceput materializarea visului sau, de a ridica o biserica fara egal in lumea sa. Pentru ridicarea catedralei a apelat la cei mai renumit arhitecti ai vremii, Anthemius din Tralles si Isidoros din Milet. Se estimeaza ca ar fi lucrat la ridicarea constructiei peste 100 de maistrii si 10.000 de muncitori. Datorita faptului ca imperiul era intins foarte mult, acestia au avut la dispozitie materiale de constructie din cele mai diverse. 

Pe langa acestea s-au putut aduce monumente antice de la Efes, Cyzic, Baalbek sau Heliopolis din Egipt. Dupa numai cinci ani, un record absolut pentru acele timpuri, Iustinian a putut exclama: "Glorie Dumnezeului care m-a ajutat sa-mi savarsesc o astfel de lucrare! Solomon te-am invins!" Dupa doua decenii, trei mari cutremure de pamant au prabusit o parte a maretei cupolei. Cauza prabusirii a fost, forma prea plata a cupolei. Constructia noi cupole a fost incredintata nepotului lui Isidoros din Milet, care i-a dat o forma mai inalta si mai stabila. Aceasta a rezistat apoi tuturor cutremurelor ulterioare. In anul 1204 d.Hr. catedrala a fost jefuita timp de trei zile de catre participantii la cruciada a patra. Catedrala a fost deposedata in acele zile de toate bunurile pretioase, icoane argintate si aurite, obiecte de cult si multe alte pietre pretioase si candelabre de aur si argint. In anul 1261 d.Hr.  dupa izgonirea cruciatilor imparatul bizantin Mihai al VIII-lea Paleologul a inceput restaurarea bisericii. In anul 1317 d.Hr imparatul Andronic al II-lea Paleologul, a dispus itarirea bisericii cu contraforturile de nord-est si sud-vest. Ultima slujba ortodoxa a fost tinuta pe data de 29 Mai 1453 cu putin timp inainte ca turcii sa cucereasca Constantinopolul. Sultanul Mohamed al II-lea Cuceritorul a decis transformarea ei in moschee. Prima rugaciune musulmana a avut loc la 1 iunie 1453. Toate mozaicurile din biserica au fost acoperite cu o tencuiala alba, fara a fi distruse. Ulterior otomanii au adaugat bisericii 4 minarete in cele patru colturi ale moscheei. Primul minaret a fost ridicat de catre Mohamed al II-lea cuceritorul, cel de-al doilea minaret a fost ridicat de catre fiul sau Baiazid al II-lea, iar ultimele doua de catre Selim al II-lea. 


In secolul al XVI-lea, in anul 1573, cel mai important arhitect al Imperiului Otoman, Mimar Sinan a condus consolidarea edificiului cu mai multe contraforturi. In anul 1935 primul presedinte al Republici Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, a hotarat transformarea Moschei Sfanta Sofia in Muzeu. Cu aceasta ocazie au fost scoase la iveala o parte din vechile mozaicuri. Catedrala a fost inclusa in anul 1985 pe lista Monumentelor UNESCO. De-alungul timpului muzeul a fost vizitat de cateva personalitati marcante precum Papa Benedict al XVI-lea, Barack Obama si Papa Francisc. Acest muzeu a dainuit pana in anul 2021 cand actualul presedinte Recep Tayyip Erdogan, transforma muzeul in moschee. Acest fapt a creat un adevarat scandal international. Printre cei revoltati au fost reprezentantii UNESCO si tari precum Grecia. In prezent moscheea poate fi vizitata de catre turisti, in afara orelor de rugaciune. De la 1 ianuarie 2024, se percepe o taxa de intrare de 25 euro si nu se mai poate vizita partea de jos a edificiului, se viziteaza doar balconul ce tine de jur imprejur.