vineri, 14 iulie 2023

Macedonia de Nord

Macedonia de Nord, un stat din Europa de Est, un stat fost comunist care a renascut din propria cenusa, la propriu, daca ne gandim la Skoplie, capitala Macedoniei de Nord, care a fost grav afectata de un mare cutremul in anul 1963 si de un incendiu, dar acum este unul dintre orasele frumoase ale Europei, un oras verde la propriu si un oras care imbina istoria secolelor de ocupare otomane cu modernismul secolului XXI. Pe langa Skoplie, tara este asezata intr-un mirific peisaj montan, cu canioane, lacuri, munti ce depasesc 2700 metri, dar are si multe obiective turistice ce trebuie vazute cu siguranta daca ajungeti aici. Unul dintre obiectivele turistice minunate din Macedonia de Nord, este Canionul Matka. Canionul ce se afla la doar 17 km. de Skoplie, este sapat de Raul Treska si este una dintre cele mai populare atractii turistice naturale din Macedonia de Nord. Canionul care acopera o suprafata de 5000 de ha., gazduieste mai multe manastiri, un baraj hidroelectric si un lac artificial, cel mai vechi din tara. Aici au fost descoperite 10 pesteri, cea mai scurta cu lungimea de 20 de metri si cea mai lunga de 177 metri. Pe langa acestea mai sunt si doua puturi verticale cu o adancime de 35 de metri. Pestera cea mai vizitata de catre turisti si la care se ajunge doar cu barca, ce se poate lua din dreptul Manastirii Sf. Andrei, este Pestera Vrelo. 

Pestera este o retea formata din doua pesteri, una deasupra si una scufundata in apa. Amplasate pe malul drept al Raului Treska, au fost incluse in Top 77 locuri naturale ale lumii, in cadrul proiectului "New7Wonders of Nature". Sectiunea de sus a pesterii, numita Suva, contine un numar mare de stalactite, una cu lungimea de 3 metri in segmentul de mijloc al pesterii, numita "Con de pin", datorita formei sale. La capatul pesterii sunt doua lacuri: cel mai mic are 8 metri lungime si o adancime maxima de 5 metri, iar cel mai mare 35 de metri lungime si o adancime de 18 metri. Adancimea pesterii nu este inca cunoscuta, dar unii presupun ca este cea mai adanca pestera subacvatica de pe Pamant. Cea mai recenta masurare a fost efectuata in 2012 si a inregistrat o adancime de 212 metri, sau cu alte cuvinte a cincea cea mai adanca pestera din lume, a doua din Europa si cea mai adanca din Balcani. In canion ne mai putem plimba cu caiacul, putem savura o cafea, o bere macedoneana sau chiar putem lua masa la unul din cele cateva restaurante de pe malul raului. Dupa o zi petrecuta in Canionul Matka, ne intoarcem in capitala Macedoniei de Nord, Skoplie, sa admiram un oras nou, un oras plin de statui, in centrul carora troneaza statuia ecvestra a lui Alexandru Macedon. Incepem turul orasului cu o casa memoriala, Casa Maicii Tereza. Maica Tereza s-a nascut in Skoplie, pe vremea cand orasul apartinea Imperiului Otoman. Casa nu este asezata exact pe locul unde a fost cea originala, cazuta la cutremurul din 1963. 

Aceasta era amplasata putin mai sus unde este acum statuia lui Alexandru Macedon. Constructia acestei case a inceput in anul 2008 si este o replica a casei in care s-a nascut Maica Tereza, la parter si la etaj este amenajata o capela Catolica. La parterul cladirii avem o statuie de ceara a Maicii Tereza si sculpturi reprezentand membrii familiei sale. Mai putem vedea obiecte ce au apartinut familiei sale si numeroase fotografii. In fata casei avem o alta statuie ce o reprezinta pe Maica Tereza. Nascuta la data de 26 August 1910 la Skoplie, Maica Tereza a decedat la Calcutta, la data de 5 Decembrie 1997. In anul 2003 a fost beatificata de catre marele ei sustinator Papa Ioan Paul al II-lea. Beatificarea necesita infaptuirea unui miracol si este ultima etapa inaintea sanctificarii ce a avut loc in timpul Papei Francisc. Sanctificarea a avut loc in Piata Sfantu Petru de la Vatican, in prezenta a 100.000 de persoane.  Revenim la turul orasului si mergem sa vizitam fantana arteziana din centrul pietei Alexandru Macedon. In centrul fantanii troneaza, asa cum v-am spus, statuia ecvestra a lui Alexandru Macedon. Nu departe de acesta putem admira cele doua statui ale Sfintiilor Kiril si Metodiu, cei doi greci care au inventat scrierea kirilica. Imediat ajungem la raul Vardar si la cele 7 poduri care il traverseaza. Printre acestea cele mai importante sunt Podul de Piatra si Podul cu Statui care duce pana la Muzeul de Arheologie. Imediat ce traversam raul ajungem la vechiul bazar turcesc, cel mai mare bazar din balcani. 

Bazarul cu o multitudine de stradute, pline cu magazine, cafenele si restaurante, este un loc in care iti poti petrece o frumoasa dupa amiaza, fara sa te plictisesti cumva. La iesirea din bazar putem admira Cetatea Skoplie si Moscheea Mustafa Pasa. Avem si un parc national natural de vizitat, cel mai mare parc natural din cele patru parcuri naturale ale Macedoniei de Nord. Parcul natural Mavrovo ocupa o suprafata de 780 de kmp. si este caracterizat a fi un parc natural cu canioane adanci, lacuri si paduri dese cu animale salbatice. Relieful este format din trei lanturi muntoase: Sar, Korab si Bistra. Muntii Sar si Korab au varfuri ce depasesc 2700 de metri, varful Korab are 2764 metri si este cel mai inalt varf din tara. Tot aici putem admira si cea mai mare cascada din Balcani, cu o cadere de apa de 120 de metri. In mijlocul parcului putem vizita o Manastire, Sfantul Jovan Bigorski, sau Sfantul Ioan Botezatorul. Manastirea a fost intemeiata de catre Ivan I Debranin in anul 1020. Potrivit cronicii pastrate in manastire, datand din anul 1833, aceasta a fost construita la inceputul secoluli al XI-lea, de catre Ivan I Debranin, un cleric bulgar, ajuns mai apoi Arhiepiscop de Ohrida dupa caderea primului Imperiu Bulgar sub Constantinopol. In secolul XVI, Otomanii au distrus manastirea, care va fi reparata si reinfiintata in anul 1743, de catre calugarul Ilarion care a mai ridicat o serie de cladiri. Intre 1812-1825, manastirea a fost extinsa din nou, de aceasta data de catre Arhimandritul Arsenie. 

Piesa cea mai importanta a manastirii este Iconostasul, sculptat manual. Ca si moaste, aici avem moastele Sfantului Ioan Botezatorul, Sfanta Parascheva de la Roma, Sfantul Nicolae, Sfanta Barbara, Sfantul Clement de Ohrid, Sfantul Lazarus de Bethany, Sfantul Stefan si o parte din Sfanta Cruce. De la manastire ne indreptam spre Lacul Ohrid, unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa si unul dintre cele mai adanci. Lacul cu o lungime de 35 de km si o adancime de 300 de metri, ce este si granita intre Macedonia de Nord si Albania, gazduieste un ecosistem acvatic unic, cu peste 200 de specii endemice. Lacul a fost declarat in 1979, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. De jur imprejurul lacului putem vizita cele 365 de biserici, astfel lacul a fost denumit si Ierusalimul Balcanilor. Orasul Ohrid situat pe malul lacului este unul extrem de frumos. Cu numeroase biserici, printre care amintim Biserica Sfantul Ioan Teologul si Biserica Sfanta Sofia, numeroase magazine si taverne unde se pot degusta diverse preparate traditionale dar si vinurile locale. Daca aveti ceva timp la dispozitie puteti face si o plimbare cu vaporasul pe lac sau o plimbare pana la cetatea aflata pe cel mai inalt varf de langa oras. Nu ezitati sa vizitati aceasta minunata tara, mai ales ca de aici puteti face si o frumoasa excursie de o zi in Statul Kosovo. 

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu