vineri, 10 ianuarie 2020

Infotrip Hurghada


S-a intamplat iar sa plec in infotrip. De data aceasta in Hurghada. Egiptul este o tara extraordinara din toate punctele de vedere. Desi ultima oara fusesem in septembrie, abia asteptam sa ajung din nou acolo.
Dupa un zbor de trei ore cu mici turbulente la coborare, am ajuns pe aeroportul din Hurghada. Aici, dupa ce se coboara din avion trebuie sa trecem pe la ghiseul de viza, unde dupa ce platim cei 25 de dolari sau 23 de euro, primim un timbru pe pasaport ce reprezinta viza egipteana. Dupa ce mai completam un mic formular v-a trebui sa stam iarasi la o mica coada pentru a primi si o stampila pe acea viza.

O data cu stampila putem sa mergem sa ne luam bagajele si dupa, spre iesirea din aeroport, daca dorim putem sa ne cumparam o cartela de internet de la cele trei firme prezente aici, Vodafone, Orange si o firma egipteana. Avand in vedere ca in Egipt internetul merge foarte greu, de recomandat este sa va luati de aici o cartela de net, daca doriti sa vorbiti acasa cu cei dragi pe Whatsapp sau Facebook, deoarece nu o sa mai aveti de unde lua dupa aceea. Ghizii nostri din Hurghada au si ei cartele de la firma egipteana dar daca aveti telefonul codat nu stiu daca o sa mearga. La hoteluri chiar daca aveti internet free in lobby sau chiar in camera sa stiti ca merge foarte greu. Suntem intr-o tara in care fibra optica nu a ajuns inca si nici nu exista vreo perspectiva apropiata.

O data iesiti din aeroport, dupa ce ne izbim ca de un zid de caldura care ne asteapta aici, 28 de grade la acea ora, 19:00, ne urcam in autocarul ce ne va duce la primul hotel unde vom sta doua nopti, la Nubia Aqua. Acest hotel de 4 stele nu este chiar unul de top dar calitate-pret este ok. Se intinde pe o distanta de 900 de metri de la receptie pana la mare si din cele cateva piscine care se gasesc pe aceasta distanta, una este incalzita cu apa de 28 de grade. Aproape de plaja, este in constructie si un aqua park ce se va deschide in acest an pana la finalul lunii mai si va avea 26 de topogane. Dincolo de plaja sunt doua pontoane ce patrund in jur de 200 de metri in apa si de unde se pot admira coralii si pestisorii ce se aduna aici. Pentru ca am ajuns la hotel in jur de ora 20:30, a mai ramas timp de masa de seara si cateva pahare de bere, deoarece a doua zi aveam o zi in care trebuia sa vizitam niste hoteluri.

Ca si Antalya, Hurghada se intinde pe o lungime de 100 de km si este impartita in mai multe statiuni. Cea mai departe de aeroport, in jur de 45 km este statiunea Soma Bay, dupa care Sahl Hashesh, Makady Bay, Hurghada si El Gouna, Venetia Egiptului.
A doua zi am vizitat hoteluri din zona El Gouna, nu foarte departe de Hurghada, la doar 15-20 km fata de aeroport.
El Gouna, mai este considerata si Venetia Egiptului deoarece statiunea este construita pe o laguna foarte frumoasa. Hotelurile din aceasta zona sunt foarte bune. Printre ele avem, Rihanna

Inn Resort Beach, Sheraton Miramar Resort, The Three Corners Rihana Resort, Panorama Bungalows, Steigenberger Golf Resort, El Gouna Royal Chalet, etc.

Urmatoarea noapte o stateam tot la Nubia Aqua asa ca dupa vizitele la hoteluri ne-am intors pentru masa de seara. Am profitat de ocazie si am reusit sa facem si o baie in piscina incalzita, cu toate ca la ora 18:00 se inchisese oficial.
Urmatoarea zi am plecat cu tot cu bagaje, deoarece urma sa stam 3 nopti la hotelul Caribbean Resort Soma Bay. Un hotel foarte frumos, de 5 stele, unde mancarea este foarte buna. Plaja la acest hotel este foarte mare, cu nisip fin si cu intrare lina in apa. La Caribbean avem si un Suri Club, un loc unde exista un animator roman care se poate juca toata ziua cu copii.
Am vizitat, a treia zi, hotelurile din zona Soma Bay. Aici gasim, pe langa Caribbean World Soma Bay si Amwaj Blue Beach, Movenpick, Sheraton Soma Bay. Aceasta este o zona putin mai indepartata de aeroportul din Hurghada dar care este extrem de frumoasa si cu plaja foarte buna.
In a patra zi de vizita am avut placerea de a vedea zona Makadi Bay. Este una dintre cele mai frumoase statiuni si una dintre cele mai cautate din Hurghada.
Aici gasim unele dintre cele mai mari si mai frumoase hoteluri de 5 stele, precum, Stella di Mare Beach, Cleopatra Luxury, Serenity Fun City, Serenity Makadi Beach, Tia Heights, Steigenberger Makadi.

Mai aveam o zi de vizitat pana sa ne mutam mai aproape de Hurghada in hotelul Continental, situat foarte aproape de oras. Asa ca a urmat zona Sahl Hasheesh. Si in aceasta zona sunt multe hoteluri de 5 stele foarte confortabile. Printre ele avem : Tropitel Sahl Hasheesh, Premier Le Reve, un hotel adult only, foarte frumos, Baron Palace Sahl Hasheesh, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Hurghada, Old Palace Resort, Pyramisa, Azzura.
Dupa atatea vizite meritam si o zi de relaxare, asa ca am mers intr-o excursie optionala pe insula Paradise. Aceasta excursie incepe din portul turistic Hurghada si include si o sesiune de snorkeling.
Se pleaca de dimineata in jur de ora 9 de la hotel si suntem dusi cu un autocar pana in port. Aici fiecare poate sa isi ia echipamentul de snorkelling care consta in ochelari, teava si labe de scafandru. Acest echipament este gratuit dar trebuie predat intact la intoarcerea in port. Pe drumul spre insula am avut norocul sa intalnim si delfini, ce ne-au insotit pana aproape de mal. Am ajuns pe insula si cine a dorit a ramas la plaja. Restul au plecat cu vaporul pana intr-un loc deasupra coralilor, unde se putea face snorkeling. Avand in vedere ca facusem asta cu doar 6 luni in urma si fiindca in martie apa era destul de rece, am ramas pe plaja unde erau 30 si ceva de grade. Poti vedea si de aici coralii daca intri in apa. Sunt foarte aproape de insula si apa este destul de mica.

Dupa ce s-au intors si restul de la snorkelling, am mers la restaurantul de pe insula sa luam masa de paranz, masa inclusa si ea in costul excursiei. Dupa masa am avut si un mic program artistic, cu un dervis rotitor si o dansatoare de belly dance. O data cu incheierea spectacolului ce a tinut in jur de 30 minute, s-a incheiat si excursia noastra pe insula Paradise. Am urcat pe vaporasul cu care am venit si am plecat spre portul Hurghada.  La hotel, fiind ultima zi de sedere la Caribbean, am avut surpriza sa avem o masa rezervata la restaurantul Turcesc, a-la-carte, asa ca ne-am delectat cu tot felul de bunatati culinare turcesti.
Urmatoarea zi am plecat cu bagaje cu tot spre o noua serie de hoteluri pe care le aveam de vizitat. De aceasta data avea zona cea mai apropiata de aeroport si de orasul Hurghada.
Am vizitat mai multe hoteluri, printre care Sunny Days El Palacio, Sfinx Resort, King Tut, Sea Star Beau Rivage, Seagul, Steigenberger Aqua Magic, Steigenberger Al Dau, Royal Lagoons, Hilton Long Beach, Mercure, Desert Rose, Pickalbatros, Alibaba Palace, Jaz Aquamarine si nu in ultimul rand hotelul Continental, unde am stat urmatoarele doua nopti.
In penultima zi de stat in Egipt, am avut surpriza sa mergem intr-o alta excursie optionala, de data asta de o zi intreaga, la Luxor, Valea Regilor si Templul Karnak.

Daca mergeti in Hurghada va recomand cu multa caldura aceasta excursie. Aici puteti admira o mare parte din istoria Egiptului de acum 4000 de ani.
Aici plecarea este la 4.30 dimineata. Drumul este putin mai scurt decat cel spre Cairo, spre piramide, in jur de 300 km., dar nefiind autostrada, pe tot traseul, cum este spre Cairo, aceasta distanta se va parcurge in acelasi timp. Dupa ce rasare soarele se face o mica oprire, pentru mic dejun, la un popas de unde puteti cumpara apa, suc, dulciuri si sandwich-uri. Drumul continua pana in Valea Regilor, locul unde se afla mormintele faraonilor. In costul excursiei intra vizitarea a trei morminte. Daca cineva doreste poate vizita contra cost mormantul lui Tutankamon si mormantul lui Ramses al III -lea. De aici se pleaca la Templul lui Hatshepsut, un loc deoasebit de frumos, de unde se poate vedea o panorama superba. Dupa ce o sa luati masa de pranz la unul din restaurantele aflate pe malul Nilului, veti traversa raul cu o barca cu motor. Pe partea cealalta va asteapta autocarul pentru a merge la Karnak. Aici ghidul va va prezenta toata istoria Egiptului, cea de acum 4000 de ani.

De aici drumul spre hotel este tot la fel de lung ca si la dus, dar veti ajunge la masa de seara. Nu o sa regretati niciodata ca ati mers in aceasta excursie!
Ultima zi de sedere in Hurghada am petrecut-o pe plaja hotelului Continental. Chiar daca era Martie, afara erau 20 si ceva de grade si daca iti luai inima in dinti puteai sa faci si o baie. In piscina nu aveai nici o sansa, daca nu mergeai la cea incalzita. Avand in vedere ca avionul era seara, am avut timp si de masa de pranz. Pe la ora 14:00 am plecat spre aeroport. Trebuie sa stiti ca din motive de securitate, la intoarcerea in tara trebuie sa infoliati bagajul in aeroportul din Hurghada. Costul infolierii este de 4 euro / bagaj. Daca nu aveti bagajul de cala infoliat nu puteti face check-in-ul indiferent cu ce companie de zbor calatoriti spre tara.
Am ajuns toti cu bine, cu toate ca am avut parte de cateva turbulente pe drum.










miercuri, 8 ianuarie 2020

Revelion Rasnov

Mi-am luat inima in dinti si am plecat sa fac revelionul pe Valea Prahovei. Am plecat de dimineata la ora 06.30 pe data de 30.12, ca sa nu prind cea mai mare coada la Comarnic sau la Busteni. Am avut noroc ca la Comarnic am stat doar 45 de minute si Busteniul l-am ocolit prin Zamora, in Sinaia si Azuga nu am stat deloc. Asa am ajuns in jur de ora 10.30 la Dino Parc in Rasnov.
Aici dupa ce am parcat, adica dupa ce am platit 10 ron parcarea pentru o zi intreaga, am luat bilete la trenuletul ce urca pana la parc si cetate. Pretul unui bilet dus-intors este de 5 ron / persoana si poti sa cobori la parc si dupa sa mergi mai departe la cetate. Intrarea in parc este de 28 de ron de adult si 22 ron pentru copii mai mari de 3 ani. A meritat plimbarea prin parc pentru ca era aproape gol, nu ca vara cand nu ai loc nici sa faci o poza, vremea a fost foarte frumoasa, fara sa bata vantul, cu zapada si soare. Dupa ce am vizitat parcul, am luat trenuletul si am urcat pana la Cetatea Rasnov. Din pacate cetatea se va inchide in aceasta luna pe o perioada de 2 ani sau cine stie cat. Ei zic ca v-a intra intr-un proces de restaurare, dar zvonurile spun ca s-ar schimba proprietarul si din aceasta cauza se va inchide. Biletul de intrare este de 12 ron pentru adulti si 6 ron pentru copii peste 3 ani. Se mai poate urca la cetate si cu funicularul sau pe scari, cine se incumeta, din centrul orasului Rasnov, din spatele primariei. Privelistea de sus este impresionanta. Pe langa orasul vazut de sus, ai si o imagine foarte frumoasa asupra crestei Pietrei Craiului.
Am coborat la masina si am mers direct la cazare. Mini hotelul Rosenau, aflat chiar in centrul orasului, este destul de mare si frumos amenajat. Cu un restaurant, o sala de mese la etajul unu si un bar amenajate rustic, cu multe trofee de vanatoare, te face sa te simti ca intr-un muzeu cinegetic.
Pana ne-am cazat si am coborat sa luam masa de pranz a venit si restul grupului. Dupa masa am plecat in centru unde era un patinuar amenajat de primarie. Atat intrarea cat si inchirierea patinelor erau gratuite. Am patinat circa o o ora si ceva dupa care am venit la hotel sa ne incalzim, sa luam masa de seara si sa bem un vin.
Am stat la palavre pana tarziu in noapte.
A doua zi dupa micul dejun, am plecat la sanius. La doar 3 km. de centru exista un complex olimpic de sarituri cu schiurile si pista de biatlon. Am gasit aici cateva derdelusuri unde ne-am putut da in voie cu sania. Am vazut si caprioare alergand prin padure. Oricum decorul este de vis, mai ales ca nu este aglomerat.
Ne-am intors sa luam pranzul si dupa, unii s-au bagat la somn deoarece peste cateva ore incepea petrecerea de revelion. Eu nu am avut somn si voiam sa mai dau o tura cu patinele. Din pacate patinuarul era inchis, asa ca am urcat pe jos pana la cetate. Nu este foarte greu si privelistea de sus pe timp de noapte este extraordinara.
A inceput si petrecerea de revelion si am chefuit si am mancat si am baut pana la ora 5 dimineata.
Pe 01.01 ne-a trezit Ana de la ora 09.00. Ea a adormit pe scaunele de la restaurant pe la ora 2:00 si era normal sa se scoale la ora aia, chiar daca are doar 3 ani. Ce sa facem, am mai lenevit prin pat si am coborat in restaurant sa luam pranzul si sa urmarim concertul de anul nou de la Viena.
Dupa concert am mai dat o tura prin oras si am venit sa ne odihnim putin pentru ca seara aveam iarasi petrecere. De data asta am decis sa facem un bal mascat. Distractia a fost mare si de data asta dar nu a durat asa mult ca in noaptea precedenta, asa ca pe la ora 1, am urcat in camere. Nu de alta dar trebuia sa se inchida restaurantul, ca am mai fi stat.
A doua zi dupa micul dejun si dupa ce am facut bagajele, am plecat cu o parte din prieteni spre Cabana Diham. Pentru ca eram cu doi copii de 3 ani si cu unul de 8, a trebuit sa urcam la cabana din Paraul Rece pe la cabana Forban. Drumul pana acolo destul de aglomerat deoarece majoritatea se intorceau spre casa. Am stat ceva in trafic, cei doar cativa km pana in locul unde am lasat masinile, i-am facut in aproape o ora. De aici pana la Diham sunt 6.5 km de drum forestier, dar cum era zapada si copii mici am facut in jur de 3 ore jumate. Aproape ca se inserase cand am ajuns la cabana. Gandul la ciorba de burta a Mamei Oara ne-a tinut in priza si nu am abandonat lupta cu zapada. Si am stat la un vin fiert si cateva beri pana spre dimineata. Dupa micul dejun, ne-am pregatit de drumul inapoi spre masini.
Fiind coborare si copii odihniti si mancati, nu am mai avut atatea probleme si am coborat in doar 2 ore. Eu mai aveam o noapte de stat in Busteni asa ca mi-am luat inima in dinti si am plecat pe linia rosie a gps-ului. Cei 11 km pana in Busteni, i-am parcurs intr-o ora si 45 de minute. Receptionera de la hotel ne-a spus ca au venit niste turisti de la Ploiesti cu o seara inainte, adica pe 02.01, si au facut 7 ore. Dragut nu ? Asta-i Romania, ce sa facem. Ne-am cazat imediat si am plecat in oras sa mancam. Ce sa vezi, orasul plin, inclusiv toate restaurantele. Era coada afara in asteptarea unui mese. Am gasit in cele din urma o masa libera La Turcu, un restaurant micut, chiar in centru, unde am mancat foarte bine si ieftin. Nu inteleg de ce toata lumea se inghesuie la Caraiman si la Hanul Ancutei, cand se poate manca bine si ieftin si in alte parti.
A doua zi dupa micul dejun voiam sa mai mergem pana la Kalinderu, dar uitandu-ma pe google maps, am vazut ca este drumul liber, asa ca am decis sa plecam direct spre casa. Am facut o ora si 30 de minute pana in Bucuresti. Cred ca este un record absolut.
Rasnovul este un orasel dragut asezat fosrte bine, in centrul unei zone turistice foarte frumoase. La doar cativa km. avem Statiunea Poiana Brasov, Orasul Brasov este foarte aproape daca mergem prin Cristian, unde avem o frumoasa Biserica Fortificata. La fel si in Codlea. Sa nu uitam de Castelul Bran care este la doar 10 km si se poate ajunge si cu taxiul din ce am inteles. In cealalta parte avem Paraul Rece si Predealul. Dino Parc si Cetatea Rasnov sunt atractiile din oras. La doar cativa km. avem Cheile Rasnoavei si Pestera Rasnoavei, doua obiective care nu trebuie ratate, mai ales daca veniti vara.
Eu mi-am propus sa mai dau o tura in vara, dar nu cred ca pe Valea Prahovei, poate pe Rucar-Bran, un drum foarte frumos si presarat cu multe obiective de vizitat.