duminică, 31 ianuarie 2016

O zi de vara la Ruse

Se apropie zilele calduroase si nu vrem sa ne irosim timpul prin Bucuresti, mai ales in week-end-uri.
Cum Valea Prahovei nu mai este asa de primitoare din cauza aglomeratiei de pe DN 1, la dus dar mai ales la intoarcere, va propun o destinatie pe care multi dintre voi o cunosc si unde putem merge si doar pentru o zi, Ruse.
Primul oras care ne intampina la intrarea in Bulgaria, daca alegem vama de la Giurgiu ca si punct de iesire din tara, este Ruse.
Poate ati trecut de multe ori pe centura orasului in drumurile voastre spre Grecia, spre statiunile montane de langa Sofia sau chiar spre Metro, dar nu ati intrat si pana in centrul orasului.
Daca aveti cateva ore la dispozitie sa vizitati orasul, mergeti pana in centru si parcati masina pe una din staradutele laterale ce duc spre artera pietonala, este gratis dar trebuie sa mergeti de dimineata sa gasiti loc, sau ar mai fi o mica parcare cu plata, numai doua leva pe ora, la intrarea in parcul central.


In centru este o frumoasa strada pietonala, aproape la fel ca cea din Brasov, cu magazine si terase de o parte si de cealalta. La un capat al promenadei pietonale, dincolo de strada principala a orasului se afla un magazin CBA, un fel de Mega Image de la noi, unul mai mare unde puteti gasii multe produse traditionale bulgaresti dar in special braga, o bautura ce se gasea si pe la noi pe vremuri.
De aici incepe practic centrul orasului. Dupa ce traversam strada intram pe artera pietonala ce ne duce pana in parcul central vis-a-vis de care se afla Palatul de Justitie si in spate Primaria. Parcul este foarte frumos cu palmieri si o fantana arteziana foarte frumoasa.

Dupa ce trecem prin parc, putem sa ne relaxam luand masa de pranz la unul din restaurantele de aici, eu recomand "Happy". Este un restaurant ce face parte dintr-un lant mai mare ce este raspandit in toata Bulgaria, o franciza canadiana, un fel de Hard Rock cafe la o scara mai mica. Aici aveti o multitudine de preparate pe care le puteti comanda la preturi destul de mici. Un pranz aici nu depaseste 7-8 euro cu tot cu bauturi. Aveti si meniu in romana cu poze si chelnerite ce stiu romana sau sunt chiar din Romania.
Dupa o astfel de relaxare aveti mai multe chioscuri cu o inghetata excelenta ce se serveste la cornet sau in caserole de plastic. Atentie mare, inghetata este la kg. astfel ca dupa ce comandati se cantareste si veti platii pretul afisat de cantar.
Daca va mai ramane timp si pentru shoping, pe langa magazinele, multe de altfel, din centru, de haine si pantofi, in Ruse mai avem pe langa Metro si Kaufland, Carrefour si mai nou Lidl, bineinteles preturile sunt mai acceptabile fata de magazinele de la noi.
Nu uitati la intoarcere sa aveti marunt 2 euro sau 4 leva pentru pod deoarece se plateste, si acesta mai ieftin ca la noi,







duminică, 17 ianuarie 2016

Excursie la hotelul de gheata Balea Lac

Ca tot a venit iarna, vreau sa va propun o excursie in Fagaras pana la Cabana Balea.
Plecam din Bucuresti pe autostrada pana la Pitesti si mergem pana la Curtea de Arges, tinand drumul drept pana la Cabana Capra. Acolo se termina drumul linistit cu masina. O lasam undeva pe drum pentru ca nu se mai poate merge mai departe si ne echipam de urcare. Neaparat trebuie sa avem la noi bocanci, parazapezi, pantaloni impermeabili si o geaca nu foarte groasa dar sa fie foarte buna impotriva vantului si apei, daca cumva ninge. Daca terenul o cere, la nevoie, ne trebuie si coltari. Obligatoriu trebuie sa ii avem in rucsac deoarece nu se stie, la coborare s-ar putea sa ne fie de folos. Vremea se poate inrautatii de la o ora la alta. Chiar daca acum este cald peste cateva ore poate sa vina viscolul si sa ninga.
De la Cabana Capra, urcam in jur de 30 de minute pana la cascada Capra, pe o panta de 45 de grade. De aici dupa ce facem un mic popas mergem pe drumul acoperit de zapada pana la urmatoarea urcare tot de aproximaiv 20, 30 de minute pana la refugiul salvamont Arges, aflat la cota 2000. Aici putem sa innoptam sau sa mergem mai departe si sa ne intoarcem mai tarziu dupa ce vizitam hotelul de gheata. Cazarea este 25 de ron dar exista si alte variante mai bune.


Noi am continuat drumul pe Transfagarasan pana la tunelul de la Balea prin zapada care depasea genunchii. Prin tunel este bine, deoarece scapam de zapada, dar nu putem merge mai departe fara o frontala. Dupa ce iesim din tunelul de 800 de metri,  ne asteapta frumoasele privelisti de la Balea, cabana, hotelul de gheata, bisericuta de gheata, Cabana Paltinu si privelistea de pe partea cu telecabina. Nu mai zic de lacul inghetat pe care se poate merge cu snow mobilul ce trage niste barci gonflabile.
Dupa ce va saturati de privelistea de aici si de berea rece de la restaurantul cabanei, recomandat este sa mergeti la restaurantul Cabanei Balea nu la cel de la Paltinu deoarece nu prea au sortimentatie mare nici la mancare nici la bautura. Va ziceam mai devreme ca exista mai multe posibilitati de cazare mai bune. Una ar fi la Cabana Balea dar este un pret cam piperat in jur de 35 de euro camera, cu ic dejun sau la Cabana salvamont Sibiu, langa Balea, unde un pat costa tot 20-25 ron si aveti acces la aragaz apa calda etc. Noi ne-am intors intr-un an la Salvamont Arges si o data am ramas aici la Salvamont Sibiu. Diferenta nu este mare dar nu mai faceti un drum nocturn pana la cota 2000, mai ales ca si vremea poate fi capricioasa.
A doua zi dupa ce am luat micul dejun, am plecat prin tunel dupa care am coborat pe rucsaci pana la Capra, in jur de 45 de minute. Nu recomand, este destul de periculos daca nu cunoasteti drumul. Sa nu uitam ca pe acolo este un culoar de avalanse.
Anul asta in Februarie vrem sa scapam de tunelul intunecat si sa traversam peste, pana la Cabana Balea. La fel nu recomad nici traseul daca nu sunteti oameni de munte si nu aveti echipamentul adecvat. Pot fi de mare ajutor si betele de tracking.