marți, 31 octombrie 2023

Marrakesh - "Orasul Rosu"

Am plecat spre Marrakesh cu o melodie celebra in cap, melodie ce m-a insotit tot drumul. Melodia se numeste, normal "Marrakesh" si nu degeaba face parte dintr-un album care se numeste "Holiday in Paradise". Da, chiar este o vacanta de vis in paradis, deoarece Marrakesh-ul este un oras extraordinar, un oras imprevizibil, un oras care te surprinde la orice colt de strada, cu ceva la care nu te astepti. Inca din aeroport te surprinde curatenia si marmura de pe jos, atat de curata incat te-ai putea aseza fara probleme pe jos. Nu iti dai seama totusi ca ai ajuns intr-o tara africana. O data iesit din aeroport, te surprind bulevardele largi, cu cate doua sau trei benzi pe sens, cu gazon si palmieri pe mijlocul lor. In oras ai si cateva gradini celebre, Gradinile Majorelle, unde este si Muzeul Yves Saint Laurent, Gradinile Agdal, Arts Garden, Menara Gardens, dar si o palmerarie, Palm Grove,  cateva terenuri de golf si foarte multe hoteluri de 4 si 5 stele. Cel mai important obiectiv din oras ramane totusi Medina, orasul vechi. Aici intre zidurile orasului vechi avem mai multe obiective de vizitat, precum Moscheea Koutoubia, Palatul Bahia, Palatul Badi, Saadian Tombs, Mederssa Ben Youssef, Muzeul Dar Si Said, Muzeul Dar El Bacha, dar si o multitudine de stradute, labirintice, pline de magazine de toate felurile, de restaurante si cafenele, toate ducand in celebra Piata Djemaa el-Fna.
Moscheea Koutoubia a fost fondata in anul 1147 de califul Almohad Abd al-Mu'min, imediat ce acesta a cucerit Marrakesh-ul de la almoravizi. O a doua versiune a moscheei a fost reconstruita in intregime de Abd al-Mu'min, in jurul anului 1158. Aceasta a doua moschee este structura care se afla astazi si este un exemplu de arhitectura almohada si de arhitectura a moscheelor marocane in general. 


Minaretul moscheei are 77 metri si este decorat cu diverse motive geometrice de arc. Probabil acest turn a inspirat si constructia Turnului Hassan al II-lea din Rabat si Giralda din Sevilia, construite la scurt timp dupa aceea, in aceeasi epoca. Din pacate acum acoperisul moscheei nu mai exista, acoperis ce era construit din lemn de cidru. Numele acestei moschei vine de la cuvantul kutubiyyin, care inseamna vanzatori de carti. Mai este denumita si "Moscheea Librariei", deoarece in jurul sau si in piata din apropiere erau foarte multi vanzatori de carti. La un momendat, pana  la 100 de vanzatori de carti lucrau pe strazile din jurul mosceei.
Palatul Bahia, este construit de Ba Ahmed ibn Musa, cunoscut si ca Ba Ahmed, a fost hajib pentru sultanul Moulay Hassan si la moartea acestuia a asigurat urcarea pe tron a fiului sau Abdelaziz in 1894, fapt ce a dus la promovarea sa ca mare vizir. Intrucat Abdelaziz avea doar 16 ani, Ba Ahmed a devenit conducatorul propriu zis al Marocului, pana la moarte sa din anul 1900. Intre 1894 si 1900 el a extins bucata cu bucata palatul tatalui sau, pe masura ce terenurile din jur au fost disponibile pentru cumparare. Ba Ahmed a avut patru neveste oficiale pentru care a construit 4 camere principale. Cea mai importanta si iubita dintre cele patru neveste era Bahia (stralucita), de unde vine si numele palatului. Aceasta bineinteles ca are camera cea mai mare din palat si cea mai frumos decorata. Pe langa aceste neveste oficiale, Ba Ahmed mai avea si 24 de concubine. In acea perioada legea spunea ca un barbat are voie sa aibe doar 4 sotii oficiale, dupa cele patru sotii, restul erau concubine. Cele 24 de concubine traiau tot in palat, dar intr-o aripa separata si stateau cate doua sau trei in camera. 


Ba Ahmed a mai construit in palat si o scoala privata, ce servea doar copiilor sai. Palatul era construit pe un singur nivel, deoarece se spune ca vizirul era supraponderal si ii era greu sa urce scarile pana la etaj. Dupa moartea sa, puterea a fost preluata de catre sultanul Abdelaziz, care a ordonat ca palatul sa fie jefuit de obiectele de valoare. In anul 1908, Madani el-Glaoui, a preluat controul palatului si il folosea pentru a distra oaspetii straini. Tot el a mai adaugat palatului inca un etaj. O data cu ocuparea Marocului de catre francezi, palatul a folosit ca resedinta pentru generalul francez Lyautey. Dupa independenta marocana palatul a folosit ca resedinta Regelui Mohamed al V-lea, iar dupa a fost transferat Ministerului marocan al Culturii de catre Regele Hassan al II-lea. Acum este cel mai vizitat obiectiv din Maroc, depasind 500.000 de vizitatori anual.
Palatul Dar el Bacha (Casa Pasa), a fost construit in anul 1910 si a fost resedinta lui Thami el-Glaoui, caruia i s-a dat titlul de pasa al Marrakeshului, de catre sultanul Moulay Youssef, in 1912. Multi ani de zile, el a fost cea mai emblematica figura politica din sudul Marocului sub dominatia franceza. Printre oaspetii marcanti care au vizitat palatul, se numara: Colette, Maurice Ravel, Charlie Chaplin, Josephine Baker, Winston Churchill, etc. Palatul reprezinta un exemplu frumos de arhitectura marocana si de arhitectura riad, cu fantani si portocali in curtea centrala, zona traditionala de relaxare si un hamam. Fata de caracteristicile arhitecturii marocane, palatul mai are si influente ale arhitecturii europene si a fost unul dintre cele mai vechi palate din Marrakesh care a prezentat decor ostentativ pe laturile exterioare. 



Medresa Ben Youssef, este un colegiu islamic, o scoala coranica, functionand astazi ca un sit istoric. La apogeul sau a fost cel mai mare colegiu islamic din Magreb. Colegiul a fost construit de sultanul saadian Abdallah al-Ghalib, ce a trait intre anii 1557-1574 si care a fost un renumit constructor in acea vreme. Constructia inceputa la putin timp dupa ce el a preluat putearea, a fost terminata in anul 1565. O data terminata a fost cea mai mare medresa din Magreb. Se pare ca putea sa gazduiasca pana la 800 de studenti. Inchisa in 1960, cladirea a fost renovata si redata publicului in anul 1982. Decorarea medresei deriva din arhitectura marocana si andaluza, care foloseste fantani, gradini, piscine si suprafete acoperite cu mozaic si lemn sculptat. Desi camerele studentilor nu au prea multe decoratiuni, curtile secundare care permit accesul la ele au ceva decoratiuni din lemn sculptat. Motivele sculptate in lemn si stuc includ elemente traditionale cum ar fi arabescuri, sebka, inscriptii caligrafice si muqarnas, precum si motive mai distincte al epocii Saadiene, cum ar fi conurile de pin. 
Muzeul Dar Si Said, este un mare conac construit in a doua jumatate a secolul al XIX-lea si a fost comandat de catre Si Said Ben Moussa, ministru de razboi in timpul domniei sultanului alaouit Moulay Abdelaziz. Dupa 1930, conacul a devenit sediul Serviciului de Arta Indigena si a fost transformat intr-un muzeu cu ateliere de arta si mestesuguri antice. In anul 1957 cladirea a fost impartita in doua. Prima parte gazduia ateliere de mestesuguri si a doua parte gazduia un muzeu dedicat artei si mestesugurilor antice. Pana in 1987, partea de nord-est a cladirii a functionat ca scoala primara, in timp ce primul etaj al cladirii a folosit drept locatie pentru primul post de radio din Marrakesh. 
Mormintele Saadiene dateaza din timpul Dinastiei Saadiene, mai precis din timpul domniei lui Ahmad al-Mansur, care a domnit intre 1578-1603. Complexul este considerat de catre multi istorici de arta, drept punctul culminant al arhitecturii marocane in perioada Saadiana, datorita decorului sau luxos si designului interior. 
Cum spuneam, Medina este un labirint de stradute inguste, pline de magazine, ce duc toate in Piata Djemaa el-Fna. Una dintre cele mai mari piete din Maroc. Originea numelui sau este inca neclar, dar djemaa inseamna congregatie sau moschee in araba, probabil referinduse la o moschee ce a fost pe acest loc. Fna sau Fana, poate insemna moarte/stingere sau o curte/spatiu in fata unei cladiri. Fina in araba inseamna de obicei zona deschisa. O traducere directa ar fi zona de adunare/congregatie. O alta traducere ar putea insemna adunarea mortilor, care se poate referii la executiile publice facute aici in anul 1050 d.Hr. Cert este ca acum piata este un loc unde putem gasi aproape orice. De la  vanzatorii de sucuri naturale stoarse pe loc, la vanzatorii de cafea, apa, la imblanzitorii de cobre sau cei care vin cu maimuta pentru a face o poza. Mai gasim aici si diverse tarabe cu de toate, dar si comercianti care vand marfa direct pe jos. Seara piata se transforma. Toti comerciantii pleaca si vin cei cu tarabele de street food. De jur imprejurul pietii avem mai multe terase, unele cu un view superb asupra pietei, deoarece sunt la etajul unu sau doi al cladirilor. Poti savura aici una dintre cele mai bune cafele sau ceaiul marocan de menta, vedeta tuturor restaurantelor si teraselor din Maroc. 




Marrakesh mai este denumit si "orasul rosu". datorita faptului ca toate cladirile care se construiesc in oras, fie publice sau private, trebuie sa fie de culoare rosie/caramizie. Nimeni nu are voie sa vopseasca vreo fatada cu alta culoare. La fel si cu inaltimea, nimeni nu are voie sa construiasca ceva mai inalt de 5 etaje. 
Nu plecati din Marrakesh pana nu faceti o excursie in desertul Agafay, situat la doar 30 de km de centrul orasului. Mergeti in desert la apus pentru a admira cel mai frumos apus din zona. Soarele se scurge maiestuos in spatele Muntilor Atlas si lasa in urma o admosfera de poveste. Poti face o plimbare cu camila sau ATV-ul, pe dunele din imprejurimi si poti luat o masa copioasa la restaurantul din varful dunei. 











































































































































































luni, 30 octombrie 2023

Maroc - Perla Africii

Marocul este o tara din vestul continentului african cu iesire la Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, dar mai ales este o tara care are in sud cel mai mare si mai frumos desert, Desertul Sahara. O tara multiculturala, a berberilor, ocupata in diverse randuri de romani, evrei, portughezi, francezi si arabi, care si-au lasat amprenta peste tot. Multe orase minunate de vizitat in Maroc precum Marrakesh, Casablanca, Fes, Essaouria, Agadir, Tangier si nu in ultimul rand capitala cea mai frumoasa din Africa, Rabat. Fiecare oras din Maroc are povestea lui, rupta parca din basmele cu "1001 de nopti". Oameni calzi, primitori, care stiu sa te primeasca asa cum se cuvine si care stiu sa gateasca dumnezeieste, vei intalni aproape peste tot. In fiecare oras exista cate o Medina, denumirea orasului vechi, orasului istoric, inconjurata de ziduri inalte, ce o delimiteaza de orasul nou, construit modern in unele locuri sau care pastreaza totusi traditi, cum ar fi Marrakesh-ul de exemplu. In fiecare Medina, pe langa obiectivele istorice, moschei, palate, etc., vei descoperi o gramada de magazine, tarabe, restaurante, terase si diversi comercianti, care mai de care mai dispus sa iti vanda cate ceva. Marocul este tara producatoare de ulei de masline, numarul 1 in lume la productia de masline, dar si singura tara din lume unde se produce ulei de argan, unul dintre cele mai cautate uleiuri, pe plan mondial, in industria cosmetica. Tara este strabatuta pe diagonala de Muntii Atlas, un lant muntos ce ascunde minunate cascade si canioane spectaculoase, dar si sate berbere autentice, foarte frumoase si vai ce taie muntii de la vest la est.

Orasele sunt legate intre ele de o retea de autostrazi ce insumeaza nici mai mult nici mai putin de 1800 de km., de o retea de cai ferate, bine pusa la punct si de un TGV, ce leaga orasele Casablanca, Rabat si Tangier, dar care este in proiect sa se extinda pana in Marrakesh. O tara in plina dezvoltare, cu proiecte ambitioase, o tara care in 2030, alaturi de Spania si Portugalia, va gazdui Campionatul Mondial de Fotbal, motiv pentru care va construi mai multe stadioane, unele cu peste 100.000 de locuri. Orasele sunt total diferite, unul fata de celalalt si asta te face sa iti doresti sa vizitezi toata tara. De exemplu in Marrakesh, supranumit si orasul rosu, nu ai voie sa construiesti nici o cladire mai inalta de 5 etaje si nu ai voie sa folosesti alta culoare decat cea rosie, caramizie. Aici pe vremuri se construiau casele din lut, adus din Muntii Atlas, acest lut este de culoare caramizie. De aceea primaria a decis ca aceasta culoare sa ramana pentru toate fatadele cladrilor, fie publice sau particulare. Datorita faptului ca orasul este construit la poalele Muntilor Atlas, intr-o zona foarte intinsa de ses, nu este nevoie de cladiri inalte, deoarece spatiu este destul. Medina din Marrakesh este o tesatura de stradute inguste si intortocheate, pline de magazine de palate, precum Bahia, moschei, cooperative ce produc diverse produse din ulei de argan, dar si restaurante si terase. 
Cea mai mare piata publica este Jamaa el-Fna, o piata unde ziua putem vedea imblanzitori de serpi si de maimute, putem bea un hranitor suc natural de fructe, mai ales de rodii, dar care seara se transforma intr-un imens street food, cu mancaruri care mai de care mai gustoase. In Casablanca de exemplu, capitala economica a marocului, nu este permis a se vopsi cladirile in alta culoare decat alb. In orasul de pe malul oceanului, cu o populatie de 6 milioane de locuitori, gasim si vile cochete, dar si cladiri de birouri inalte de 20-30 de etaje. Orasul, unul cosmopolit, port la Oceanul Atlantic, este vestit in special pentru filmul cu acelasi nume, din 1942, ce a luat cateva Premii Oscar. Nu a fost filmat aici, dar prin reconstituirea Cafenelei Rick's ce apare in film, atrage anual foarte multi turisti. Tot aici avem si una dintre cele mai mari moschei din lume, Moscheea Hassan al II-lea, ce a fost construita 70% deasupra oceanului si care are cel mai inalt minaret din lume de 210 m. Frumusetea moscheii nu este data doar de marimea si amplasarea ei dar si de materialele folosite la decorarea sa. Peste tot avem materiale din Maroc, precum marmura, lemnul de cidru, mozaicul, etc. Un alt oras frumos situat pe malul oceanului este Essaouira. Orasul cucerit in mai multe randuri de francezi, de evrei si de portughezi, este un oras al artei, al artistilor. Peste tot in medina, avem magazine de tablouri, avem cantareti stradali, opere de arta si oameni veseli, care stiu sa se faca placuti turistilor. Se spune ca in anii '60, Jimi Hendrix, a locuit aici o lunga perioada si a dat si un concert. 
Orson Welles, a filmat aici o parte din capodopera Otello, dar si o parte din sezonul trei din Games of Thrones a fost filmata in cetatea din Essaouira. Nu in ultimul rand plaja de la Oceanul Atlantic, portul plin de barci de pescari si gastronomia locala cu preparate din peste si fructe de mare, te fac sa iti doresti sa te reintorci in acest minunat oras. 
Marocul este o monarhie constitutionala, condusa de Regele Mohamed al VI-lea, fiul Regelui Hasan al II-lea si nepotul regelui Mohamed al V-lea. Regele are 27 de palate in toata tara, dar cel mai emblematic, resedinta permanenta, se afla la Rabat. Capitala Marocului, orasul considerat si "Perla Africii", Rabat, este un oras minunat, situat pe malul Oceanului Atlantic si strabatut de raul Oued Bou Regreg, care se varsa in ocean. Acest minunat spectacol il puteti vedea din Oudaya Kasbah, cetatea cu o multitudine de stradute inguste cu case albe, cu magazinase de suveniruri, cu muzee si expozitii, cu o frumoasa gradina de portocali, banani si palmieri. In Rabat putem vizita si Turnul Hasan al II-lea. Turnul este foarte important deoarece este minaretul unei vechi moschei, loc unde Regele Mohamed al V-lea a tinut discursul de proclamare a independentei, in anul 1956, in fata a peste 100.000 de oameni. Regele Mohamed al V-lea este foarte iubit de popor, dar in special de catre evrei, deoarece a refuzat sa puna in aplicare legile anti-evreesti, ale regimului de la Vichy si in felul acesta a salvat peste 400.000 de evrei.

Regele mai este considerat si "parintele natiunii marocane moderne" si una dintre figurile-cheie ale negocierilor pentru independenta marocului. Datorita faptului ca aici a rostit primele rugaciuni si discursul de independenta, dupa intoarcerea din exil, din Madagascar, a fost construit aici si un mausoleu in care se afla mormantul sau impreuna cu fii sai Hasan al II-lea si Moulay Abdallah. Proiectul constructiei mausoleului a fost incredintat unui arhitect vietnamez Eric Vo Toan si a fost construit intre 1961-1971, in stil arab-andaluz traditional in conformitate cu arta traditionala marocana. Constructia are o suprafata de 1500 de mp si este placata la exterior cu marmura alba de Carara si are un acoperis piramidar facut din gresie verde, ce reprezinta culoarea de pe steaua lui Solomon, reprezentata pe steagul marocului. La interior peretii sunt acoperiti cu caligrafie coranica. Cupola este facuta din lemn de cedru de Atlas, acoperit cu foita aurita si mahon pictat manual. In centrul mausoleului se afla sarcofagul regelui si este confectionat din onix alb pakistanez. In colturi avem mormintele printului Moulay Abdallah si al Regelui Hasan al II-le, din perioada 1961-1999. In fiecare colt al mausoleului si la cele doua intrari se afla cate un ostas din garda regala, cu care putem face poze. La fel putem face poze si cu cei doi ostasi calare de la intrarea in complex. Acestia sunt singurele garzi cu care se poate face poze sau pe care ii putem poza, in Maroc. 
De pe platforma moscheei avem o frumoasa panorama asupra raului Oued Bou Regreg, a turnului "Rabat Tower", inalt de 250 metri, cea mai inalta cladire din Maroc si a Grand Theatre de Rabat, o sala polivalenta construita intr-un stil futurist, proiect al unei cunoscute arhitecte Irakiene, Zaha Hadid. Cladirea cu un design curbat, inspiat din cursul serpuit al raului cat si din estetica caligrafiei arabe, include si o sala de teatru de 1800 de locuri la interior si un amfiteatru in aer liber cu o capacitate de 7000 de locuri. Nu putem pleca din Rabat fara a lua masa la unul dintre restaurantele renumite din zona Marina. Recomand tajine-ul de pui cu masline si lamaie, salata marocana si ca desert Creme Brulee. Nu putem pleca din Maroc fara a vizita prima capitala a tarii Fes, unde avem si cea mai veche universitate din lume, Universitatea al-Qarawiyyin, fondata in anul 857 si considerata cea mai veche unitate de invatamant superior din lume, care functioneaza in continuu. Orasul mai este denumit si "Mecca Vestului" sau "Atena Africii" si este considerat si capitala culturala si spirituala a Marocului. Tot aici avem si cea mai mare medina din Maroc, medina aflata pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si care este considerata cea mai mare si cea mai veche zona pietonala, urbana, din lume. 
In Maroc traiesc in armonie, atat evrei, arabi, cetateni ai Uniunii Europene dar si africani de pe tot continentul, veniti aici la munca. Nu exista nici un oras in Maroc fara o comunitate evreiasca. Dintre toate comunitatile evreesti, cea mai mare este situata in Essaouira.