sâmbătă, 28 aprilie 2012

THASSOS

Thassos este o insula mai mica din Marea Egee, dar foarte accesibila romanilor. Asezata in partea de nord a Greciei, la doar cateva minute de mers cu ferry-boat-ul de frumosul oras Kavala, este numita si insula de argint, deoarece pe insula se gasesc foarte multe livezi de maslini. Insula are o circumferinta de numai 100 km. si se poate ajunge relativ usor din Romania. In jur de 10 ore se poate face cu masina din Bucuresti pana in Thassos cu tot cu transferul cu ferry-boat-ul.
Aceasta insula ofera turistilor pe langa minunatele plaje si locuri de agrement si o priveliste foarte frumoasa asupra apei azurii a marii Egee. Ferry-boat-ul acosteaza in portul din capitala insulei, Limenaria si de aici daca nu sunteti cu masina, puteti inchiria cu doar 20 euro o masina cu care puteti ajunge in scurt timp im minunatele statiuni ale insulei. De obicei masinile se inchiriaza pentru turul insulei, asa ca au un tarif preferential daca le inchiriati doar pentru 100 de km., sau le puteti lua pe mai multe zile si au cam acelasi tarif.
Pe insula se afla minunata Manastire Sf. Mihail si Gavril, de pe terasa careia in zilele senine se poate vedea Muntele Athos. Aici daca nu aveti o tinuta adecvata puteti lua de la intrare haine cu care sa va imbracati pentru a intra in biserica foarte frumoasa. Tot la intrare veti fi intampinat de maicute, care va ofera rahat facut in manastire.
Relieful insulei muntos in centrul acesteia se lasa spre mare in niste terase foarte frumoase ce se termina cu niste plaje cu nisip fin si foarte insorite. Numeroasele statiuni ce se afla de jur imprejurul insulei, dispun de conditii foarte bune de cazare, de la vile in regim hotelier, unele cu mic dejun, pana la hoteluri de 3-4 si chiar 5 stele. Toate statiunile sunt impanzite de taverne care va imbie cu mancare, in special mediteraneana, si bauturi de toate felurile. Tot in statiuni gasiti si o multime de magazine cu mii de produse.
Printre excursiile pe care le puteti face aici, este si minunata seara greceasca, intr-o taverna de aproximativ 1000 de locuri si care se afla in sudul insulei. La taverna Augustus Fantasticus care se afla in sudul insulei in satul traditional Theologos, la numai 10 km de statiunea Potos, ajungeti cu autocarul pus la dispozitie de agentia de turism de la care ati luat excursia. Aici dupa ce veti fi intampinati cu paine si sare, aveti la dispozitie un mare bufet suedez si un program artistic cu multa muzica greceasca si dansuri traditionale. Ca o specialitate a casei este vinul facut traditional in taverna. Se pun struguri intr-un butoi imens si sunt invitate fete de toate varstele sa vina si sa stoarca strugurii cu picioarele goale. Fetele sunt invitate de catre patronul localului care dupa ce se termina de stors strugurii le spala pe picioare pe toate fetele care au stors strugurii. Dupa spectacolul si masa care dureaza cam pana la ora unu noaptea, veti fi adusi inapoi din locul de unde ati fost luat cu autocarul.                                            Pe insula puteti vedea multe cariere de marmura si multi crescatori de albine. Soseaua ce inconjoara insula ofera niste privelisti extraordinare asupra coastei. Este un fel de Tansfagarasan de jur imprejurul insulei, situat la o inaltime considerabila.
Thassos este denumita si insula de argint deoarece aici se gasesc foarte multe livezi de maslini, care dau impresia unor coaste muntoase de culoarea argintului. Tot aici sau pastrat si foarte multe traditii populare ceea ce nu se mai intampla in restul insulelor deoarece sunt populate in majoritatea anului de turisti, veniti din toate colturile lumii.
In Thossos puteti ajunge cu o excursie luata de la orice agentie din Romania sau pe cont propriu cu o rezervare facuta tot la agentiile din tara.


            

miercuri, 28 martie 2012

INSULA CORFU

Prima destinatie pe care doresc sa o prezint este Grecia. Mai exact o particica foarte frumoasa din Grecia si anume Insula Corfu. Aceasta insula are ceva aparte fata de celelalte destinatii din Grecia, mai ales fata de destinatiile din Grecia continentala. In Corfu se ajunge relativ usor cu mai toate mijloacele de transport, avion, autocar, masina. Oferte se gasesc la orice agentie de turism in toate cele trei forme. Eu am ales varianta cu autocarul in 2005, deoarece era singura varianta la acea vreme si nu opera pe aceasta destinatie decat o singura agentie si aceea din Cluj. Intr-adevar drumul din Bucuresti a fost relativ lung, 24 de ore, dar avand in vedere ca era o destinatie relativ noua, erau doar 10 turisti in autocar care mergeau pana in Corfu, restul au ramas in Paralia Katerini. Asa ca am avut noroc si ne-am lafait intr-un autocar gol. Acum se ajunge mult mai repede deoarece s-a construit o autostrada de aproximativ 400 de km. din Salonic pana la Egoumenitsa, port de imbarcare pe ferry-boat. Pana la terminarea acestei autostrazi se mergea pe un drum foarte sinuos prin Muntii Pindou, cam ca pe Transfagarasan. Un drum foarte frumos de altfel, dar cand ai de mers atatia km., nu te gandesti decat sa ajungi la ferry-boat. Cu ferry-boat-ul se merge circa o ora pana in capitala insulei. Costul unui drum dus-intors este de aproximativ 20 euro si cum v-am spus nu este inclus in ofertele nici unei agentii, se plateste la fata locului. O data ajunsi in portul insulei veti fi transferat la hotelul sau vila pentru care ati platit.
De ce am inceput prezentarile cu aceasta insula ? Corfu este dupa parerea mea cea mai frumoasa destinatie de vacanta din Europa, fara nici o exagerare. Aici pe langa mii de ani de istorie, si pe langa vegetatie foarte variata , mai aveti si foarte multe excursii optionale, dar despre astea o sa vorbim mai tarziu.
Eu am stat in statiunea Moraitika, o statiune foarte frumoasa, ca de altfel mai toate de pe aceasta insula. Pe cat de linistita este in timpul zilei, pe atat de zgomotoasa devine pe seara. Asta datorita si turistilor englezi care sunt din belsug pe aici. Moraitika se afla in partea de sud est a insulei, nu departe de capitala, la aproximativ 20 de km. In capitala se poate ajunge si cu mijloacele de transport in comun. Cele mai frumoase statiuni de pe insula sunt Paleokastritsa, Sidari unde se afla si Canal D'amour, si Glifada, unde gasim o plaja extrem de frumoasa, dar cu un nisip foarte fin si foarte, foarte fierbinte, pe care nu se poate calca decat incaltat. Pe atunci, in 2005, acestea erau niste statiuni exclusiviste pentru turisti englezi, nemti si francezi deoarece erau administrate de Tui, Nekermann, dar acum gasim multe oferte si la agentiile din Romania.

 PALEOKASTRITSA

                                                                                                                                 CANAL D'AMOUR

Corfu nu este o insula inalta, dar are o vegetatie nespecifice Greciei as putea spune, deoarece intalim pe dealurile insulei paduri inverzite, ce nu vedem prea mult in restul Greciei. Pe langa aceste paduri, palmieri de toate marimile si leandrii de toate culorile se intind pana pe plaja. Majoritatea plajelor sunt cu nisip fin si apap Marii Ionice, care este sora mai mica a Marii Adriatice, este de un albastru incredibil si extrem de limpede , ceea ce face sa se vada fundul marii si de pe cel mai inalt punct de pe insula.
Insula nu este una dintre cele mai ieftine din Grecia, dar nici foarte scumpa. In statiunile din nord mai gasim si cate un Mc. Donalds sau un KFC, unde preturile sunt mai mici. In rest celebrul Kebap, care in Grecia se numeste Gyros, se mai gaseste si la 2, 3 euro la taverne. La magazine nu prea gasiti decat ceva salate preambalate si foarte putine mezeluri. Foarte multe sucuri naturale la tetrapak.
Ca si excursii optionale in Corfu se pot face foarte multe si foarte frumoase.
Cea mai frumoasa excursie este cea cu vaporasul pana in insula Paxi, o insula superba aflata in apropierea insulei Corfu. In aceasta excursie treceti si pe langa o alta insula, Antipaxi, o insula exclusivista pe care nu locuiesc decat 10 familii, printre care se numara si Printesa Diana si celebrul armator grec Onasis. Pe aceasta insula nu o sa coborati, dar o sa o faceti in capitala insulei Paxi, un orasel mic si pitoresc cu niste plaje superbe si cu o vegetatie de vis. Aici aveti timp sa faceti baie si cateva mici cumparaturi, de suveniruri mai ales. La intoarcere in Corfu sunt cateva opriri pentru baie  in apele de cristal ale Marii Ionice si pentru o traditionala bataie cu apa pe vapor. Ceea ce este bine de stiut ca apa marii este foarte rece. Tot in drum o sa vedeti cateva grote sapate de apa marii unde legendele spun ca in cel de al II - lea razboi mondial au ascuns Grecii flota de razboi.
O alta excursie, tot cu vaporasul, este spre Laguna Albastra, unde se zice ca sau filmat cateva scene din filmul " Intoarcere la Laguna Albastra ". O plaja superba pe o mica insulita in apropiere de Corfu.
Cea mai importanta excursie este Marele tur al insulei. In aceasta excursie care dureaza aproape o zi o sa vizitam cele mai importante statiuni din insula, Paleokastritsa, Sidari, vom merge si vom vizita capitala insulei Corfu Town, pe urma vizitam palatul Imparatesei Sisi, sotia Imparatului Franz Iosif, care venind in Corfu a ramas uimita de frumusetea insulei si a decis sa isi construiasca aici un Palat. Palatul Achillion si gradina sunt foarte frumoase cu o vegetatie plina de palmieri si leandrii si strajuite de o frumoasa statuie a lui Achille, care a luptat cu foarte mult curaj in razboiul Troian. In drumul de intoarcere trecem pe la o fabrica de produse traditionale dintr-un fruct care se gaseste doar aici, anume kumquat. Din acest fruct se face pe langa gemuri si dulceata diverse sortimente de liquor, foarte frumos ambalat in niste sticle in forma insulei, care am uitat sa va spun ca seamana foarte mult cu cisma Italiei.
In insula exista si unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Europa, unde este indicat sa mergeti neaparat, deoarece este un parc pentru toate varstele. Aveti toate tipurile de tobogane si bazine, jacuzzi, un loc extrordinar. Excursia la Aqua Parc consta si in transportul de la hotel pana la parc si retur la o ora pe care o conveniti direct cu cel care v-a adus acolo.
Un alt lucru extraordinar care poate fi facut aici este excursia Kanoni - Calipso - Glyfada. Kanoni este o insula legata de tarm  printr-un dig artificial. Pe aceasta insulita se afla o manastire foarte veche. De aici se vede si aeroportul din Corfu care are luminile de aterizare chiar in apa si o pista foarte mica. Calipso este un vas ce a apartinut celebrului cercetator Jean Yves Cousteau si care are fundul de sticla. Cu acest vas se merge in larg si prin fundul de sticla admiram fauna marina destul de bogata. Niste scafandrii profesionisti vin la fiecare geam cu diverse specii de caracatita si homari pentru a le admira cat mai de aproape. Dupa acest spectacol marin mergem intr-un loc special amenajat unde urmarim un spectacol cu lei de mare, foarte interesant. Dupa ce debarcam de pe acest faimos vas, intrun port din Corfu Town, mergem in statiunea Glyfada unde ne relaxam pe acea plaje mirifica si foarte fierbinte.
Se mai poate face o excursie cu vaporul si pe litoralul Albanez care este chiar vis-a-vis de nordul insulei Corfu si care se vede aproape cu ochiul liber de pe mal. Eu nu am fost in aceasta excursie in care vedem un celebru sit arheologic albanez, pentru faptul ca in acea perioada era nevoie de pasaport si viza si eu nu aveam la mine.
Sper ca v-am starnit putin curiozitatea pentru a explora insula aceasta mirifica din versul Greciei.  

marți, 27 martie 2012

Cum alegem o destinatie

          Pentru inceput as vrea sa va spun cum trebuie sa alegeti o destinatie turistica. O sa-mi spuneti ca destinatia o alegeti in functie de buget. Nimic mai adevarat dar daca mergem intr-o vacanta doar ca avem putini bani si nu ne place, mai bine stam acasa. O destinatie de vacanta trebuie aleasa, in primul rand ca sa ne simtim bine. In primul rand trebuie sa ne gandim unde ne-ar placea sa mergem. Cautam pe net poze, istoria locului respectiv, eventualele excursii optionale si poate comentariile altor persoane care au fost acolo si care si-au impartasit impresiile pe diferite forumuri si bloguri. Dupa ce am stabilit locatia, pasul urmator este sa cautam un hotel sau o vila in functie de bugetul de care dispunem. Aici putem sa cautam la agentiile de turism, tot pe net in prima faza.  Ideal ar fi daca puteti gasi tour-operatorul pentru acea destinatie, deoarece restul agentiilor sunt revanzatoare. Dupa ce ne-am facut cat de cat o impresie despre ceea ce am cautat, trebuie sa vedem cu ce vrem sa plecam. Cu avionul, cu autocarul sau pe cont propriu. Aici trebuie sa fim atenti la cateva detalii care nu sunt trecute in ofertele agentiilor de turism. De exemplu in nici o oferta nu sunt trecute taxele de aeroport, nu sunt trecute trecerile cu ferry-boat-ul, daca aveti de traversat pe o insula si nici taxele de viza, daca avem nevoie de asa ceva. Pentru transportul individual pe langa banii de benzina mai trebuie sa luati in calcul si taxele de vignieta, taxele de autostrada, parcari, in functie de tara sau tarile in care mergeti. In nici o oferta turistica, nu sunt trecute aceste taxe.  Ghidul roman de pe autocar, asa cum scrie si in oferte, este insotitor de grup. Gidul roman nu are dreptul de a intra cu turistii la nici un obiectiv turistic din afara tarii. Acolo trebuie inchiriat un ghid local sau niste aparate speciale care ofera date despre muzeu sau exponatele lui, dar foarte putini sau mai deloc sunt ghizi care stiu limba romana. Cei mai multi fac prezentarile in engleza sau franceza.
         Daca hotaram sa mergem pe cont propriu, eu reomand sa cautati oferte de cazare tot in agentiile de turism. 
         Pentru ruta pe care doriti sa o parcurgeti pana la destinatie va recomand site-urile viamichelin.com sau googlemaps.com Aici puteti afla orice distanta din Europa, trebuie doar sa introdueti locul de plecare si cel de sosire si eventual daca doriti un oras intermediar. Vi se va afisa o harta cu trei variante de traseu si cu km. aferenti fiecarui traseu. Pentru a afla daca avem nevoie de pasaport sau carte de identitate sau viza pentru o destinatie sau pentru o tara din tranzit, trebuie sa sunam la consulatul sau ambasada acelei tari din Romania si sa luam toate informatiile.
         Putem pleca pe cont propriu cu avionul sau cu autocarul. Sunt diverse curse charter, autocar sau avion, mai ales pe perioada verii, pentru destinatiile importante din Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt, Tunisia sau Spania. Din partea de vest a tarii mai sunt unele chartere pentru Croatia, Muntenegru si Serbia. Acelasi lucru si pentru transportul cu avionul. Aici trebuie luate in calcul si aeroporturile de destinatie. De exemplu daca plecam cu un avion low cost este bine de stiut ca aeroporturile nu sunt in oras si distanta de la aeroport pana in centru este destul de mare. Daca nu exista metrou sau autobuz trebuie sa luam un taxi si asta ne costa destul, deoarece ca si la noi daca esti turist strain esti luat de fraier si jecmanit mai mult sau mai putin. Asa ca este posibil sa gasim un low cost foarte ieftin si transportul pana la hotel sa coste mai mult decat avionul. La agentiile de turism puteti achita si un transfer de la aeroport la hotel si inapoi la aeroport, si nu va costa asa de mult cat ar costa un taxi de exemplu. Aveti grija ca acum pe low cost -uri bagajele de cala nu sunt incluse in pret, asa ca nu va luati prea multe la voi, mai ales daca doriti sa faceti ceva cumparaturi pe acolo pe unde mergeti.
         In autocar puteti intampina alte dificultati cum am patit de altfel. Exista posibilitatea sa nu se potriveasca socoteala agentiei cu cea din autocar. De exemplu se zice ca locurile in autocar se dau in functie de cum se plateste, cine plateste primul sta in primul rand si asa mai de parte, numai ca unele agentii uita sa mai tina cont si de ghid care are rezervat primul rand de scaune din dreapta, si asa nu se mai potriveste lista in autocar. Treaba cu aerul conditionat este si ea cu dus si intors, deoarece unii turisti vor si alti nu vor asa ca incep discutiile inevitabile. La fel si cu timpii de oprire la diverse obiective sau in parcari, trebuie respectata cu strictete ora stabilita de ghid deoarece se produc intarzieri la alte obiective si chiar se pot rata unele, deoarece se pot inchide.
        Cu toate problemele lui tot autocarul ramane cel mai ieftin mijloc de transport in momentul de fata, mai ales pentru circuite care altfel nu se mai pot face decat cu masina proprie dar mai greu.


Pana la urma tot asa iti faci mai multi prieteni.

Rolul acestui blog

De ce m-am hotarat sa fac acest blog ? Acest blog are scoput de ai ajuta pe cei care vor sa calatoreasca in tara sau in afara. Din experienta mea vreau sa-i ajut pe cei care nu sunt familiarizati cu plecarile din tara, cu ce trebuie sa stie despre un traseu sau chiar despre o agentie de turism. Acest blog nu are ca scop reclama pentru diverse destinatii sau agentii de turism. Pur si simplu vrea sa va prezinte niste destinatii in care merita sa calatoriti. Rolul sau este si de a prezenta mai multe obiective turistice din diverse orase sau mai multe excursii optionale ce se pot face din diverse locuri in care va petreceti vacanta. Deoarece in ultimii ani turismul s-a schimbat semnificativ si obiceiurile turistilor nu mai sunt ca acum 30, 40 de ani, trebuie sa fim informati foarte bine atunci cand plecam intr-o vacanta.