marți, 27 martie 2012

Cum alegem o destinatie

          Pentru inceput as vrea sa va spun cum trebuie sa alegeti o destinatie turistica. O sa-mi spuneti ca destinatia o alegeti in functie de buget. Nimic mai adevarat dar daca mergem intr-o vacanta doar ca avem putini bani si nu ne place, mai bine stam acasa. O destinatie de vacanta trebuie aleasa, in primul rand ca sa ne simtim bine. In primul rand trebuie sa ne gandim unde ne-ar placea sa mergem. Cautam pe net poze, istoria locului respectiv, eventualele excursii optionale si poate comentariile altor persoane care au fost acolo si care si-au impartasit impresiile pe diferite forumuri si bloguri. Dupa ce am stabilit locatia, pasul urmator este sa cautam un hotel sau o vila in functie de bugetul de care dispunem. Aici putem sa cautam la agentiile de turism, tot pe net in prima faza.  Ideal ar fi daca puteti gasi tour-operatorul pentru acea destinatie, deoarece restul agentiilor sunt revanzatoare. Dupa ce ne-am facut cat de cat o impresie despre ceea ce am cautat, trebuie sa vedem cu ce vrem sa plecam. Cu avionul, cu autocarul sau pe cont propriu. Aici trebuie sa fim atenti la cateva detalii care nu sunt trecute in ofertele agentiilor de turism. De exemplu in nici o oferta nu sunt trecute taxele de aeroport, nu sunt trecute trecerile cu ferry-boat-ul, daca aveti de traversat pe o insula si nici taxele de viza, daca avem nevoie de asa ceva. Pentru transportul individual pe langa banii de benzina mai trebuie sa luati in calcul si taxele de vignieta, taxele de autostrada, parcari, in functie de tara sau tarile in care mergeti. In nici o oferta turistica, nu sunt trecute aceste taxe.  Ghidul roman de pe autocar, asa cum scrie si in oferte, este insotitor de grup. Gidul roman nu are dreptul de a intra cu turistii la nici un obiectiv turistic din afara tarii. Acolo trebuie inchiriat un ghid local sau niste aparate speciale care ofera date despre muzeu sau exponatele lui, dar foarte putini sau mai deloc sunt ghizi care stiu limba romana. Cei mai multi fac prezentarile in engleza sau franceza.
         Daca hotaram sa mergem pe cont propriu, eu reomand sa cautati oferte de cazare tot in agentiile de turism. 
         Pentru ruta pe care doriti sa o parcurgeti pana la destinatie va recomand site-urile viamichelin.com sau googlemaps.com Aici puteti afla orice distanta din Europa, trebuie doar sa introdueti locul de plecare si cel de sosire si eventual daca doriti un oras intermediar. Vi se va afisa o harta cu trei variante de traseu si cu km. aferenti fiecarui traseu. Pentru a afla daca avem nevoie de pasaport sau carte de identitate sau viza pentru o destinatie sau pentru o tara din tranzit, trebuie sa sunam la consulatul sau ambasada acelei tari din Romania si sa luam toate informatiile.
         Putem pleca pe cont propriu cu avionul sau cu autocarul. Sunt diverse curse charter, autocar sau avion, mai ales pe perioada verii, pentru destinatiile importante din Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt, Tunisia sau Spania. Din partea de vest a tarii mai sunt unele chartere pentru Croatia, Muntenegru si Serbia. Acelasi lucru si pentru transportul cu avionul. Aici trebuie luate in calcul si aeroporturile de destinatie. De exemplu daca plecam cu un avion low cost este bine de stiut ca aeroporturile nu sunt in oras si distanta de la aeroport pana in centru este destul de mare. Daca nu exista metrou sau autobuz trebuie sa luam un taxi si asta ne costa destul, deoarece ca si la noi daca esti turist strain esti luat de fraier si jecmanit mai mult sau mai putin. Asa ca este posibil sa gasim un low cost foarte ieftin si transportul pana la hotel sa coste mai mult decat avionul. La agentiile de turism puteti achita si un transfer de la aeroport la hotel si inapoi la aeroport, si nu va costa asa de mult cat ar costa un taxi de exemplu. Aveti grija ca acum pe low cost -uri bagajele de cala nu sunt incluse in pret, asa ca nu va luati prea multe la voi, mai ales daca doriti sa faceti ceva cumparaturi pe acolo pe unde mergeti.
         In autocar puteti intampina alte dificultati cum am patit de altfel. Exista posibilitatea sa nu se potriveasca socoteala agentiei cu cea din autocar. De exemplu se zice ca locurile in autocar se dau in functie de cum se plateste, cine plateste primul sta in primul rand si asa mai de parte, numai ca unele agentii uita sa mai tina cont si de ghid care are rezervat primul rand de scaune din dreapta, si asa nu se mai potriveste lista in autocar. Treaba cu aerul conditionat este si ea cu dus si intors, deoarece unii turisti vor si alti nu vor asa ca incep discutiile inevitabile. La fel si cu timpii de oprire la diverse obiective sau in parcari, trebuie respectata cu strictete ora stabilita de ghid deoarece se produc intarzieri la alte obiective si chiar se pot rata unele, deoarece se pot inchide.
        Cu toate problemele lui tot autocarul ramane cel mai ieftin mijloc de transport in momentul de fata, mai ales pentru circuite care altfel nu se mai pot face decat cu masina proprie dar mai greu.


Pana la urma tot asa iti faci mai multi prieteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu