joi, 20 iunie 2019

Rusalii 2019 - Cisnadie

A venit iarasi un weekend prelungit si fuga am plecat din Bucuresti. Nu am vrut sa ma inghesui la mare, asa ca am ales un orasel frumos din Marginimea Sibiului, Cisnadie. Cu o scurta oprire pentru a manca ceva, la Manastirea Turnu, de pe Valea Oltului, am ajuns in Cisnadie. Nu am mai fost prin marginime de cativa ani si sincer am fost placut surprins sa vad cum au evoluat lucrurile din bine spre foarte bine. Pe drum am aflat cu placuta surprindere ca la Sibiu a inceput in acea zi Festivalul International de Teatru. Fiind la doar 20 de km nu puteam sa nu merg si acolo, mai ales ca erau diverse spectacole stradale in fiecare piata din orasul vechi. Planul era sa ne cazam si dupa sa plecam inspre Sibiu. Nu s-a intamplat asa deoarece cum v-am spus am ramas uimit de cat de frumos si curat poate fi acest oras. Cum aveam cazare fix in centru, am plecat pe jos sa exploram oraselul. Ne-am plimbat prin micuta piata pietonala din centru, am inconjurat cetatea care este inchisa in aceasta perioada deoarece se efectueaza niste lucrari de consolidare si am vazut o terasa situata intr-o curte de unde se auzea muzica romaneasca veche si in centru careia era o fantana arteziana inconjurata de tot felul de animale din ipsos, caprioare, ursi, iepuri si pitici cu care fimea s-a jucat cat am stat noi la bere si inghetata. Nu intamplatoare era muzica veche romaneasca. Barul avea un aer vintige si se si numea Timpuri Vechi. In centru mai sunt cateva terase frumoase unde se poate si manca.
A doua zi ne-am hotarat sa plecam de dimineata si sa mergem la Sibiu. Fiind ziua de Rusalii am trecut intai pe la o minunata biserica din Gura Raului. Aici toata lumea era imbracata in costume populare. Nu va pot descrie in cuvinte ce admosfera era in biserica dar va las sa va imaginati, spunandu-va ca un cor ca de opera rasuna de la balconul bisericii. In drum am trecut si prin Cisnadioara, unde frumoasa cetate troneaza de pe dealul din mijlocul orasului. Ajunsi la Sibiu am descoperit o cu totul alta Romanie. Romania deschisa sufleteste la tot ce este nou si frumos in lume. De cand am intrat in Cisnadie ne-a izbit parca acel contrast de curat fata de Bucuresti, dar in Sibiu parca acest contrast este maxim. Spectacolele extraordinar de frumoase facute de orchestrele internationale pe strazile Sibiului, cu aer de carnaval, parca nu te mai lasau sa pleci acasa. Dupa ce am mancat ceva la o terasa din Piata Mare, am continuat plimbarea pe stradutele din centrul istoric. Am reusit pentru prima oara cred, de cand vin in Sibiu, sa urc si in turnul ce leaga cele doua piete. La fiecare etaj al turnului, sapte la numar, sunt diverse expozitii. Privelistea de la ultimul etaj este foarte frumoasa si merita efortul de a urca cele sapte etaje, mai ales ca biletul, care se poate lua de la etajul unu, costa doar 2 roni.
Pe seara am plecat spre Cisnadie unde am mers dinou la acea minunata terasa Timpuri Vechi.
In ultima zi am fost inca o data la Sibiu, unde festivalul continua pana in 23 iunie. Dupa ce am gasit dinozaurul pierdut de Ana in Biserica Evanghelica din centru am plecat spre casa. In drum am oprit sa mancam pe malul Oltului, la Pensiunea Dada in Caciulata. Avand in vedere ca se lucreaza pe Dealul Negru si se face o coloana de cativa Km., am preferat varianta prin Curtea de Arges ce a fost mai ok, dar tot nu am scapat de aglomeratie deoarece la Km. 36 pe autostrada se lucreaza la un pod peste Arges si coloana de masini ajunsese la 4 km. Am mai pierdul 45 de minute din viata dar ce poti sa faci.









marți, 4 iunie 2019

Top 5 pesteri din Romania

Vreau sa va prezint cateva pesteri din Romania, care mie mi-au placut. Nu am dorit sa fac neaparat un top al lor deoarece dupa parerea meu una este mai frumoasa ca cealalta.

1. O sa incep cu Pestera Muierii, localizata in Comuna Baia de Fier, nu departe de centrul comunei.
Pestera este dispusa pe patru etaje si are o lungime de aproximativ 7000 de metri. Sectorul inferior este o rezervatie speologica impartita in doua sectoare, de 1500 si respectiv 880 de metri. Nivelul amenajat pentru turisti se afla la 40 de metri mai sus si are o lungime de aproximativ 553 metri. Aici turul se face cu ghid si iesirea este pe alta parte nu trebuie sa va intoarceti pe acelasi drum. Tot in pestera putem vedea, pe langa numeroasele stalactite si stalacmite, scheletul unui urs speleus, schelet ce a fost descoperit aici cu mii de ani in urma. Au fost descoperite mii de schelete de ursi si segmente de craniu ale unui individ de sex feminin ce se pare ca dateaza de aproximativ 30.000 de ani. Pestera este sapata in Muntele Parang de catre Raul Galbenu. Dupa cum va ziceam iesirea este pe alta parte si ca sa ajungeti inapoi in parcare, trebuie sa coborati niste trepte pana in sosea si de acolo sa mergeti pe langa rau circa 800 de metri.



 




 

\
2. Nu departe de aceasta, tot in comuna Baia de Fier, se afla Pestera Polovraci. Pestera se viziteaza din ora in ora si intrarea este de 6 ron / adult. La fiecare ora fara 20 de minute se da drumul pentru a putea cumpara biletele de intrare si daca nu vreti sa asteptati ghidul pana la fix puteti face turul singuri. Eu am optat pentru aceasta varianta si nu am pierdut nimic. Deoarece era foarte multa lume cei care au mers cu ghidul, aproape toti cei 80 de insi, nu prea au auzit nimic deoarece grupul fiind mare si galagia era pe masura. Pestera interesanta si nu greu accesibila, dar trebuie sa aveti in picioare ceva care sa nu alunece, deoarece sunt niste portiuni cu pietre ude. De la pestera puteti sa mai mergeti prin Chei destul de mult avand niste peisaje superbe. Drumul normal ar fi trebuit sa ajunga la Cabana Petrimanu, ce se afla langa lacul de baraj Petrimanul pe Raul Lotru dar nu este asfaltat si in ultima lui portiune este foarte prost, aproape ca nu se poate circula pe el. In fata pesterii, coborand cateva trepte, puteti vedea Raul Oltet care strabate cheile si care se afla la 10-15 m mai jos. Pana sa ajungeti la pestera puteti sa va opriti pentru cateva minute la Manastirea Polovraci. O manastire foarte frumoasa, cu multa verdeata si cu o priveliste excelenta spre Cheile Oltetului. De la Manastire pana in Chei sunt aproximativ 2.5 km. Daca nu va grabiti prea tare ar fi bine sa lasati masina in parcarea manastirii, deoarece pe chei este foarte greu sa gasiti un loc de parcare.

 























3. Urmatoarea pestera este Pestera Ialomitei. Se afla in Muntii Bucegi, pe Raul Horoaba, afluent al Raului Ialomita, nu departe de Cabana Padina sau Hotelul Pestera. Se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli. Gura peșterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peșteră se află Manastirea Ialomitei, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rau. Este destul de usor de vizitat avand in vedere ca este amenajata si puteti merge pe podete de lemn, de la un capat la altul. Eu am avut ocazia sa mai vizitez doua galerii subterane ce nu se pot vizita in mod normal de catre turistii. Peisajul este foarte frumos.



 


 

 



4. Situata in Muntii Piatra Craiului, pe Raul Dambovicioara, un afluent al Dambovitei, Pestera Dambovicioara este una foarte frumoasa si datorita asezarii in Cheile Dambovicioarei.  Peștera este formată dintr-o galerie unică, cu o lungime totală, de 555 m. Deși această lungime este incomparabil mai mică față de alte peșteri din România, Peștera Dâmbovicioara este cea mai lungă din zonă, relieful și natura rocilor nefiind propice galeriilor de mari dimensiuni. Galeria are lățimi ce variază între 3-4 m și înălțimi de 4-5 m, cu puține ramificații, de dimensiuni mici. După 150 m de la intrare, galeria se îngustează foarte mult. La intrarea in pestera veti fi insotiti de un ghid autohton, caruia la sfarsit trebuie sa ii dati o "mica atentie" pentru ca va prezentat pestera.


 


 














5. Ne mutam in Judetul Hunedoara, nu departe de Municipiul Petrosani si de Cheile Banitei, ca sa vizitam Pestera Bolii. Aceasta pestera este printre putinele Pesteri din Romania care au o strapungere naturala de apa pe toata lungimea ei. Aflata pe locul unde se intalnesc Muntii Retezatului cu cei ai Sebesului, pestera are o deschidere de 20 metrii la baza si o inaltime de 10 metri, portal prin care isi face loc cu usurinta Paraul Jupaneasa. Galeria principala are o deschidere foarte mare si o lungime de 466 metri cu o diferenta de nivel de doar 3 metrii. Este foarte frumos amenajata de niste temerari din zona care au creat poduri peste paraul ce strabate pestera. In pestera putem vedea si cateva specii de lilieci ce se cuibaresc aici.