sâmbătă, 2 februarie 2019

De ce iubim Antalya

Pai de ce iubim Antalya ?
De cativa ani incoace mii de romani merg in vacanta in Antalya. De ce oare ? Asta se tot intreaba cei care vor o altfel de vacanta, nu sa stea inchisi intr-un resort cu all inclusive. Se intreaba si pe buna dreptate asta se intelege prin concediu in Antalya. Sa stai sapte zile inchis intr-un resort in care poti sa bei si sa mananci cat doresti si cat poftesti si sa te intorci acasa cu cateva kilograme in plus.
Din fericire Antalya inseamna mult mai mult decat atat. Poate pana acum nimeni nu a explicat acest fapt. O sa va povestesc putin despre zona Antalyei si despre ce se poate face acolo pe langa plaja, baie si mancare.
In primul rand aceasta zona este foarte mare. Se intinde pe o distanta de 200 de kilometrii din Kemer pana in Alanya si este formata din mai multe statiuni, Kemer, Lara, Belek, Side si Alanya.
Pana acum 20 de ani aceasta zona din sudul Turciei era aproape necunoscuta, deoarece aici erau numai terenuri arabile, livezi de portocali, de banani, banani pitici cu fructe mici si foarte dulci, bumbac si foarte multe sere unde se cultivau legume. Pe la inceputul anilor 2000 au aparut si primele resorturi. Incet, incet zona a inceput sa se dezvolte, construindu-se hotel dupa hotel, unul mai mare ca altul. Prima zona in care s-au construit hoteluri a fost zona Lara - Kundu, o zona care este foarte aproape de aeroportul din Antalya si de unde se poate ajunge foarte usor in orasul cu acelasi nume. Incet, incet zona s-a marit, s-au construit celelalte resorturi de zeci de hectare din Belek. Aceste statiuni au hoteluri deschise tot timpul anului deoarece beneficiaza de terenuri de sport, in special de fotbal, si de zone de recuperare foarte mari si multe echipe sportive din toata lumea vin in cantonament in lunile de iarna, deoarece aici temperaturile scad foarte rar sub 0 grade.
Nu departe de Belek este statiunea Side care se intinde pe o distanta de 25-30 de kilometrii. In aceasta statiune avem cele mai multe plaje de steag albastru. Dupa Side urmeaza o zona ce tine pana in orasul Alanya si unde avem foarte multe hoteluri de 4 si 5 stele. Si aici ca si in Side sunt mai multe statiuni, dar cand o sa cautati un hotel in aceasta zona il gasiti ca fiind in Alanya. O data cu dezvoltarea acestei zone s-a dezvoltat si infrastructura. Acum acei 140 de kilometri de la aeroportul din Antalya pana in orasul Alanya se parcurg aproximativ usor datorita soselei rapide  cu doua si chiar trei benzi in unele zone. Acum ca sa ajungi din Antalya in Side sau Alanya nu mai trebuie sa treci prin statiunile aglomerate si transferurile de la aeroport se fac pe fiecare statiune in parte. Lumea este destul de speriata de transferul pana in Side sau Alanya si cauta hoteluri in Lara sau Belek deoarece sunt mai aproape de aeroport.
Am vorbit doar de statiunile din stanga aeroportului, dar la doar cativa kilometri in dreapta orasului Antalya se afla statiunea Kemer. Aceasta statiune este deosebita deoarece aici avem si munte si mare.
In sudul Turciei se afla Muntii Taurus. Acest lant muntos tine din Sud-Estul Turciei, de langa orasul Izmir, si se intind pe o distanta de 1000 de kilometrii pana in nordul Siriei. Cea mai mare altitudine a acestui lant este de 3756 metrii. Cea mai mare inaltime din zona Antalyei este langa Kemer. Aici altitudinea ajunge pana aproape de 2500 de metrii si in lunile de iarna pana in primavara se poate si schia. Daca mergeti primavara in Kemer, puteti sa faceti plaja si baie in Mediterana si in aceeasi zi sa urcati cu telecabina pana la 2000 de metrii si sa schiati sau sa va jucati in zapada. Si in Kemer ca in celelalte statiuni sunt multe resoarturi de 4 si 5 stele mari si frumoase.
Dar am pornit de la ideea ca in Antalya nu se face doar baie si plaja si ca sunt foarte multe lucruri de vazut.
In primul rand orasul Antalya este unul deosebit. Pe langa celebrele bazaruri de unde puteti face multe cumparaturi si mai nou mall-urile cu multe magazine internationale, puteti vizita si superbul oras vechi Kaleci. Acest orasel cu stradute inguste pline de magazine si cafenele, stradute care toate duc in portul vechi, acum turistic, are un aer de orasel din povestile cu Alibaba. De altfel exista si o legenda in care se spune ca Alibaba isi ascundea comorile in pesterile ce brazdeaza tot tarmul Antalyei. Tarmul are o inaltime de aproximativ 50 de metri si este brazdat de foarte multe pesteri si rauri care se varsa in mare. Se formeaza aici mai multe cascade care se varsa in mare printre care si celebra cascada Duden. Pentru numai cativa euro, in jur de zece, depinde de cat de bun negociator sunteti, puteti sa faceti o plimbare de 30 de minute dealungul tarmului cu unul din vaporasele aflate in portul vechi.

Multe excursii optionale se pot face aici, una dintre cele mai frumoase si cele mai lungi este excursia la Pamukkale, sau castelul de bumbac in limba turca. Aici pe langa ruinele cetatii antice Hieranopolis, puteti admira si minunatia creata de natura si anume celebrele terase de calcar care s-au format aici. Aceste terase seamana cu niste mini piscine cu apa calda in care se poate face baie. Muntele de calcar care s-a format aici in mii de ani este pe lista monumentelor UNESCO. Nu departe de aceste terase de calcar avem o superba piscina naturala in care facea baie insasi Cleopatra. Legenda spune despre Piscina Cleopatrei ca cine intra sa faca baie aici iese mai tanar cu 10 ani. De aceea copii sub 10 ani nu au voie sa intre in piscina.
O alta excursie poate la fel de frumoasa este cea la Demre, Myra, Kekova. Demre, un orasel nu departe de Kemer, este orasul in care s-a nascut Sfantul Nicolae. Aici se viziteaza si Biserica Sfantului Nicolae, in care se gaseste si sarcofagul Sfantului, ramasitele lui au fost furate de catre italieni in secolul XIX si duse la Bari. Acum ei revendica acel loc ca si orasul in care s-a nascut, dar nu, Sfantul Nicolae s-a nascut si a slujit la Demre. In Myra o sa vedem cele mai vechi morminte sapate in piatra din Turcia, datand din perioada Lyciana. Dupa ce o sa luati o savuroasa masa de parnz, mergeti intr-o mini croaziera cu un vas cu fundul de sticla, prin care o sa vedeti ruinele insulei scufundate Kekova. Nu uitati sa va luati si costumul de baie deoarece puteti sa innotati in apele cristaline sau puteti sa faceti putin snorkeling ca sa vedeti mai de aproape ruinele insulei.
Pentru iubitorii de adrenalina, in Muntii Taurus nu departe de statiunea Side se afla cel mai lung traseu de rafting din Antalya. Aceasta este una dintre cele mai frumoase excursii ce se poat face aici. O coborare de 13 km cu niste barci in care incap aproximativ 10 persoane, este o experienta de neuitat. Nimic nu este periculos aici, sunteti dotati cu veste de salvare si daca apa vi se pare prea rece puteti inchiria cu numai 3 euro un costum de neopren. Ideal ar fi sa nu va luati in barca telefoanele sau aparatele foto daca vreti sa ramana intregi la final. Acolo unde va schimbati aveti mai multe seifuri si cu siguranta le gasiti intacte la finalul zilei.

Sa nu uitam de cele doua croaziere care se pot face aici. Una din portul Antalyei pentru turistii aflati in Kemer, Lara sau Belek si una din portul Alanyei pentru turistii din Side si Alanya. Ambele croaziere se fac cu niste vapoare ce au o capacitate de 600 de persoane. Daca in cea din Antalya puteti vizita Cascada Duden si Insula Soarecilor, in cea din Alanya va puteti bucura de tarmul stancos al Alanyei de cetatea din oras vazuta de pe mare si de Turnul Rosu, simbolul Alanyei. In ambele va veti oprii de cateva ori sa faceti baie, veti lua masa de pranz pe vas si va veti bucura de un party cu spuma specialitatea DJ-ului de pe vapor.
Cei mici nu sunt nici ei neglijati deoarece in Antalya exista un acvariu cu pesti din toate marile si oceanele de pe pe glob si cel mai mare tunel de acvariu din lume. Tot in acest complex mai putem vizita si o camera cu zapada in care temperatura scade mult sub 0 grade, un cinema 6D, o camera cu reptile si o cafenea cu cea mai buna inghetata din oras. Nu departe de Alanya este un delfinariu ce ofera un spectacol cu delfini si lei de mare. Tot aici ca de altfel in putine locuri din lume, puteti innota cu delfinii.

Daca va mai ramane timp nu uitati de celebrele bai turcesti si de cele doua parcuri naturale de langa Antalya unde puteti admira mai multe cascade si in care va puteti plimba pe carari printre copaci la o temperatura mult mai scazuta decat cea de pe plaja. Aici puteti ajunge foarte usor daca inchiriati o masina si daca aveti un GPS la indemana.
Deci, asa cum spuneam si la inceput, puteti alege aceasta destinatie, care este la doar o ora si 40 de minute de Bucuresti, chiar daca nu sunteti fan all inclusiv.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu