miercuri, 19 iulie 2023

Albania

Albania mai este inca cunoscuta ca o tara de mafioti, o tara in care nu este tocmai bine sa calatoresti, daca nu este necesar, o tara din lumea a treia. Total gresit!! Albania este o tara in plina dezvoltare, o tara care se schimba de la o zi la alta, in care investitiile sunt masive si se vad la tot pasul. Albania este o tara cu peisaje minunate si cu multa istorie. O tara unde Marea Ionica se uneste cu Marea Adriatica, in dreptul orasului Vlore. O tara predominant muntoasa dar cu un litoral superb cu nisip fin in nord si cu o riviera superba in sud, cu numeroase golfulete amenajate cu sezlonguri si umbrele. Tirana capitala Albaniei, este un oras in care traiesc aproximativ 800.000 de locuitori din cei 3.000.000 de locuitori ai tarii. Orasul se remarca in special prin Catedrala Invierea Domnului din centru capitalei dar si prin Piata Skanderbeg, centrul vechi si prin cele cateva moschei ce impanzesc orasul. Tirana este legata de litoral, mai precis de orasul Durres, al doilea oras ca marime din Albania, printr-o autostrada ce trece si pe langa singurul aeroport international, Aeroportul Maica Tereza. 

Durres este un cochet oras port la Marea Adriatica, primul port ca marime din Albania si unul dintre cele mai mari din Adriatica. Orasul este situat la capatul unui frumos golf in care se intinde o salba de statiuni, pline de hoteluri, restaurante, magazine si terase unde se poate petrece pana in zori. Golful are o plaja lunga de vreo 10 km si lata de 100-150 de metri, de unde se poate admira cel mai frumos apus de soare din Albania. Avem aici toata gama de hoteluri si apartamente de inchiriat, astfel incat sa poata satisface toate cerintele turistilor. Durres se remarca in special prin Turnul Venetian, portul turistic, strada pietonala plina de magazine ce leaga Turnul Venetian de Moscheea Mustafa Varoshi si de piata cu fantani arteziene din fata moscheei unde se poate admira si teatrul national dar si amfiteatrul antic de langa moschee. Cum spuneam la inceput, Albania este plina de istorie, astfel ca avem cateva cetati pe care le putem vizita. Printre acestea una dintre cele mai frumoase este Cetatea Kruje. Situata nu foarte departe de Tirana in orasul Kruje, Cetatea adaposteste si un frumos muzeu, Muzeul Skanderbeg. 

Cetatea este amplasata in locul unde a avut loc rebeliunea albanezilor condusi de Skanderbeg, impotriva imperiului Otoman. Tot aici avem si Teqe de Dollme of the Bektashi - o moschee a unei secte islamice sufite, Moscheea Fatih Sultan Mehmed, un muzeu etnografic si o baie turceasca. Cetatea a fost ridicata in secolele V-VI, si actualul oras a luat numele cetatii Kruje. In timpul revolutiei albaneze din 1432-1436, orasul a fost asediat fara succes de Andrea Thopia si stapanirea otomana a fost restabilita. Dupa rebeliunea lui Shanderbeg din 1443, castelul a rezistat la trei asedii consecutive ale turcilor, respectiv in 1450, 1466 si 1467, cu garnizoane nu mai mari de 2.000, 3.000 de oameni sub comanda lui Skanderbeg. Mehmed al II-lea "Cuceritorul", insusi nu a putut sparge micile aparari ale castelului decat in 1478, la 10 ani dupa moartea lui Skanderbeg. Castelul este situat la o altitudine de 557 metri. 

Mergem spre centru tarii si vizitam orasul Berat, "orasul celor 1000 de ferestre". Ii parvine aceasta denumire de la casele terasate pe malurile raului Osum, la care putem observa acelasi tip de ferestre de 1/1. Dar orasul se remarca si prin Castelul Berat. Castelul este construit in secolul al XIII-lea si putem admira in interior mai multe biserici ortodoxe bizantine dar si cateva moschei. Castelul este ridicat pe malul stang al raului Osum la o latitudine de 214 metri. Dupa ce au fost incendiate de Romani in anul 200 i.Hr., zidurile au fost intarite in secolul al V-lea, d.Hr., de catre Imparatul Teodosie al II-lea, pentru a proteja cetatea de incursiunile barbarilor in Balcani. Ulterior au fost reconstruite in secolul al VI-lea de catre Imparatul Justinian I si din nou in secolul al XIII-lea de catre despotul Epirului, Mihai I Comnenos Doukas, varul imparatului bizantin. 

Din cetate avem o priveliste mirifica asupra raului Osum si ale imprejurimilor orasului. Cladirile din interiorul castelului au fost construite in secolul al XIII-lea si datorita arhitecturii lor specifice sunt pastrate ca monumente culturale. Populatia cetatii era crestina si avea cam 20 de biserici, majoritatea construite in secolul al XIII-lea si o singura moschee construita pentru uzul garnizoanei turcesti. Castelul Berat este reprezentat pe reversul monedei de 10 leke emisa in 1996, 2000 si 2013. Coboram din cetate si dam intr-un mirific orasel situat de partea dreapta si de partea stanga a raului Osum. Oras cu stradute inguste cu restaurante cochete cu biserici ortodoxe, cu un pod de piatra ce trece de pe o parte pe alta a raului si nu in ultimul rand cu o multitudine de flori colorate aproape la fiecare geam. Orasul a fost declarat inca de pe timpul comunismului un oras muzeu, astfel s-au putut conserva partile istorice. Centru istoric al orasului a fost inclus din anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. 

Un alt frumos oras din Albania este Elbasan. In centru sau exista o veche cetate, acum amenajata cu cateva restaurante foarte frumoase, cu o multitudine de flori de toate culorile si marimile, cu palmieri inalti si cu o muzica italieneasca ambientala care te face sa vrei sa iti petreci acolo toata ziua la o terasa cu un pahar de vin in fata. 
Numele albanez al cetatii vine de la numele otoman "il-basan" ce inseamna cetatea. In anul 2010 arheologii au descoperit doua morminte Iliriene, langa zidurile cetatii. Cetatea a fost construita in secolul al XV-lea de catre Sultanul Mehmet al II-lea. Nu departe de cetate, intr-unul din restaurantele de langa, putem vedea cu bunavointa patronului si baile turcesti ale lui Sinan Pasa. Bisericile catolice, bisericile ortodoxe si moscheile stau armonios aliniate, ca dovada a mixului cultural si religios de admirat in aceasta tara. De la Elbasan ne putem indrepta spre unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa si anume Lacul Ohrid.

Lacul este granita naturala intre Albania si Macedonia de Nord, cu un sfert pe teritoriul Albaniei. Cu o lungime de 34 de km si o adancime de 300 de metri, lacul este inconjurat de 365 de biserici si de cateva orasele foarte frumoase. Printre acestea se numara si orasul Pogradec. Un mic orasel pe malul lacului, un orasel cochet cu cateva terase si un mic parc pe malul lacului unde avem si doua statui ale unor poeti albanezi ce au facut facultatile de Litere si ASE-ul in Bucuresti. De pe malul lacului putem admira orasele de pe malul celalalt, orase aflate in Macedonia de Nord. 

In Albania mai avem un lac la fel de vechi ca Lacul Ohrid, aflat in cealalta parte a tarii ce formeaza si el o granita naturala, de aceasta data cu Muntenegru. Lacul Shkoder, caci despre el este vorba, impreuna cu Lacul Ohrid si cu Lacul Ioanina, reprezinta cele mai vechi lacuri din Europa. Nu departe de oras si de Lacul Shkoder putem vizita o frumoasa cetate, Cetatea Shkoder sau Cetatea Rozafa. Cetatea este situata la o altitudine de 130 de metri, la confluenta raurilor Buna si Drin. Cetatea, construita in stil Venetian a fost construita pe ramasitele unei cetati Iliriene.
Cetatea este foarte frumoasa si din interior avem o priveliste minunata asupra orasului si a celor doua rauri care il strabat. Cetatea a fost pe spatele bancnotei de 1 leka din anul 1964. Legenda acestui castel este asemanatoare cu cea a Mesterului Manole de la Curtea de Arges. Este vorba despre trei frati care s-au apucat sa construiasca o cetate, dar ceea ce construiau ziua, seara se surpa. 
Au intalnit un batran intelept care pare ca stie solutia problemei. Acesta i-a intrebat daca sunt casatoriti si ei au raspuns ca da. "Daca doriti cu adevarat sa terminati castelul, trebuie sa jurati ca nu le veti spune niciodata sotiilor voastre ceea ce am de gand sa va spun acum", le-a spus batranul. "Sotia care va veni prima cu mancare maine, va trebui sa fie ingropata de vie in zidurile castelului", spuse batranul. "Abea atunci fundatiile vor ramane pe loc si vor dura pentru totdeauna." Cei trei frati au jurat pe Besa sa nu vorbeasca nimic cu sotiile lor despre asta. 
Cu toate acestea cei doi frati mai mari si-au incalcat juramantul si le-au spus sotiilor lor despre ce este vorba, in timp ce fratele mai mic si mai cinstit si-a pastrat Besa si nu a spus nimic. Mama celor trei frati nu stia nimic despre intelegerea lor si in timp ce in dupa-amiaza urmatoare, la ora pranzului, le-a rugat pe nurori sa le aduca pranzul muncitorilor, doua dintre ele refuzand cu o scuza. Fratii asteptau nerabdatori sa vada care dintre sotii va veni sa aduca cosul cu mancare. A fost Rozafa, sotia fratelui mai mic, care si-a lasat fiul mai mic acasa. 

Incantat, fratele mai mic i-a explicat care este situatia, ca urma sa fie sacrificata si ingropata in zidurile cetatii, pentru a putea fi terminat de construit, iar aceasta nu s-a impotrivit, dar ingrijorata de fiul ei a avut o dorinta. "Cand ma ingropi lasa o gaura pentru ochiul meu drept, pentru mana mea dreapta, pentru piciorul meu drept si pentru sanul meu drept. Am un fiu mic si cand va incepe sa planga il voi inveseli cu ochiul meu drept, il voi mangaia cu mana mea dreapta, il voi adormi cu piciorul meu drept si il voi intarca cu sanul drept. Lasa-mi sanul sa se transforme in piatra si castelul sa infloreasca. Fie ca fiul meu sa devina un mare erou, conducator al lumii". Cobaram in oras si mergem sa vizitam centru vechi unde putem admira moscheea si catedrala catolica, multitudinea de terase si magazine ce se afla aici pe strada pietonala. 
Ziceam ca in dreptul orasului Vlore se uneste Marea Ionica cu Marea Adriatica. Vlore este un orasel frumos cu o faleza impresionanta plina de restaurante, dar si cu o plaja frumoasa cu nisip fin . Centrul vechi este pietonal si cu cateva frumoase terase. Pentru o zi linistita la plaja, Vlore este destinatia ideala. De aici incepe si Riviera Albaneza, un drum foarte frumos ce serpuieste pana in sudul Albaniei de-alungul coastei Marii Ionice. Soseaua ajunge pana in Sarande, oras aflat chiar vis-a-vis de Insula Corfu. Nu departe de Vlore, in regiunea Fier avem un frumos sit arheologic, fost port la Marea Adriatica, situl Apollonia.


Apollonia, un oras grec, antic din Iliria, a fost un important centru al lumii greco-romane. Orasul a fost fondat in anul 558 i.Hr. de colonistii greci din Corfu si Corint si a fost unul dintre cele mai importante orase ale antichitatii. Acum aici putem admira Biserica Sfanta Maria, un frumos muzeu de arheologie, un amfiteatru, ruinele bibliotecii romane, ruinele templului roman si multe statuete, amfore si pietre de mormant gasite in situl arheologic. De la inaltimea orasului Apollonia se poate vedea in zare, Marea Adriatica. 
O tara cu multa istorie, o tara cu peisaje minunata o tara care trebuie vazuta, macar o data in viata, mai ales ca este o tara relativ aproape de Romania. 















vineri, 14 iulie 2023

Macedonia de Nord

Macedonia de Nord, un stat din Europa de Est, un stat fost comunist care a renascut din propria cenusa, la propriu, daca ne gandim la Skoplie, capitala Macedoniei de Nord, care a fost grav afectata de un mare cutremul in anul 1963 si de un incendiu, dar acum este unul dintre orasele frumoase ale Europei, un oras verde la propriu si un oras care imbina istoria secolelor de ocupare otomane cu modernismul secolului XXI. Pe langa Skoplie, tara este asezata intr-un mirific peisaj montan, cu canioane, lacuri, munti ce depasesc 2700 metri, dar are si multe obiective turistice ce trebuie vazute cu siguranta daca ajungeti aici. Unul dintre obiectivele turistice minunate din Macedonia de Nord, este Canionul Matka. Canionul ce se afla la doar 17 km. de Skoplie, este sapat de Raul Treska si este una dintre cele mai populare atractii turistice naturale din Macedonia de Nord. Canionul care acopera o suprafata de 5000 de ha., gazduieste mai multe manastiri, un baraj hidroelectric si un lac artificial, cel mai vechi din tara. Aici au fost descoperite 10 pesteri, cea mai scurta cu lungimea de 20 de metri si cea mai lunga de 177 metri. Pe langa acestea mai sunt si doua puturi verticale cu o adancime de 35 de metri. Pestera cea mai vizitata de catre turisti si la care se ajunge doar cu barca, ce se poate lua din dreptul Manastirii Sf. Andrei, este Pestera Vrelo. 

Pestera este o retea formata din doua pesteri, una deasupra si una scufundata in apa. Amplasate pe malul drept al Raului Treska, au fost incluse in Top 77 locuri naturale ale lumii, in cadrul proiectului "New7Wonders of Nature". Sectiunea de sus a pesterii, numita Suva, contine un numar mare de stalactite, una cu lungimea de 3 metri in segmentul de mijloc al pesterii, numita "Con de pin", datorita formei sale. La capatul pesterii sunt doua lacuri: cel mai mic are 8 metri lungime si o adancime maxima de 5 metri, iar cel mai mare 35 de metri lungime si o adancime de 18 metri. Adancimea pesterii nu este inca cunoscuta, dar unii presupun ca este cea mai adanca pestera subacvatica de pe Pamant. Cea mai recenta masurare a fost efectuata in 2012 si a inregistrat o adancime de 212 metri, sau cu alte cuvinte a cincea cea mai adanca pestera din lume, a doua din Europa si cea mai adanca din Balcani. In canion ne mai putem plimba cu caiacul, putem savura o cafea, o bere macedoneana sau chiar putem lua masa la unul din cele cateva restaurante de pe malul raului. Dupa o zi petrecuta in Canionul Matka, ne intoarcem in capitala Macedoniei de Nord, Skoplie, sa admiram un oras nou, un oras plin de statui, in centrul carora troneaza statuia ecvestra a lui Alexandru Macedon. Incepem turul orasului cu o casa memoriala, Casa Maicii Tereza. Maica Tereza s-a nascut in Skoplie, pe vremea cand orasul apartinea Imperiului Otoman. Casa nu este asezata exact pe locul unde a fost cea originala, cazuta la cutremurul din 1963. 

Aceasta era amplasata putin mai sus unde este acum statuia lui Alexandru Macedon. Constructia acestei case a inceput in anul 2008 si este o replica a casei in care s-a nascut Maica Tereza, la parter si la etaj este amenajata o capela Catolica. La parterul cladirii avem o statuie de ceara a Maicii Tereza si sculpturi reprezentand membrii familiei sale. Mai putem vedea obiecte ce au apartinut familiei sale si numeroase fotografii. In fata casei avem o alta statuie ce o reprezinta pe Maica Tereza. Nascuta la data de 26 August 1910 la Skoplie, Maica Tereza a decedat la Calcutta, la data de 5 Decembrie 1997. In anul 2003 a fost beatificata de catre marele ei sustinator Papa Ioan Paul al II-lea. Beatificarea necesita infaptuirea unui miracol si este ultima etapa inaintea sanctificarii ce a avut loc in timpul Papei Francisc. Sanctificarea a avut loc in Piata Sfantu Petru de la Vatican, in prezenta a 100.000 de persoane.  Revenim la turul orasului si mergem sa vizitam fantana arteziana din centrul pietei Alexandru Macedon. In centrul fantanii troneaza, asa cum v-am spus, statuia ecvestra a lui Alexandru Macedon. Nu departe de acesta putem admira cele doua statui ale Sfintiilor Kiril si Metodiu, cei doi greci care au inventat scrierea kirilica. Imediat ajungem la raul Vardar si la cele 7 poduri care il traverseaza. Printre acestea cele mai importante sunt Podul de Piatra si Podul cu Statui care duce pana la Muzeul de Arheologie. Imediat ce traversam raul ajungem la vechiul bazar turcesc, cel mai mare bazar din balcani. 

Bazarul cu o multitudine de stradute, pline cu magazine, cafenele si restaurante, este un loc in care iti poti petrece o frumoasa dupa amiaza, fara sa te plictisesti cumva. La iesirea din bazar putem admira Cetatea Skoplie si Moscheea Mustafa Pasa. Avem si un parc national natural de vizitat, cel mai mare parc natural din cele patru parcuri naturale ale Macedoniei de Nord. Parcul natural Mavrovo ocupa o suprafata de 780 de kmp. si este caracterizat a fi un parc natural cu canioane adanci, lacuri si paduri dese cu animale salbatice. Relieful este format din trei lanturi muntoase: Sar, Korab si Bistra. Muntii Sar si Korab au varfuri ce depasesc 2700 de metri, varful Korab are 2764 metri si este cel mai inalt varf din tara. Tot aici putem admira si cea mai mare cascada din Balcani, cu o cadere de apa de 120 de metri. In mijlocul parcului putem vizita o Manastire, Sfantul Jovan Bigorski, sau Sfantul Ioan Botezatorul. Manastirea a fost intemeiata de catre Ivan I Debranin in anul 1020. Potrivit cronicii pastrate in manastire, datand din anul 1833, aceasta a fost construita la inceputul secoluli al XI-lea, de catre Ivan I Debranin, un cleric bulgar, ajuns mai apoi Arhiepiscop de Ohrida dupa caderea primului Imperiu Bulgar sub Constantinopol. In secolul XVI, Otomanii au distrus manastirea, care va fi reparata si reinfiintata in anul 1743, de catre calugarul Ilarion care a mai ridicat o serie de cladiri. Intre 1812-1825, manastirea a fost extinsa din nou, de aceasta data de catre Arhimandritul Arsenie. 

Piesa cea mai importanta a manastirii este Iconostasul, sculptat manual. Ca si moaste, aici avem moastele Sfantului Ioan Botezatorul, Sfanta Parascheva de la Roma, Sfantul Nicolae, Sfanta Barbara, Sfantul Clement de Ohrid, Sfantul Lazarus de Bethany, Sfantul Stefan si o parte din Sfanta Cruce. De la manastire ne indreptam spre Lacul Ohrid, unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa si unul dintre cele mai adanci. Lacul cu o lungime de 35 de km si o adancime de 300 de metri, ce este si granita intre Macedonia de Nord si Albania, gazduieste un ecosistem acvatic unic, cu peste 200 de specii endemice. Lacul a fost declarat in 1979, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. De jur imprejurul lacului putem vizita cele 365 de biserici, astfel lacul a fost denumit si Ierusalimul Balcanilor. Orasul Ohrid situat pe malul lacului este unul extrem de frumos. Cu numeroase biserici, printre care amintim Biserica Sfantul Ioan Teologul si Biserica Sfanta Sofia, numeroase magazine si taverne unde se pot degusta diverse preparate traditionale dar si vinurile locale. Daca aveti ceva timp la dispozitie puteti face si o plimbare cu vaporasul pe lac sau o plimbare pana la cetatea aflata pe cel mai inalt varf de langa oras. Nu ezitati sa vizitati aceasta minunata tara, mai ales ca de aici puteti face si o frumoasa excursie de o zi in Statul Kosovo.