miercuri, 2 decembrie 2015

Luna de miere Italia

Da, ati auzit bine, acum o luna m-am intors din luna de miere din Italia. Impropriu spus o luna deoarece a fost doar o saptamana, dar o saptamana plina.
Am fost in Italia pentru ca de acolo sunt nasii. Ei stau intr-un orasel la 30 de km de Venetia, in Noale. Noale este un orasel mic, linistit dar foarte frumos. Daca sunteti in trecere prin partea asta de nord a Italiei si vreti sa zaboviti o zi, doua, merita sa stati in Noale o noapte deoarece este mult mai ieftin decat daca v-ati caza in Venetia sau Padova, oras ce este la 20-25 de km.
Noale este un nod foarte bun, deoarece de aici puteti ajunge imediat la Venetia, Padova sau Treviso fie cu masina fie cu trenul. Da, trenul, este mult mai bine sa luati trenul spre Venetia, de exemplu, pentru ca de aici face 20 de minute si costa 3.50 euro biletul. Parcarea in venetia costa mult mai mult daca vreti sa stati toata ziua si sigur nu gasit decat in Mestre iar trenul va lasa in gara din Venetia in centrul lagunei. Tren aveti din 30 in 30 de minute pana seara tarziu.
La Venetia am mai fost acum ceva ani dar nu as rata niciodata ocazia sa o mai vad daca sunt in zona, mai ales ca am prins si o perioada ploioasa si am prins Venetia inundata, asa ceva nu vezi in fiecare zi. Este ceva de vis sa vezi Piata San Marco inundata toata cu scaunele teraselor in apa si cu turistii cu cisme de cauciuc sau de fas cumparate cu 10-20 de euro de la magazinele din oras sau de la vanzatorii ambulanti ce umbla prin toata Venetia vanzand cisme, bete de selfie si pelerine de ploaie.

Asa arata piata San Marco  inundata.
Se pare ca nu ploaia este de vina pentru aceste inundatii, si mareea provocata de fazele lunii. Eu cred ca si ploaia a contribuit putin dar specialistii spun altceva. Oricum daca vreti sa mai vedeti Venetia ar trebui sa va grabiti deoarece este pusa pe o lista cu orasele pe cale de disparitie din lume.
Acum ca v-am starnit putin curiozitatea sa vedem si ce puteti vedea in Venetia, chiar si asa inundata.
Chiar daca piata este inundata puteti ajunge la Palatul Dogilor si la Bazilica San Marco pe niste podete de lemn puse special ca sa puteti circula daca nu aveti cizmele de cauciuc la voi. Trebuie sa stiti ca in Italia intrarile la muzee sunt destul de piperate si  sunt destul de multe muzee intr-un oras asa ca ar trebui sa va informati dinainte ce vreti sa vedeti.
De exemplu intrarea in Basilica San Marco este gratuita dar ca sa urcati in turn sau sa vizitati muzeul costa, si nu putin. Ce trebuie sa stiti ca daca vreti sa intrati in biserica nu aveti voie cu rucsac sau alte bagaje, tebuie sa le lasati vis-a-vis la un fel de garderoba de unde vi se va da un tichet cu numarul casutei unde a fost pus bagajul, asta ca sa nu stati de doua ori la coada, la intrarea in biserica deoarece daca nu ati lasat bagajul o sa fiti intorsi din drum. Catedrala este frumoasa si pe afara si pe dinauntru si este pacat sa nu o vizitati, mai ales ca este gratuita. Apropo de obiective turistice gratuite din Venetia, daca va aflati in trecere si nu vreti sa cheltuiti nici un ban sau pur si simplu nu aveti la voi, pe langa Basilica, puteti sa mai mergeti cativa metri pana in piata San Marco, centrul orasului, sa popositi timp de cateva minute si sa admirati privelistea. Sa nu va treaca prin cap sa va asezati la vreo masa de la terasele din jur deoarece o sa plecati lefteri acasa. Un alt obiectiv gratuit din Venetia unde puteti ajunge pe jos fara vreun mijloc de transport este Basilica Santa Maria della Salute. Este la doar o statie de vaporeto de San Marco dar se poate ajunge rapid si pe jos traversand un pod peste Canal Grande.
O biserica impunatoare prin arhitectura stilului baroc al secolului al XVII - lea, care este vizibil pe arhitectura exterioara incarcata cu statui cat si prin interiorul plin cu picturi de Titian si Tintoretto.
Un alt obiectiv este Podul Rialto, cel mai frumos pod ce traverseaza Canal Grande, construit din piatra, dupa mai multe incercari de a fi construit din lemn si dupa mai multe prabusiri chiar cu lume pe el, intre anii 1588-1591 de catre arhitectul Antonio del Ponte. Podul acum gazduieste mai multe magazine de bijuterii si suveniruri. Sfatul meu este sa nu incercati sa cumparati de aici bijuteri, nu sunt tocmai ieftine. De ratat nu aveti cum, poate sa gasiti mai greu o bere ieftina in Venetia, dar podul nu, deoarece este foarte impunator si pe oricine ati intreba va indruma spre el. Ce nu v-am spus ca in Venetia, pe stradutele mici pline de magazine si turisti, nu aveti cum sa va ratacici deoarece la tot pasul aveti indicatoare spre diversele obiective turistice. Totul este sa nu fie apa ca sa puteti merge dupa indicatoare daca nu va trebui sa ocoliti pe alte si alte stradute pana sa ajungeti in locul dorit.
Un al cincelea obiectiv gratuit din Venetia, cei drept zgarcita din acest punc de vedere al obiectivelor gratuite, aici pana si o harta la biroul de informatii turistice costa 2.5 euro, harta ce trebuia sa fie gratuita, asa ca sa nu va bazati pe asta ca mine, este cartierul evreiesc nu departe de gara centrala din Venetia undeva in stanga cum iesiti din gara. Ghetoul evreiesc asa cum este numit el, este locul unde au fost fortati sa traiasca evreii din secolul XVI pana in secolul XVIII. Facut celebru de Shakespeare in piesa Negutatorul din Venetia, este astazi o zona linistita in care traieste o comunitate mica de evrei si in care gasim muzeul evreiesc Museo Communita Ebraica.
Cum va spuneam Venetia spre deosebire de alte orase este mai saraca in obiective gratuite asta daca nu ne referim si la arhitectura tuturor palatelor de pe intreg curs al canalului Grande.
Palatul Dogilor nu este gratis, dar este un obiectiv pe care trebuie neaparat sa il vizitati. Ridicat in forma actuala intre anii 1340-1424, dupa mai multe incercari din lemn inca din secolul IX. Palatul gazduieste o galerie de picturi celebre ale unor pictori italieni nu mai putin celebrii, dar si puscaria unde a fost inchis si de unde a si evadat Casanova. Puteti vedea aici chiar celula unde a stat si patul de lemn unde a dormit Casanova. In puscarie se ajunge pe un pod legat de palat, celebra punte a suspinelor, a capatat aceasta denumire deoarece condamnatii la moarte trecand pe aceasta punte din palat spre puscarie vedeau pentru ultima oara lumina zilei printr-un gemulet mic ce da spre mare. Cum va spuneam intrarea in palat nu este tocmai ieftina, costa 12 euro de persoana.
Vis-a-vis de Basilica San Marco si relativ de Palatul Dogilor se afla turnul clopodnitei. Turn in care urcati cu liftul pana la 90 de metri altitudine si de unde aveti o panorama frumoasa asupra lagunei. Timp de 30 de minute va bucurati de aceasta panorama unica in lume. Ideal ar fi sa nu va prinda ora exacta in turn deoarece zgomotul clopotului care bate la fix nu o sa va iasa asa de usor din cap. Si aici intrarea este destul de piperata, si costa tot 12 euro.
Daca optati sa mergeti cu vaporeto trebuie sa stiti ca, costul unei singure calatorii este de 7.5 euro dar puteti sa circulati timp de o ora. Daca doriti sa vizitati si celelalte insulite cum ar fi Murano, Burano, Cimitirul San Michele sau Lido di  Venetia unde are loc si ferstivalul de film in fiecare an in luna septembrie, ar fi bine sa va luati un card pentru toata ziua care costa in jur de 20 de euro dar va permite sa circulati cu vaporeto pe toate liniile toata ziua. Sa stiti ca si la ei ca si la noi sunt foarte multi controlori pe mijloacele de transport in comun.
Daca va ganditi ca ati ajuns in orasul romantic si vreti sa faceti o plimbare cu gondola trebuie sa stiti ca o plimbare de aproximativ 45 de minute costa 100 de euro si nu prea este negociabil.
Dar Venetia nu inseamna doar apa si canale inguste. Venetia are si parte sa de uscat si anume in nordul lagunei spre Mestre se afla un parc mare si foarte frumos care trebuie neaparat vizitat mai ales daca este si cald si vreti sa scapati pentru cateva minute de agitatia din laguna.
Ajunsi in gara daca ati venit cu trenul, trebuie sa va luati bilet, ca in toata Italia dealtfel de la niste automate de bilete care va dau toate informatiile necesare si toate rutele posibile. O data biletul cumparat, apropo sa nu va speriati ca nu aveti marunt deoarece toate automatele dau rest pana la ultimul cent, trebuie sa il validat in alta masinarie micuta aflata pe peron. Din momentul validarii aveti 6 ore sa folositi biletul altfel isi pierde valabilitatea. La fel si daca nu il validati el nu este valabil si este posibil sa va luati amenda de la "nas". Amenda se achita pe loc in tren si este dublul biletului, dar nu veti fi dat jos la prima statie cum se procedeaza la noi.
Noi avand cazare in Noale, cum va spuneam la inceputul povestirii, ne-am intors cu trenul.
A doua zi am plecat intr-o excursie mai lunga spre Verona, Florenza si intoarcere prin Bologna, inapoi in Noale. Excursia cu trenul a fost de doua zile cu o noapte la Florenta. Am plecat cu trenul din Noale spre Mestre si de acolo spre Verona, sunt circa 120 km pe calea ferata si biletul nu costa mai mult de 7.5 euro de persoana. Cazarea am procurat-o de pe booking cu o zi inainte, la un hotel destul de frumusel aproape de gara din Florenta si foarte aproape de Dom, cu numai 40 de euro camera. In Florenta cazarile sunt destul de scumpe mai ales daca vreti sa stati cat mai aproape de centru. Intre Verona si Florenta nu aveti legatura directa cu trenurile obisnuite, adica inter regio, si va trebui sa schimbati la Bologna, ceea ce nu este chiar foarte rau pentru ca aveti mai multe legaturi la diverse ore si in felul acesta va raman si cateva ore in care puteti vizita minunatul oras universitar.
Dar sa va spun cateva cuvinte despre aceste orase minunate. Incepand cu Verona unde am ajuns pe la ora 10:00, in gara Porta Nuova, care nu este foarte departe de centrul vechi si de arene.
La fel ca Venetia, Verona este un oras romantic avand in vedere faptul ca aici s-a petrecut frumoasa poveste de dragoste dintre Romeo si Julieta. Aici puteti vedea si casa Julietei cu faimosul balcon.
Primul obiectiv care va iese in cale in drumul de la gara spre centrul vechi, daca optati ca noi sa mergeti pe jos, sunt arenele. Amfiteatrul Roman din Verona, cel mai bine conservat amfiteatru roman din lume dupa Coloseumul din Roma, si cel mai cunoscut din Italia, este construit in jurul anului 100 si se afla in Piata Bra chiar in inima orasului. Aici se tin foarte multe spectacole de opera deoarece are o acustica extraordinara. Construit sa gazduiasca 20.000 de spectatori, jumatate din cat are Coloseumul, in lunile iulie si august gazduieste pe langa opera si multe concerte live datorita acusticii excelente pentru un teatru in aer liber, nefiind nevoie de microfoane.
De aici intrati in labirintul de stradute din centrul vechi al Veronei, unde gasiti toate magazinele de firma posibile. Tot aceste stradute mici o sa va duca si spre alte obiective turistice din verona cum ar fi casa Julietei, Tomba di Julieta ( mormantul Julietei), Domul din Verona, Piata di Erbe si Piata di Signori, Castelvechio, si multe biserici vechi ce ar trebui vizitate.
Casa Julietei se afla chiar in centrul vechi si nu o puteti rata daca veniti la Verona deoarece treceti pe langa ea vrand nevrand, pe stadutele inguste ale orasului. In curtea interioara puteti face poze cu statuia Julietei si cu celebul balcon. Biletele de intrare sunt in jur de 4 euro dar dupa mine nu prea aveti ce vedea inauntru. Chiar in curtea interioara este un magazin unde se fac tot felul de obiecte personalizate cu numele vostru, de la cani, pixuri pana la tricouri. Aici in magazin puteti urca la etaj si de la un geam ce da fix spre balcon puteti sa va faceti poze, selfiuri, ce doriti, gratis.

Celebrul balcon al Julietei si statuia la care trebuie sa stati la coada ca sa puteti face o poza.
Mergand inainte pe stradutele cu magazine de o parte si de alta ajungeti in Piata di Erbe sau piata de legume cum este denumita. O piata in toata regula unde pe langa legume, fructe si multe tipuri de alune, arahide si nuci gasiti si multe suveniruri. Piata este situata pe un vechi sit Roman, un Forum unde se desfasurau curse de care trase de cai. In centrul pietei este o fantana ce dateaza din secolul XIV si o statuie Romana numita Fecioara din Verona. Putin mai sus este si Piata di Signori. Trecand pe sub Arco della Costa ajungeti in Piata ce gazduieste in centrul ei o statuie a poetului divin Dante. Vis-a-vis de piata se afla Palazzo della Regione a carui curte si scara gotica ar trebui vizitate.
Nu departe de aici continuand drumul pe ingustele stradute ajungeti in Piazza Duomo, unde putem vedea Domul din Verona. Frumos si impresionant ca mai toate domurile din Italia gazduieste o capela care se numeste Adormirea Maici Domnului si este pictata de Titian.
Nu departe de centrul vechi dar cu multe sageti care va indruma intr-acolo, puteti merge sa vizitati si mormantul Julietei sau Tomba di Gulietta. Un mic parculet unde se afla o cladire ce adaposteste mormantul care bineinteles ca este cu plata si costa 6 euro.
Ca mai toate orasele din Italia si Verona este starabatuta de un rau, raul Adige. Acest rau este strabatut de cateva poduri foarte frumoase ce duc la Teatrul Roman, parcul Cesare Lombroso, Cimitero Monumentale, Parco delle Colombare si stadionul formatiei Hellas Verona.
De aici ne-am intors la gara Porta Nuova si am plecat spre Bologna unde schimbam trenul spre Florenta. Am ajuns sa prindem ultimul tren spre Florenta din cauza unei intarzieri a trenului din Verona, dar l-am prins si am ajuns in jur de ora 20:00 in gara Santa Maria Novella, nu departe de centrul orasului si de Hotelul Victoria acolo unde aveam rezervare.
Dupa ce ne-am cazat, bineinteles ca nu am putut sta in camera chiar daca eram putin obositi. Am coborat sa vedem daca putem lua micul dejun, a doua zi,  pe undeva prin apropiere mai ieftin de 6 euro cat era la hotel.
Sunt multe locuri unde puteti lua micul dejun adica o cafea si un croisant sau o placinta cu ceva , cam asta mananca italienii dimineata, dar nu mai ieftin ca la hotel deci am renuntat la idee.
Dimineata am inceput aventura "florentina".
Daca tot era langa o piata mare, gen piata Floreasca, am mers sa vedem ce se mai vinde prin pietele din Italia. Diferenta nu este mare fata de noi, difera faptul ca aici sunt mai multe fructe exotice si bineinteles totul este mai scump, chiar si strugurii mult mai scumpi ca la noi, aici in patria strugurilor si a vinului, nu ma asteptam.
De aici pana in Piaza di Duomo este doar o aruncatura de bat, de fapt se si vede o parte din Dom. Superbul Dom greu de descris in cuvinte si greu si de pozat, de altfel, deoarece este imens. Intrarea este gratuita dar numai in biserica, daca vreti sa urcati in turn de unde se vede toata Florenta sau sa vedeti muzeul, costa cam 10 euro.


Cam asa arata Domul pozat de undeva de sus poate din elicopter, altfel nu se poate poza in toata splendoarea sa.
Domul Santa Maria del Fiore este catedrala arhidiocezei romano-catolice din Florenta. Numele acesta vine de la floarea de crin simbolul Florentei sau de la vechiul nume al orasului, Fiorenta. La vremea construiri ei, sfarsitul secolului al XIII-lea, era cea mai mare catedrala din Europa, in ea incapand 30.000 de oameni. Acum ea este depasita doar de Basilica San Pietro din Vatican, catedrala Sf. Pavel din Londra si Domul din Milano.
Tot in piata domului vis-a-vis de intrarea in catedrala avem cea mai veche cladire din piata, Baptisterul. Poarta numele de San Giovani, sf. Ioan Botezatorul, patronul orasului Florenta. Aici, chiar in fata catedralei vedem doua usi din bronz acoperite cu o foita de aur ce reprezinta portile raiului, poate cele mai de pret obiecte din Toscana. Gupurile statuare de deasupra usilor au fost realizate de Francesco Rustici si reprezinta predica Sf. Ioan si Vincenzo Danti. In Baptister se afla monumente precum mormantul lui Ioan al XXIII-lea, antipapa care a murit in anul 1426, monument ce a fost proiectat de Donatelo si Michelozzo. Cele trei usi, unitare ca program figurativ, arata istoria umanitatii de-a lungul unui  secol, ca o uriasa biblie, la figurat. Usa de est nareaza istorii ale Vechiului Testament, cea de sud, Ioan Botezatorul este impartita in 28 de registre, iar cea de nord istorii ale lui Iisus (Noul Testament).
De la Dom si Baptister ajungem in Piazza della Signoria. Aici avem o serie de statui si fantana lui Neptun precum si Palazzo Vecchio. Inceputa la sfarsitul secolului al XIII - lea constructia palatului a fost terminata in anul 1322. Construit initial ca un sediu al conducerii orasului, palatul a avut in timp impreuna cu Piazza della Signoria un rol important in viata politica Florentina deoarece din balconul palatului se adresau multimii stranse in piata toti politicienii vremii. Un fel de Piata Universitatii si balconul de la arhitectura, asi zice eu.
Statuile din piata dau senzatia unui muzeu in aer liber. Cea mai importanta statuie este cea a lui David, opera a lui Michelangelo, si este amplasata chiar la intrarea in palat. Statuia scluptata in anul 1504 este una dintre capodoperele renascentiste. Statuia Hercule de Baccio Bandinelli este expusa in piata din anul 1533, deoarece se crede ca Florenta a fost construita pe niste mlastini secate de catre acest erou mitic. Fantana lui Neptun inconjurat de nimfe a fost contruita aici intre anii 1563-1575 si vrea sa reprezinte puterea navala a Florentei. Nu v-am spus ca si Florenta este traversata de raul Arno.
Statuia ecvestra a lui Cosimo I de Medici cel ce a adus la putere familia De Medici in anul 1537, a fost comandata de fiul acestuia Ferdinando si expusa in piata in anul 1594. Marzocco, o statuie a unui leu, opera a lui Donatelo, creata intre anii 1418-1429, a fost adusa in piata in anul 1812. Actuala statuie este o replica, originalul gasinduse la Bargello. In dreapta pietii se afla o logie care adapoarteste mai multe statui. Loggia dei Lanzi, a fost construita initial pentru a adaposti oamenii de intemperiile vremii in timpul intalnirilor si evenimentelor publice. In anul 1583 acoperisul de la loggie a fost transformat intr-o terasa si legata de Palatul Uffizi, ceea ce permitea membrilor familiei Medici sa asiste la toate evenimentele si ceremoniile organizate in Piazza della Signoria. Loggia acum adaposteste mai multe statui, dar si bancute unde poti sa iti tragi putin sufletul pentru a putea relua aventura florentina, deoarece asta este doar inceputul.
Tot am adus vorba de Palatul Uffizi, el aflanduse langa Piazza della Signoria, construit intre 1560 si 1580 pentru a gazdui organismele administrative ale ducelui Cosimo I de Medici. Construit de arhitectul Giorgio Vasari are doua galerii lungi legate de o galerie mai mica. Este orientat cu fata catre raul Arno. Aceste galerii lungi ce formeaza o piata intre ele, Piata degli Uffizi, adapostesc astazi un muzeu de arta cel mai cunoscut din Florenta. Galeria adaposteste cea mai mare colectie de arta renascentista, majoritatea pieselor fiind achizitionate de membrii familiei Medici in secolele XVI - XVII. Succesorii sai au extins colectia pana in 1737 deoarece Ana Maria Luisa de Medici ultimul membru al familiei a donat colectia locuitorilor Florentei. Familia Medici angaja des artisti locali sa expuna capodopere aici in palat astfel ca putem vedea aici operele tuturor artistilor toscani precum, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci si Michelangelo, dar si alti maestrii cum ar fi Raphael, Caravaggio, Van Dyck si Rembrand. Intrarea in galerie este de 14 euro.
Daca am ajuns la intrarea in palatul Uffizi pe malul raului Arno suntem foarte aproape de cel mai frumos pod de pe rau Ponte Vechio. Arhitectul Vasari atunci cand a construit palatul Uffizi a incercat sa lege palatul de Palazzo Vechio si de Palatul Pitti care este de cealalta parte a raului astfel incat cei din familia Medici sa nu fie nevoiti sa iasa din palat pentru a ajunge dintro parte in cealalta. Astfel pe deasupra magazinelor de pe Ponte Vechio se afla un coridor ce leaga galeriile Uffizi de Palatul Pitti.
Da ati auzit bine, podul medieval ce traverseaza raul Arno este printre singurele poduri cu magazine pe el, care mai este in picioare. Un pod pietonal plin de turisti dornici sa vada cele mai scumpe bijuterii din Florenta, pentru ca majoritatea magazinelor sunt de bijuterii. In mijlocul podului troneaza frumoasa statuie a lui Celinni. Infatisearea actuala dateaza din 1345, dar se crede ca aici a existat un pod inca din timpul imperiului Roman. A fost construit in locul unui pod ce a fost luat de inundatii si este singurul pod care nu a suferit nici o zgarietura in timpul bombardamentelor din cel de al doilea razboi mondial. In evul mediu toate podurile obisnuiau sa aibe construite case pe ele. Acum coridorul Vasari, pentru ca asa este numit, coridorul ce leaga galeriile Uffizi de Palatul Pitti, este un muzeu ce se poate vizita doar in grupuri de minim 5 persoane si un bilet de intrare este de 14 euro de persoana.


Nu ratati acest obiectiv turistic din Florenta si mai ales magazinele cu bijuterii foarte scumpe unele chiar unicat, merita vazute daca nu puteti achizitiona ceva mic macar.
Sa revenim putin in centrul vechi si sa va mai spun despre doua obiective foarte importante din aceasta parte de oras, Basilica di San Lorenza si Basilica Santa Croce.
Basilica di San Lorenzo este biserica parohiala a  familiei Medici. Cea mai veche biserica din Florenta, se pare ca ar fi datat aici, inca de pe vremea Imperiului Roman, a fost infrumusetata secole de-a randul  de catre membrii familiei care sunt si ingropati aici. Infatisearea actuala dateaza din 1419 cand Giovanni de Medici, la angajat pe arhitectul Brunelleschi sa reconstruiasca acest lacas de cult. Din pacate arhitectul a murit inainte ca biserica sa fie terminata si lucrarile au fost continuate de diversi arhitecti ce au mentinut totusi proiectul propus de Brunelleschi. Aici se afla o manastire si o biblioteca ce a fost deschisa publicului larg inca din anul 1571 de catre Cosimo I de Medici, si in care se afla multe manuscrise de o valoare foarte mare. Basilica se afla in Piazza San Lorenzo si intrarea este de 3.5 euro, dar daca vreti sa vizitati si biblioteca Laurentina va costa 6 euro la fel si intrarea in capelele Medici, tot 6 euro.
Am lasat la urma unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Florenta, Basilica Santa Croce.
Aflata in Piazza Santa Croce, impunatoarea biserica adaposteste mormintele a 270 de figuri impunatoare ale orasului printre care se numara si Galileo, Michelangelo si Machiaveli. Cea mai veche si cea mai impunatoare dintre bisericile franciscane. Langa biserica avem un complex manastiresc format din doua manastiri, o capela, Capela Pazzi, si sala de mese care acum gazduieste un muzeu cu opere importante provenite din biserica si din manastiri.
Construita in 1294, biserica si-a inbogatit in permanenta patrimoniul cultural. Din a doua jumatate a secolului al XVI- lea a fost implicata intr-un program arhitectural si iconografic ce a implicat ridicarea unor altare foarte mari decorate cu picturi ale artistilor toscani ale acelor vremuri. O data cu constructia cavoului marelui Michelangelo, biserica si-a primit vocatia de a gazdui ramasitele celor mai mari oameni ai Italiei, si nu sunt putini. In Piata Santa Croce, unde troneaza statuia lui Dante, care este si el ingropat in biserica, se desfasoara multe evenimente culturale. Intrarea in basilica costa 4 euro, dar merita sa o vedeti. Tot aici se afla si un atelier de pielarie unde puteti vedea pe viu cum se confectioneaza tot felul de obiecte din piele, genti, portofele, manusi etc. Tot de aici puteti si cumpara diverse obiecte dar la preturi destul de mari zic eu. Ca sa vizitati atelierul nu este neaparat nevoie sa intrati in biserica, chiar daca se poate ajunge si dinauntru. In spate este o curte interioara si o data intrati ajungeti la intrarea in atelier, intrare ce este gratuita.
Ca si obiective gratuite in Florenta aveti Piazza della Republica construita  intr-un proiect de modernizare al orasului la sfarsitul secolului al XVIX- lea. In evul mediu pe acest loc se gasea principala piata de legume si fructe a orasului. Piata este inconjurata de alei inguste cu magazine de tot felul si case vechi datand din mai multe secole. Cel mai impresionant monument aflat in piata este Colonna dell' Abbondanza, o coloana ce are in varf statuia ce simbolizeaza abundenta. Tot aici avem si o structura impresionanta, Arcul de Triumf sau Arcone cum este cunoscut.
Basilica si muzeul Orsanmichele se afla si ea pe lista obiectivelor gratuite din Florenta. Situata foarte aproape de centru, langa Piazza della Signoria, cladirea a fost construita initial in secolul XIV pentru a adaposti o piata de grau. In prezent cladirea adaposteste la parter o biserica si la etaj un muzeu.
La scurt timp dupa terminarea cladirii, aparitii misterioase ale Fecioarei Maria au inceput sa apara pe pereti ei. Prima aparitie a aparut pe o coloana din piata si a fost protejata cu un cort. Datorita inmultirii aparitilor misterioase s-a luat decizia mutarii pietei in alta parte si amenajarea la parterul cladirii a unei biserici.
Sa mergem putin si pe partea cealalta a raului Arno unde avem doua abiective foarte importante ale Florentei, Palatul Pitti si Gradinile Bololi.
Palazzo Pitti, cum este denumit, a fost gazda conducatorilor Florentei inca din secolul XV, pana in anul 1919 cand a fost donat statului Italian si a fost transformat intr-un complex  muzeal ce adaposteste muzeul portelanului si muzeul argintariei. Biletele se pot cumpara impreuna cu cele pentru gradinile Bololi si costa 6 euro. Pentru galeria palatina si galeria de arta moderna biletul este de 8.5 euro. Mai exista si alte combinatii pentru 3 zile, pentru tot muzeul dar trebuie vazute la fata locului.
Gradinile Bololi sunt amenajate in spatele Palatului Pitti inca din secolul al XVI- lea. In aceste gradini pe langa multitudinea de plante exista foarte multe statui si fantani. Gradinile situate pe un deal in spatele palatului ofera o priveliste minunata asupra orasului dar si a raului Arno. Tot in spatele palatului se afla Amfiteatrul Roman. De fapt este o fosta cariera de unde a fost extrasa piatra pentru constructia palatului. In centrul amfiteatrului se afla obeliscul egiptean ce a fost ridicat initial in Heliopolis de catre Ramses al II- lea, faraonul egiptean. Dupa ce a fost transportat la Roma a fost adus aici si amplasat de catre familia Medici in centrul amfiteatrului. Amfiteatrul duce spre un mic iaz in centru caruia descoperim fantana lui Neptun.
Este bine de stiut ca este inchis in prima si ultima zi a lunii, de Craciun, de Anul Nou si de 1 mai. In rest este un obiectiv care ar trebui neaparat vazut in Florenta.
Cum noi eram aici intr-o excursie de doua zile si seara trebuia sa ajung in Noale cu escala in Bologna, am plecat la gara, unde nu am mai gasit nici un bilet spre destinatia noastra. Singura varianta era sa ne urcam in primul tren care pleaca spre Bologna, acesta fiind in 5 minute, pentru ca altfel nu mai aveam nici o legatura spre Venetia in seara aceea. Am urcat in primul tren intr-adevar fara sa stim ca este un tren rapid la care biletul costa 48 de euro de persoana in loc de 13 cat ar fi fost la un tren normal. Ideea este ca in loc de o ora si treizeci de minute face doar 35 de minute, pentru ca merge cu 300 de km/ora si in proportie de 90 % din distanta, prin tunel.  Nu stiu cum dar intra in tunel si mai iese din cand in cand cateva secunde pana la Bologna si atat. Cert este ca bilet nu ne-am luat si controlorul nu a venit asa ca am circulat moca pana la Bologna, ceea ce nu recomand deoarece amenda cred ca este dublul biletului. Cu aceasta ocazie am ajuns mult mai devreme in Bologna si am avut cam doua ore si jumatate sa vizitam orasul, pana la legatura spre Venetia.
Vreau sa spun ca nu a fost ceva programat sa vizitam Bologna dar am ramas foarte placut impresionati si surprinsi in acelasi timp de ce poate oferii acest oras minunat. Am zis ca, cu prima ocazie o sa merg sa il vizitez mai pe indelete, mai ales ca acum exista si cursa directa cu Wizz Air pana aici.
Capitala provinciei Emilia Romagna este cunoscut pentru viata sa culturala si universitara, aici aflanduse cea mai veche universitate din Europa, inca din 1088. Poate fi vizitat pe orice vreme deoarece de la gara si pana in Piazza Maggiore mergi pe niste stradute acoperite cu arcade foarte vechi. La tot pasul ai cafenele, baruri, magazine de suveniruri si tot orasul freamata de tineri studenti ce invata aici din toate colturile lumii. Fiind vineri era si un mercato destul de mare, adica un targ cu de toate dar in special cu haine, pe strazile ce duc spre piata.
O data ajunsi in piata catedralei, care adaposteste doua mari turnuri unul de 98 de metri, Asinelli si unul de 47 de metri, Garisenda, ni s-a aratat in fata una dintre cele mai mari si mai frumoase catedrale din Italia, catedrala San Petronio. Ceva impresionant ca maretie si frumusete, ceva care te lasa mut de uimire. Catedrala este a cincisprezecea  cea mai mare biserica din lume. Este dedicata Sfantului Petronius patronul orasului, care a fost episcopul Bolognei in secolul al V-lea. Moastele sfantului se afla aici numai din anul 2000, pana atunci ele au fost pastrate in biserica Santo Stefano tot din Bologna. Interiorul este impresionant este ceva ce zici ca nu se mai termina, cu arcade pana la altar. Merita vizitata mai ales ca intrarea este gratuita.
Piazza Magiore este legata de Piazza Nettuno si iti da senzatia ca este aceeasi piata. Piazza Nettuno are in centrul ei statuia lui Neptun, de fapt o frumoasa fantana, si este delimitata de Palazzo Comunale si Palazzo del Podesta. Palatul comunal este recunoscut usor dupa turnul cu ceas si dupa statuia Papei Grigore al XII-lea ce domina fatada cladirii.
Cele doua turnuri se pot vizita si aveti o priveliste foarte buna asupra intregului centru istoric al Bolognei.
Daca aveti ocazia vreodata, nu ezitati sa mergeti pana in centrul Bolognei macar si pentru cateva ore sa vedeti  un oras plin de viata si de istorie.
Din gara am luat un tren spre Mestre, dar am coborat o statie inainte in gara din Padova pentru ca de aici ne-a luat cineva cu masina. Este cam aceeasi distanta intre Padova si Noale ca din Noale in Mestre dar este un drum mai liber, neaglomerat. Am ajuns seara nu foarte tarziu in jur de ora 21:00, dar a meritat din plin fiecare minut petrecut in aceasta excursie de 2 zile.
Urmatoarele doua zile am preferat sa ne odihnim putin si sa admiram imprejurimile orasului, adica doua orasele la fel de mici ca Noale, Briana si Mirano.
In Noale, la doar 500 de metri de locul unde locuiam se afla un castel foarte vechi, transformat intr-un restaurant de evenimente. Un castel in toata puterea cuvantului, cu obiecte vechi, armuri, camere de tortura, etc. In castelul Stigliani, ce apartine unui intreprinzator, Paolo Bertan, se organizeaza nunti, botezuri, petreceri private si un meniu nu depaseste 100 de euro. Pe langa salile lui impodobite cu obiecte vechi, armuri si mobilier din secolul trecut, se mai afla in curtea castelului si un cort in care se tin evenimentele cu peste 100 de invitati. Tot in curtea mare a castelului, cu un frumos gazon, se afla si o mica bisericuta catolica unde se oficiaza si cununiile religioase ale cuplurilor ce opteaza sa se casatoreasca aici. Noi am avut norocul sa nimerim intr-o zi de sambata, cand seara avea loc un eveniment si am dat chiar de patronul restaurantului, Paolo Bertan, un om foarte amabil care ne-a prezentat tot castelul cu explicatiile pentru fiecare sala.
De la castel, care este situat intre Noale si Briana am mers putin in micul centru al oraselului unde este o biserica mai mare si foarte frumoasa, dar din pacate nu am reusit sa o vedem deoarece era inchisa, fiind si ora pranzului, cand nimic nu este deschis in Italia, mai ales in oraselele mici.
Am mers de aici in centrul orasului Noale unde am gasit singura yogurterie din zona. Un magazin care vinde iaurt inghetat cu diverse topinguri, de ne ratat in Italia.
Vis-a-vis este un frumos parc langa centrul vechi al orasului, un parc prin care trece un mic raulet plin cu rate salbatice si lebede care vin pana la mal sa iti manance din palma. Tot in centru se afla si zidurile si turnurile vechi cetati din Noale si o biserica foarte mare si frumoasa.
A doua zi am plecat in oraselul vecin Briana. Fiind duminica am mers si la biserica ortodoxa de aici, unde am vazut multi romani care locuiesc in zona. Aici in centru in fiecare duminica este un targ de vechituri, un anticariat in aer liber, ce se intinde in toata piazeta din centru. La fel si aici sunt cateva magazinase cochete si o biserica, catolica destul de mare pentru un orasel asa mic. Si aici este un parc frumos unde te poti relaxa intr-o zi frumoasa cu soare.
In ultima zi de sedere in Italia am luat una din masinile nasilor nostrii si am mers in Padova, oras ce se afla la doar 30 de km de aici. Drumul este bun, totul este sa nu intrati pe autostrada pentru ca o sa va incurcati rau si nu este recomandat. Parcarile in oras sunt 1,7 euro/ora in parcarile de langa trotuar sau in parcarea amenajata de langa spitalul central, 1 euro/ora. Eu am optat pentru parcarea de la Auchan care este gratuita. Singurul inconvenient ar fi ca este destul de departe de centru, dar cum noi am venit sa vizitam orasul nu ne-a parut rau. Si de Padova am ramas placut surprinsi, deoarece este un oras foarte frumos si cu obiectice turistice foarte multe si frumoase.
Este unul dintre cele mai vechi orase din Italia si se afla asezat pe raul Bacchiglione la numai 40 de km de Venetia. Aici in Padova se afla catedrala Sant'Antonio, o mare si frumoasa catedrala care adaposteste si mormantul Sfantului Antonio si au altar cu statui de bronz scluptate de Donatello. Catedrala a carei constructie a fost inceputa in anul 1232 si terminata in 1301, este foarte frumoasa si pe langa biserica propriuzisa mai are si doua gradini interioare, incantatoare, un magazin de suveniruri si un muzeu. Biserica este una dintre cele 4 catedrale ce se afla sub jurisdictia Vaticanului, dar care nu se afla pe teritoriul sau. In piata din fata catedralei se afla statuia ecvestra ale lui Donatello, Gatamella, ce a fost terminata in anul 1453. Intrarea in catedrala este gratuita dar trebuie sa stiti ca nu aveti voie sa filmati sau sa fotografiati.
Nu foarte departe de piata catedralei se afla un punct de informare turistica de unde puteti procura harta si multe informatii despre oras.
In drumul nostru spre catedrala am trecut pe langa o alta biserica foarte mare, din pacate inchisa, aflata langa un parc inconjurat de un rau mic si de multe statui. Padova este si un renumit centru universitar. In oras se afla una dintre cele mai prestigioase universitati din Italia, Universitatea di Padova, infintata in anul 1222 si este dupa universitatea din Bologna si Modena, una dintre cele mai vechi din Italia.
Pe stradutele inguste, ce trec prin centrul vechi al orasului, am dat de casa memoriala a lui Galileo Galilei. O casa modesta pe care din pacate nu am putut sa o vizitam deoarece era luni si lunea sunt inchise majoritatea muzeelor in Italia. Cum Galileo s-a nascut aici, si a fost si profesor la universitatea din Padova, se afla aici si observatorul astronomic ce ii poarta numele.
Tot in oras se afla cea mai veche gradina botanica din Europa, infiintata in anul 1545, Orto Botanico di Padova. Acest obiectiv a fost inscris pe lista patrimoniului cultural universal, UNESCO, din anul 1997. Si el inchis deoarece era luni.
Multele stradute pietonale, acoperite cu coloane la fel ca in Bologna, sunt pline cu terase si magazine mici cu suveniruri si multe lucruri frumoase, cu biserici, si cu oameni ce vin sa viziteze sau studenti veniti aici la studii la renumitele universitati.
Padova este si locul desfasurarii a celei mai mari parti din piesa Imblanzirea Scorpiei a dramaturgului englez William Shakespeare, ce nu a fost niciodata in Italia.
Sa nu veniti lunea deoarece asa cum va spuneam mai toate obiectivele turistice sunt inchise.
Ne-am intors seara acasa si ne-am pregatit bagajele pentru zborul de dimineata de la ora 6:00 de pe aeroportul din Treviso, un aeroport mic dar cochet ce se afla intr-o zona foarte buna daca vreti sa vizitati aceasta parte de Italia. Biletele la Wizz Air le gasiti si la 30 de Euro dus intors si cazari foarte bune calitate pret puteti gasii in imprejurimile oraselor mari de unde va puteti deplasa cu trenul sau cu o masina inchiriata. Asa ca va recomand aceasta parte a Italiei pentru o vacanta de cateva zile chiar si toamna sau primavara pentru ca aici clima este mai blanda ca la noi, chiar daca ploua sunt in jur de 20 de grade.





  

miercuri, 25 noiembrie 2015

Italia

Italia este un muzeu in aer liber. Acest muzeu deschis din anticitate, a ramas pana in zilele noaste un veritabil vernisaj al artei antice si contemporane. Aceste doua stiluri de clasic si contemporam se imbina de minune peste tot in viata de zi cu zi a italienilor. Milioanele de turisti ce trec anual prin acete locuri, isi lasa inevitabil amprenta peste aceste locuri. Plecand din nord din laguna venetiana, orasul lui Casanova, cu multitudinea ei de canale, care culmineaza cu Grand Canal, care troneaza ca un sarpe urias in mijlocul lagunei, drumul ne poarta incet, incet prin orasul indragostitilor, unde Romeo si Julieta si-au jurat dragoste vesnica, Verona, pana in orasul modei si al operei, Milano, unde prezentarile de moda sunt la ele acasa si unde toate vedetele autohtone merg la cumparaturi.
Drumul coboara usor spre provincia cea mai frumoasa a Italiei, Toscana, provincia in a carei capitala a inceput perioada romantica. Florenta unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei si poate ale lumii, de ce nu, imbina o multitudine de stiluri de la cel clasic, unde domul domina peisajul orasului vechi si catedrala Santa Croce, care dezvaluie stilul romantic al vremurilor de mult trecute dar care au ramas pana in zilele noastre la fel de incantator. 

Tot aici in Florenta, Ponte Vechio ce trece de pe o parte in alta a raului Arno, cu magazinele lui vechi si scumpe cu bijuterii rare si foarte frumoase, marcheaza trecerea din partea romantica in cea moderna a orasului nou, unde si stadionul echipei Fiorentina se poate vizita de catre toti doritorii. Nu departe de Florenta, se afla un stat mic, dar foarte frumos, San Marino, cu un aer foarte curat si cu oameni primitori. Iesind de pe autostrada aglomerata, ca mai toate autostrazile din Italia, intram pe acest drum de munte cu niste curbe dese si foarte stranse, unde simtim din plin aerul de munte si urcam spre cetatea ce domina din varful dealului statul acesta micut si cochet. 

Aceasta cetate unde acum este primaria, este construita intr-un stil antic medieval. Langa primarie se afla catedrala unde tot statul se aduna la cele mai importante evenimente ale cetatii. De aici de sus putem vedea tot statul care se intinde pana la autostrada ce desparte San Marino de celebra statiune de vacanta de la Marea Adriatica, Rimini. Cea mai mare statiune din sudul Italiei cu o plaja foarte intinsa si lata si cu lanturi hoteliere de toate categoriile unde distractiile se tin lant pana in zorii zilei.

Tot in partea de sud a Italiei, dar pe partea cealalta, nu departe de Marea Tireniana se afla cetatea eterna, Roma. Capitala Italiei si a imperiului Roman ce se intinde pe cele 7 coline, oras intemeiat de Romulus si Remus, cei doi frati care au fost alaptati de o lupoaica, este cireasa de pe tort a stilului arhitectural Roman. La foarte putin de mers cu metroul se afla tot un stat mic, Statul Vatican unde Papa isi are sediul si de unde se dirijeaza toata suflarea catolica din lume.
Diferenta de stiluri dintre nord si sud in Italia incepe de aici de la Roma, in jos, ducandu-ne spre botul cizmei si mai departe spre Sicilia si Sardinia.
Totul este diferit incepand de aici, de la traditii, oameni, cultura chiar si limba. Accentul celor din sud este diferit, la fel ca la noi, cu cei din Moldova. Greu sa intelegi limba celor din sud mai ales ca au si un debit verbal aparte.
Capitala sudului, daca o putem numi asa, este Napoli, un oras cosmopolit. Orasul in care s-a inventat pizza. Pizza nu este o mancare de lux dar ea a ajuns usor sa acapareze toate bucatariile internationale prin simplitatea ei.
Resturile de mancare ce ramaneau de la nobilimea napoletana erau folosite de catre bucatarii ce pregateau bucatele si erau puse pe o bucata de lipie facuta tot de ei si pusa in cuptor. Asa a aparut pentru prima oara renumita pizza.
Cel mai mare oras din sudul Italiei, Napoli este si un important centru cultural. Nu departe de Vezuviu, un renumit vulcan activ al Terei, Napoli este in mare pericol de a devenii a doilea Pompei, asa ca nu mai stati pe ganduri daca aveti ocazia si mergeti sa il vizitati mai ales ca ofertele turistice de la noi sunt foarte bune.

Nu departe, in golful Napoli, se afla o frumoasa insula poate una dintre cele mai frumoase din Europa, insula Capri, unde putem vedea si celebra Grota Azzura. Situata la intrarea in Golful Napoli insula de 6,7 km lungime si aproximativ 2 km latime a fost colonizata de greci inca din secolul al VII-lea i.Hr.
Insula are trei mari puncte de atractie: Capri, Anacapri si Marina Grande. Pentru a ajunge in Anacapri trebuie urcate cele 784 de trepte pana in varf. In orasul Capri se ajunge cu un funicular din Portul unde zilnic acosteaza feryboat-uri ce vin din Napoli.
Coboram putin si dam de cea mai mare insula din Mediterana, Sicilia, insula cu peste 5 milioane de locuitori, capitala mafiei italiene , insula celebrului Al Capone, capul mafiei.

Insula este acum legata de continent printr-un pod care are si cale ferata astfel se poate ajunge si cu trenul. Pe vremuri trenurile erau urcate pe feryboat si descarcate pe insula unde isi reluau drumul pe sine. Cu plajele ei superbe insula trebuie neaparat vizitata daca aveti drum prin sudul Italiei. Orasele cele mai importante ale insulei sunt Palermo si Catania. In Catania se afla si  vulcanul Etna, unul dintre vulcanii activi ai lumii.
Putin mai sus o alta insula frumoasa a Italiei, Insula Sardinia. Situata in sudul insulei Corsica ce apartine Frantei. Sardinia are acum legaturi si cu Romania prin cateva rute low cost ale unor companii aviatice ce opereaza si la noi.

Cu plaje superbe si un peisaj salbatic este una din insulele care iti poate oferii o vacanta de neuitat. Principalul oras si tot odata capitala insulei este Cagliari.
Cel mai bine, daca mergeti in Sardinia, ar fi sa va inchiriati o masina, chiar si de pe internet, inainte sa plecati, ca sa puteti vizita toata insula, care are foarte multe plaje superbe, dar care va trebui sa le descoperiti la fata locului sau poate pe net.


In Italia autostrazile costa foarte mult, la aceste costuri se adauga si taxa de drum, vignieta, dar vestea buna este ca reteaua de cai ferate este foarte dezvoltata si ar fi bine sa luati in calcul si aceasta varianta de calatorie pentru ca exista de la trenuri regionale (personalul nostru) dar care merge cu 160 km/ora, pana la trenuri de mare viteza care merg cu 300 km/ora si sunt la tarife destul de bune. 


Daca luati de exemplu in calcul cat v-ar costa benzina, taxele de autostrada, vignieta, parcarea sau chiar inchirierea masini, pe o distanta de la Verona la Florenta o sa vedeti ca trenul este mult mai rentabil mai ales ca face si o escala in Bologna, un oras superb cu cea mai veche universitate din lume.
Asa dar, daca nu v-ati programat inca vacanta pentru anul viitor sper ca v-am starnit curiozitatea si ca o sa luati in calcul si Italia in ecuatia concediului viitor.

vineri, 28 august 2015

MARMARIS

Marmaris poate fi un vis devenit realitate. Daca ati fost deja in Kusadasi si v-ati facut o impresie despre Turcia, sa stiti ca Marmaris este cu totul altceva. Kusadasi este mai mult un oras intins pe mai multi kilometri si este format din mai multe statiuni, pe cand Marmaris este o statiune in toata regula. Statiunea este mai in sud si din aceasta cauza este mai cald decat in Kusadasi pe o perioada mai mare de timp, daca putem spune mai cald avand in vedere ca sunt 40 si ceva de grade mai tot timpul verii. Marmaris este si mai aproape de Marea Mediterana si relativ aproape de insula Rodos din Grecia, unde se ajunge cu o excursie de 40 de euro, cu un catamaran rapid in aproximativ o ora. O multime de cluburi si foarte multe alte posibilitati de distractie. Multe excursii optionale se pot face de aici. Pe langa croaziera in insula Rodos, una dintre cele mai frumoase excursii, mai puteti face o frumoasa excursie in Delta Raului Dalyan, aceasta excursie, este formata din mai multe etape.



Se pleaca din Marmaris cu un vapor mai mare si se merge pana la varsarea raului Dalyan in Marea Mediterana. Aici se face o pauza, pe plaja Dalyan unde broastele testoase uriase, Careta Careta, isi depun ouale, aici o portiune din plaje este protejata si nu se poate intra. Nisipul de pe plaja este foarte fin si foarte fierbinte si ca sa puteti calca pe nisip fara sa va ardeti talpile, trebuie sa aveti neaparat o pereche de papuci in picioare. De aici se pleaca cu niste vaporase mai mici in Delta Raului Dalyan si se viziteaza in drum si niste manastiri sapate in piatra vechi de cateva mii de ani. 

Destinatia finala este o statiune din delta unde se poate face o cura de namol si o baie intr-un bazin termal cu apa calda, la o temperatura de 36 de grade. Partea interesanta este la sfarsit cand niste angajati ai spa-ului respectiv ne spala cu furtunul, deoarece nu putem da jos namolul de pe noi in alt mod. De aici ne vom intoarce cu vaporasele la intrarea in Marea Mediterana si se pleaca cu vaporul cel mare inapoi in statiune. Pe vapor se ia cina in drum spre Marmaris. 



In Marmaris toate plajele sunt private, dar nu trebuie sa va speriati, deoarece aici este o alta politica fata de alte statiuni din Europa. Bucatile de plaja private sunt amenajate cu sezlonguri si umbrelute, dar sunt gratis, numai ca trebuie sa comandati orice doriti, fie si de un euro, la barurile din dreptul plajei. Puteti consuma bere, inghetata, sucuri etc. Cert este ca puteti sta cu o bere si o inghetata toata ziua, ocupand doua sezlonguri si o umbrela. 
O alta excursie care se poate face si care este recomandata de agentiile locale este excursia in Bodrum. Bodrum este considerat Monte Carlo-ul Turciei. Pana in Bodrum sunt aproape 150 de km. si se merge cu autocarul. Apropo, in Marmaris se poate ajunge fie cu autocarul din Romania dar este un drum foarte lung deoarece de la Kusadasi se mai merge circa 2 ore, sau cu avionul, insa cel mai aproapiat aeroport este in Bodrum la cca. 150 de km. 




Nu prea sunt excursii cu autocarul din Romania deoarece nu prea este o destinatie promovata de tour-operatorii romani, nu stiu de ce.
In Marmaris este cel mai mare bazar din sudul Turciei dupa Grand Bazar din Istambul. Aici gasiti absolut tot ceea ce doriti, de la aur la asternuturi de pat. Foarte multe terase si discoteci se intind de-a lungul falezei. Eu am nimerit in Marmaris in timpul Campionatului European de fotbal si la toate terasele se transmiteau meciurile campionatului, dupa care incepea distractia. 


Castigatorii beau de fericire si cei care pierdeau de necaz, dar pana la urma iesea o petrecere pe cinste.
Dar sa revenim in Marmaris, locul de unde se ajunge foarte usor in Capadoccia sau Fethye. In timpul liber pe care il aveti la dispozitie in Marmaris va propun sa luati un dolmus (maxi taxi) si sa mergeti pana intr-o statiune la cativa kilometri departare unde va veti simtii cu adevarat turisti in cel mai bun sens al cuvantului. De ce spun asta, pentru ca aici cum va spuneam si mai sus toate plajele sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele, gratis, doar trebuie sa consumati ceva de la bar, muzica este in surdina sau aproape deloc si marea de un albastru superb. statiunea este situata intr-un frumos golf in care acosteaza si tot felul de yahturi care mai de care mai frumoase.

In aceasta statiune se poate ajunge si pe jos, pe faleza ce tine cativa km. de-alungul golfului sau cu bicicleta, pe pistele amenajate in toata statiunea. Tot din Marmaris se pot face excursii si la Efes dar ar fi recomandat sa faceti aceasta excursie din Kusadasi deoarece puteti merge cu un dolmus si va costa extrem de putin, practic platiti doar biletul de intrare.







Nu trebuie sa va temeti de preturi, chiar daca este o statiune si nu un oras ca si Kusadasi deoarece aici aveti si piata si supermarket si multe posibilitati de a cumpara tot ce aveti nevoie. Ce este bine de stiut ca in Turcia in general nu aveti voie cu apa in hotel, adica nu va puteti lua apa in cantitati mari si sa mergeti cu ea in camera. Este posibil sa va oblige sa o lasati la receptie. Bine ar fi sa o bagati in rucsac sau in geanta de plaja si sa nu va afisati cu ea cand intrati.