Italia este un muzeu in aer liber. Acest muzeu deschis din anticitate, a ramas pana in zilele noaste un veritabil vernisaj al artei antice si contemporane. Aceste doua stiluri de clasic si contemporam se imbina de minune peste tot in viata de zi cu zi a italienilor. Milioanele de turisti ce trec anual prin acete locuri, isi lasa inevitabil amprenta peste aceste locuri. Plecand din nord din laguna venetiana, orasul lui Casanova, cu multitudinea ei de canale, care culmineaza cu Grand Canal, care troneaza ca un sarpe urias in mijlocul lagunei, drumul ne poarta incet, incet prin orasul indragostitilor, unde Romeo si Julieta si-au jurat dragoste vesnica, Verona, pana in orasul modei si al operei, Milano, unde prezentarile de moda sunt la ele acasa si unde toate vedetele autohtone merg la cumparaturi.
Drumul coboara usor spre provincia cea mai frumoasa a Italiei, Toscana, provincia in a carei capitala a inceput perioada romantica. Florenta unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei si poate ale lumii, de ce nu, imbina o multitudine de stiluri de la cel clasic, unde domul domina peisajul orasului vechi si catedrala Santa Croce, care dezvaluie stilul romantic al vremurilor de mult trecute dar care au ramas pana in zilele noastre la fel de incantator.
Tot aici in Florenta, Ponte Vechio ce trece de pe o parte in alta a raului Arno, cu magazinele lui vechi si scumpe cu bijuterii rare si foarte frumoase, marcheaza trecerea din partea romantica in cea moderna a orasului nou, unde si stadionul echipei Fiorentina se poate vizita de catre toti doritorii. Nu departe de Florenta, se afla un stat mic, dar foarte frumos, San Marino, cu un aer foarte curat si cu oameni primitori. Iesind de pe autostrada aglomerata, ca mai toate autostrazile din Italia, intram pe acest drum de munte cu niste curbe dese si foarte stranse, unde simtim din plin aerul de munte si urcam spre cetatea ce domina din varful dealului statul acesta micut si cochet.
Aceasta cetate unde acum este primaria, este construita intr-un stil antic medieval. Langa primarie se afla catedrala unde tot statul se aduna la cele mai importante evenimente ale cetatii. De aici de sus putem vedea tot statul care se intinde pana la autostrada ce desparte San Marino de celebra statiune de vacanta de la Marea Adriatica, Rimini. Cea mai mare statiune din sudul Italiei cu o plaja foarte intinsa si lata si cu lanturi hoteliere de toate categoriile unde distractiile se tin lant pana in zorii zilei.
Tot in partea de sud a Italiei, dar pe partea cealalta, nu departe de Marea Tireniana se afla cetatea eterna, Roma. Capitala Italiei si a imperiului Roman ce se intinde pe cele 7 coline, oras intemeiat de Romulus si Remus, cei doi frati care au fost alaptati de o lupoaica, este cireasa de pe tort a stilului arhitectural Roman. La foarte putin de mers cu metroul se afla tot un stat mic, Statul Vatican unde Papa isi are sediul si de unde se dirijeaza toata suflarea catolica din lume.
Diferenta de stiluri dintre nord si sud in Italia incepe de aici de la Roma, in jos, ducandu-ne spre botul cizmei si mai departe spre Sicilia si Sardinia.
Totul este diferit incepand de aici, de la traditii, oameni, cultura chiar si limba. Accentul celor din sud este diferit, la fel ca la noi, cu cei din Moldova. Greu sa intelegi limba celor din sud mai ales ca au si un debit verbal aparte.
Capitala sudului, daca o putem numi asa, este Napoli, un oras cosmopolit. Orasul in care s-a inventat pizza. Pizza nu este o mancare de lux dar ea a ajuns usor sa acapareze toate bucatariile internationale prin simplitatea ei.
Resturile de mancare ce ramaneau de la nobilimea napoletana erau folosite de catre bucatarii ce pregateau bucatele si erau puse pe o bucata de lipie facuta tot de ei si pusa in cuptor. Asa a aparut pentru prima oara renumita pizza.
Cel mai mare oras din sudul Italiei, Napoli este si un important centru cultural. Nu departe de Vezuviu, un renumit vulcan activ al Terei, Napoli este in mare pericol de a devenii a doilea Pompei, asa ca nu mai stati pe ganduri daca aveti ocazia si mergeti sa il vizitati mai ales ca ofertele turistice de la noi sunt foarte bune.
Nu departe, in golful Napoli, se afla o frumoasa insula poate una dintre cele mai frumoase din Europa, insula Capri, unde putem vedea si celebra Grota Azzura. Situata la intrarea in Golful Napoli insula de 6,7 km lungime si aproximativ 2 km latime a fost colonizata de greci inca din secolul al VII-lea i.Hr.
Insula are trei mari puncte de atractie: Capri, Anacapri si Marina Grande. Pentru a ajunge in Anacapri trebuie urcate cele 784 de trepte pana in varf. In orasul Capri se ajunge cu un funicular din Portul unde zilnic acosteaza feryboat-uri ce vin din Napoli.
Coboram putin si dam de cea mai mare insula din Mediterana, Sicilia, insula cu peste 5 milioane de locuitori, capitala mafiei italiene , insula celebrului Al Capone, capul mafiei.
Insula este acum legata de continent printr-un pod care are si cale ferata astfel se poate ajunge si cu trenul. Pe vremuri trenurile erau urcate pe feryboat si descarcate pe insula unde isi reluau drumul pe sine. Cu plajele ei superbe insula trebuie neaparat vizitata daca aveti drum prin sudul Italiei. Orasele cele mai importante ale insulei sunt Palermo si Catania. In Catania se afla si vulcanul Etna, unul dintre vulcanii activi ai lumii.
Putin mai sus o alta insula frumoasa a Italiei, Insula Sardinia. Situata in sudul insulei Corsica ce apartine Frantei. Sardinia are acum legaturi si cu Romania prin cateva rute low cost ale unor companii aviatice ce opereaza si la noi.
Cu plaje superbe si un peisaj salbatic este una din insulele care iti poate oferii o vacanta de neuitat. Principalul oras si tot odata capitala insulei este Cagliari.
Cel mai bine, daca mergeti in Sardinia, ar fi sa va inchiriati o masina, chiar si de pe internet, inainte sa plecati, ca sa puteti vizita toata insula, care are foarte multe plaje superbe, dar care va trebui sa le descoperiti la fata locului sau poate pe net.
In Italia autostrazile costa foarte mult, la aceste costuri se adauga si taxa de drum, vignieta, dar vestea buna este ca reteaua de cai ferate este foarte dezvoltata si ar fi bine sa luati in calcul si aceasta varianta de calatorie pentru ca exista de la trenuri regionale (personalul nostru) dar care merge cu 160 km/ora, pana la trenuri de mare viteza care merg cu 300 km/ora si sunt la tarife destul de bune.
Daca luati de exemplu in calcul cat v-ar costa benzina, taxele de autostrada, vignieta, parcarea sau chiar inchirierea masini, pe o distanta de la Verona la Florenta o sa vedeti ca trenul este mult mai rentabil mai ales ca face si o escala in Bologna, un oras superb cu cea mai veche universitate din lume.
Asa dar, daca nu v-ati programat inca vacanta pentru anul viitor sper ca v-am starnit curiozitatea si ca o sa luati in calcul si Italia in ecuatia concediului viitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu