joi, 13 aprilie 2017

Cabana Capra - Lacul Balea

Respectand traditia veche de aproximativ zece ani, traditie la care m-am alipit si eu de patru ani, am plecat si anul asta pe data de 26 ianuarie la Balea. Si de data asta un grup de zece insi, dar nu toti de vineri, doar cinci vineri, restul de sambata.
 Plecati de vineri seara dupa munca am ajuns la Piscul Negru, locul traditional de campare, in jur de ora opt seara. A doua zi dimineata ne-am intalnit si cu restul grupului in apropierea Cabanei Capra unde am lasat si masinile.
Totul parea ca va decurge conform planului bine stabilit, urcare pana la Cascada Capra, sosea, urcare pana la Salvamont Arges si tunel. Pentru ca vremea a fost superba, soare puternic si un cer cum rar vezi iarna in aceasta zona, o temperatura de 2 grade cu plus ceea ce la Balea este o raritate in ianuarie, dupa ce am urcat prima panta pana la Cascada Capra, in drum spre Salvamont, "unii" se hotarasc sa urce pe creasta, pana pe Varful Paltinu (2399 m ) si de acolo sa coboare in Caldare la Balea. Cum, vazut de jos traseul parea simplu, pana la urma am hotarat sa mergem toti pe creasta, astfel sa scapam de vesnicul tunel de 800 de metri ce duce la Balea.
Cum la munte socoteala de jos nu se potriveste cu cea de pe creasta, de aici incep peripetiile.
In primul rand urcarea pana pe creasta a fost una infernala. O panta foarte abrupta, lunga si cu o pelicula de gheata foarte subtire. Norocul nostru ca pe urcare era din loc in loc snepenisi de care te puteai agata. Avand in vedere ca nu toti aveau coltari, urcarea a fost si mai dificila. Cu aceasta ocazie am hotarat, pentru a nu stiu cata oara, sa nu mai acceptam pe nimeni la Balea fara coltari. Recunosc, nici eu nu am avut dar o data ajuns pe creasta m-am trezit, nici eu nu stiu cum, cu o pereche de coltari in picioare. Cand credeam ca totul s-a terminat, in sensul ca o sa coboram la cabana si acolo o sa ne infigem direct in ciorba de burta si berea rece binemeritata dupa urcarea de cosmar, am observat ca nu avem pe unde cobori. Neavand coltari toti, era destul de periculos sa coboram prin partea dreapta a versantului deoarece era o portiune cu gheata subtire si hau. Nu mai zic ca soarele era aproape sa intre dupa versantul din fata, ceea ce insemna ca trebuia sa coboram cu frontala aprinsa.
Intr-un final am hotarat sa o luam prin partea stanga si sa cobaram pe langa Salvamontul Sibiu. Totusi neinspirat si asa deoarece am avut o portiune de 20 de metri unde era sa ne ducem in prapastie. Am luat-o usor pas cu pas, a durat cam 45 de minute sa trecem acea portiune, mai tinandu-ne de stanci mai de cei cu coltari, intunericul era total deja, dar pana la urma am trecut de acea portiune si am inceput coborarea spre caldare. Ceva mai simplu dupa acea portiune de gheata si panta, dar tot destul de greut pentru cei fara coltari.
Ajunsi jos la cabana am aflat ca in 10 minute se inchide bucataria si trebuie sa comandam rapid deoarece ramanem nemancati. Bine ca au ajuns toti cu bine. Dupa ce am mancat, ne-am schimbat si am tras niste beri, am mers sa dormim la Salvamont Sibiu asa cum vorbisem din timp.
A doua zi dupa ce ne-am dres cu ceva bere si cafea, a urmat o coborare clasica pe rucsac pana jos la Capra. Dupa urcarea de aproximativ sapte ore, coborarea nu a durat mai mult de doua ore, dar a fost de vis ca de obicei. Nu asa de spectaculoasa ca in alti ani din cauza zapezii foarte moi dar spectaculos.
La anul cu siguranta o sa mergem iar in ianuarie sau februarie, dar cu siguranta toti vor avea coltari.




Croaziera Alanya

Daca tot v-am povestit de croaziera din Antalya, as vrea sa va spun si cum decurge o excursie pe mare cu plecare din frumosul port turistic din Alanya.
Aceasta croaziera este in special pentru tuuristii cazati in zona Side si Alanya. Preluarea lor se va face in jur de ora 8:00 dimineata deoarece pana in port sunt aproximativ 60 de km si mai sunt si opririle pentru strangerea grupului de la diverse hoteluri. Vaporul pleaca pe mare la ora 10:00 si se intoarce in port la fel ca cel din Antalya la ora 15:30. Aici avem un vas de croaziera ce se numeste Starcraft cu o capacitate de 500 de persoane.
Construit pe trei etaje vasul are la parter un restaurant unde se va servii masa de panz, la primul etaj avem doua baruri, unul free cu vin, bere, sucuri, cafea si ceai si unul contra cost cu inghetata si tarii. Tot pe acest etaj este si ringul unde se vor tine spectacolele de animatie si petrecerea cu spuma, un spectacol care nu trebuie ratat sub nici o forma daca mergeti cu Starcraft. Avem si mese cu bancute unde putem sta sau unde ne putem tine lucrurile. La ultimul etaj al vasului avem pe langa sezlonguri si niste canapele de piele pe care putem sta la plaja. Aici se afla si DJ-ul vasului care va mixa muzica foarte variata, inclusiv romaneasca.
Spectacol nu este numai pe vas, spectacol vor face si marinarii care in una din opriri vor urca pe stanci pana la aproximativ 30 de metrii si vor sari in apa de acolo. Vaporul opreste de cinci ori pentru baie in apa calda si clara a Mediteranei, iar in una din opriri putem inota pana pe o plaja mica si pustie unde cateodata se formeaza niste valuri foarte mari ce creeaza un spectacol cu spuma extrem de frumos. Spectacolul cu spuma, de pe vas, este intretinut de marinarii vasului intr-un mod cat se poate de traditional. Nu vreau sa va spun mai multe deoarece surpriza trebuie sa fie mare la acel moment cand veti ajunge acolo.
Pe vas veti fi insotiti de ghidul local astfel veti avea tot timpun explicatii si asistenta in limba Romana.
In jurul orei 15:00 se face ultima oprire pentru baie in apropierea portului de unde putem admira si Turnul Rosu, simbolul Alanyei.
La ora 15:30 vom revenii in port de unde vom fi preluati de acelasi autocar cu care am venit si in aproximativ o ora vom ajunge inapoi la hotel.