luni, 3 iunie 2024

Thassos, soare, temple si masline

Dupa mai multi ani am ajuns iar in Thassos pentru o perioada mai lunga, de 8 zile. Mai fusesem acum 2 ani, dar doar in treacat cu un transfer. Acum cu grup de Senior Voyaj si am avut timp sa explorez toata insula. Intr-adevar este insula romanilor, deoarece este cea mai apropiata de Romania si cea mai accesibila ca si buget de vacanta. Nu numai pentru asta ar trebui sa mergem in Thassos. "Insula de smarald", cum mai este denumita, datorita plantatilor de maslini ce o acopera in mare parte, are foarte multe de oferit. Pe langa minunatele plaje, situate in golfuri mirifice, mai sunt si satele vechi de munte, cu produse traditionale, precum masline, ulei, miere si gemuri facute in casa. Daca luati feryboat-ul din Keramoti, nu faceti mai mult de 45 de minute pana in capitala insulei, Limenas. Aici puteti vizita un frumos Muzeu de Arheologie si un anfiteatru antic. Daca mergeti putin mai sus de muzeu, ajungeti la o frumoasa plaja, amenajata cu sezlonguri si un frumos bar, Karnagio. Daca urcam cateva trepte ajungem la biserica Sfintii Apostoli, de unde privelistea este mirifica. In centru statiunii avem mai multe magazine si restaurante unde putem manca tot ce ofera grecia ca si mancare traditionala, dar si preparate din peste. Insula are o circumferinta de 99 de kilometri asa ca teoretic o putem face intr-o zi. Dar ca sa putem vizita tot ce este de vizitat, ar fi bine sa o facem in doua zile, o zi pe est si o zi pe vest. 

Daca pornim pe partea de est a insulei, trebuie sa incepem cu Manastirea Sfantul Mihail, situata deasupra Golfului Arsanas. Manastirea de maici, in a carei biserica se afla o bucata din pironul care a strapuns mana dreapta a lui Isus, cand a fost rastignit pe cruce, este plina de flori si peisajul de aici este fantastic. 

De pe terasa manastirii in zilele senine se popate vedea destul de clar, Muntele Athon, cel mai inalt varf, 2033 m, din Peninsula Athos. De cativa ani se construieste in interiorul manastirii o noua biserica, o copie a bisericii Sfanta Sofia din Istanbul, dar la o scara de 10 ori mai mica. Dupa vizita la manastire mergem sa vizitam un frumos sit arheologic, un frumos oras port, construit cu 700 de ani bH. Acesta este locul unde a ajuns pentru prima oara in Thassos Apostolul Pavel. Tot in Aliki, in statiune, avem si una dintre cele mai frumoase plaje din Thassos. Continuam calatoria, cu statiunea si plaja Golden Beach, poate cea mai frumoasa plaja din Insula Thassos. Golden Beach este o plaja de 3 km cea mai mare de pe insula dar si plaja pe care o putem vedea de pe cel mai inalt varf al insulei, Varful Ipsarion, 1204 m. Ultima vizita din partea de est o facem in satul Panagia, un sat traditional, unde vizitam biserica Panagia si frumosul centru pietonal. Dupa mergem sa vizitam cea mai veche fabrica de ulei de masline din Thassos, Fabrica Sotirelis. Aici o sa vedem o presa de ulei actionata pe baza de apa, dar o sa ascultam si istoria fabricii povestita chiar de catre una dintre angajate. Urmatoarea nostra vizita o facem pe partea de vest a insulei. 

Incepem vizita din satul traditional, Rachoni, unde mergem sa degustam vinuri din Thassos la Wine Cellar Museum Thassos. Vizitam si biserica Panagia construita in anul 1820. Continuam vizita in frumosul sat pescaresc Skala Marion, unde putem manca cel mai bun calamar umplut cu feta sau cea mai frageda caracatita. Dupa ce ne-am satisfacut papilele gustative, mergem sa vizitam al doilea oras ca marime de pe insula, orasul Limenaria. Aici vizitam centrul plin de magazine si restaurante dar putem merge si la plaja. Lasam la urma satul traditional Teologos, fosta capita a insulei in vremea ocupatie otomane. Aici trecem prin sat de la un capat la celalalt si ajungem la frumoasa cascada Kefalogourna. Tot in Teologos dar pe seara putem sa dansam, sa mncam si sa ne distram la o frumoasa seara greceasca la Taverna Augoustos Fantastiko. Nu plecam de pe insula pana nu facem si o excursie cu jeep-ul pana pe cel mai inalt varf, Varful Ipsarion, la altitudinea de 1204m, de unde avem o panorama de 360 de grade. Plecam din statiunea Potos si prima oprire o facem in satul "fantoma", Kastro. Este denumit asa deoarece aici mai locuiesc doar doua familii, restul caselor fiind doar case de vacanta. Frumoasele case construite din piatra si cu acoperisul tot din piatra dateaza din jurul secolului al XIV-lea.

Kastro in limba greaca inseamna castel si aceasta denumire a satului a ramas de la vechiul castel construit aici in acel secol. In secolele XV-XIX, satul a fost prosper deoarece multa lume s-a stabilit aici si in satul vecin Teologos, mai ales dupa caderea Constantinopolului. 

De aici mergem sa vizitam o frumoasa manastire ce se afla tot in munte, o mare si frumoasa manastire, dar unde gasim doar un singur calugar. In manastirea "Fecioara Maria", gasim icoane cu o vechime de 400 de ani dar si un izvor cu apa rece, numai buna de baut dupa un drum de offroad din Kastro pana aici. Plecam de aici spre varful Ipsarion, un drum de asfalt si macadam prin padure, pe care facem circa o ora. Din varf si pana inapoi in Potos, ne mai oprim putin la un lac artificial Maries si la o frumoasa cascada ce poarta acelas nume. Bineinteles ca trebuie sa ne bucuram si de Marea Egee si de soare si avem plaje frumoase precum, Makriamos, Marble Beach, Platana Beach, Aliki Beach, La Scala, Vathi, dar si multe alte golfulete cu apa cristalina. Nu putem pleca fara sa mai facem o vizita la Giola, o piscina naturala formata intr-o stanca si umpluta de valurile marii.