marți, 6 august 2024

Sfaturi de calatorie pentru Egipt, Turcia, Maroc si Tunisia

Pentru ca din ce in ce mai multi turisti calatoresc in tari precum Tunisia, Turcia, Maroc, Egipt, trebuie sa si cunoasca o serie de restrictii care sunt reglementate de legislatia tarilor respective sau chiar de catre localnici. Va voi prezenta o serie de reguli ce trebuiesc respectate in aceste tari, pentru a putea avea o vacanta linistita si lipsita de incidente majore.

Egipt: 



In Egipt se poate inchiria masina, dar turistii straini nu au voie sa conduca pe oriunde. Trebuie intrebat la receptia hotelului si acestia va vor indruma pe unde puteti ajunge la obiectivul dorit. Puteti fotografia orice, mai putin institutiile publice si unitatiile militare. Nu aveti voie sa parasiti tara cu bucati de coral. Daca sunteti prinsi la vama cu o bucatica de coral in bagaj, riscati inchisoarea. In moschei nu se poate intra decat in tinuta decenta: femeile cu batic pe cap si in fusta lunga, fara pantaloni, iar barbatii cu pantaloni lungi sau acoperiti cu o esarfa primita la intrare. Bineinteles cu incaltamintea lasata la intrare. Alcoolul este interzis in spatiile publice, dar veti gasi de ajuns in resorturile cu all inclusive, dar nici aici nu veti primi la sticla, doar la pahar. Accesul pe plaja si la piscina este interzis dupa lasarea serii, in general dupa ora 19:00, vara, sau dupa ora 17:00 iarna.  Excursiile optionale este recomandat sa le faceti cu o firma de turism autorizata sau cu un ghid local autorizat. Exista Uber, dar nu este recomandat. Ca si alternativa, este bine sa va descarcati aplicatia IDrive si sa comandati masina de acolo. In Egipt se poate intra doar cu pasaport valabil 6 luni de la data parasirii tarii. Taxa de viza pentru cetatenii romani este de 25 dolari si se obtine pe aeroportul de destinatie. Sunt exceptati de la plata vizei cei care calatoresc in Sharm el Sheik si care nu parasesc statiunea, mergand in excursii optionale. 

Maroc: 



In Maroc puteti inchiria masina si va puteti plimba oriunde. Puteti sa va plimbati si cu trenul, deoarece reteaua de cai ferate este foarte bine dezvoltata si exista chiar si tren rapid intre Casablanca, Rabat si Tangier. Consumul de alcool si fumatul sunt interzise in spatiile publice si nu se vand bauturi alcoolice si tigari decat in magazine specializate, pana in ora 20:00. Moscheile nu se pot vizita de catre turisti, doar musulmanii au voie sa intre in ele. Singura moschee care se poate vizita este Moscheea Hasan al II-lea din Casablanca. Nu fotografiati vanzatorii sau magazinele din Medinele oraselor fara aprobarea acestora, deoarece va vor cere bani. La fel este si cu imblanzitorii de cobre sau cei cu maimutele. Nu aveti voie sa fotografiati institutiile publice si oameni in uniforma, riscati sa ramaneti fara aparatul foto. Singurele garzi cu care va puteti fotografia sunt cele de la Mausoleul Regelui Mohammad al V-lea din Rabat. Exista aplicatii de ride-sharing si in Maroc. Pe langa Uber este recomandat sa folositi Careem sau Heetch. In Maroc se poate intra doar cu pasaport valabil 6 luni de la data parasiri tarii. Practicarea meseriei de ghid este interzisa fara a avea un ghid local inchiriat. Grupul maxim de persoane pentru un ghid local este de 21 de turisti. Nu puteti parasi tara cu moneda nationala si daca ati schimbat euro sau dolari in moneda nationala, trebuie stiut ca nu se mai pot schimba inapoi.

Turcia: 



In Turcia puteti inchiria masina si puteti merge oriunde. Reteaua de cai ferate nu este asa de dezvoltata dar exista o retea foarte buna de autocare ce leaga toate orasele. In moschei puteti intra imbracati decent si descaltati la intrare dar nu si in timpul slujbelor ce au loc in fiecare vineri intre orele 12:00 si 14:00. Puteti cumpara alcool de la orice magazin dar numai pana in ora 22:00. Nu aveti voie sa consumati alcool in locuri publice. Daca intentionati sa calatoriti cu masina si nu este inmatriculata pe numele Dvs. trebuie sa aveti o procura din partea firmei pe numele soferului. Daca ati intrat cu masina in Turcia este obligatoriu sa si iesiti cu ea, altfel trebuie sa platiti taxa de inmatriculare, care nu este deloc mica. In Turcia se poate intra si cu Cartea de Identitate, de la 01.06.2024, dar copii minori trebuie sa aibe un pasaport valabil minim 6 luni de la data parasiri tarii. La intoarcerea din Turcia, turistii au voie sa introduca in tara pe cale terestra doar doua pachete de tigari si doua parfumuri, Pe cale aeriana ai dreptul sa treci cu 10 pachete de tigari si tot doua parfumuri. Daca doriti sa cumparati din Free Shop tigari, trebuie sa stiti ca aveti dreptul sa cumparati doar 3 cartuse in baza pasaportului. Daca sunteti ghid insotitor al unui grup de turisti in Turcia, trebuie sa stiti ca nu aveti voie sa  ghidati turistii la obiectivele turistice fara un ghid local inchiriat prezent langa grup. Grupul maxim de turisti pentru un ghid local este de 28 de turisti. Autocarele turistice din alte tari nu au voie sa circule in scop turistic pe teritoriul Turciei. Ele pot merge doar pana la hotel si daca sunt oprite in trafic, soferul trebuie sa demonstreze cu acte ca sunt in drum spre hotelul unde turistii au cazare, sau in drum spre frontiera. 

Tunisia: 



In Tunisia puteti inchiria masina, dar doar cu sofer. De preferat pentru a vizita tara sa mergeti in excursiile organizate de catre o agentie de turism sau de catre un ghid autorizat. Nu puteti parasi tara cu moneda nationala. Daca totusi iti mai raman ceva bani, ii poti schimba in baza chitantei prin care ai retras banii de la banca. Nu sunt valabile insa chitantele de la bancomat. Intrarea in Tunisia se face pe baza unui pasaport valabil minim 6 luni de la data parasiri tarii. Nu aveti nevoie de viza pentru a putea intra pe teritoriul Tunisiei. Pentru a fotografia un obiectiv turistic, trebuie sa ne asiguram ca nu incalcam regulile, prevazute de catre cei care detin acel obiectiv. Si aici este interzis sa fotografiezi cladirile guvernamentale si unitatiile militare. Pentru a putea calatorii in unele zone din sudul tarii, in Desertul Sahara, ai nevoie de aprobarea autoritatiilor si de un ghid turistic autorizat. Cu toate acestea, inainte de a calatorii in Sahara, pe cont propriu, este recomandat de catre Brigada de Turism a Garzii Nationale, sa inregistrezi detaliile calatoriei la birourile sale din Douz. Tozeur sau Tataouine. Pentru transport, nu exista Uber dar puteti descarca aplicatia Heetch. 

luni, 3 iunie 2024

Thassos, soare, temple si masline

Dupa mai multi ani am ajuns iar in Thassos pentru o perioada mai lunga, de 8 zile. Mai fusesem acum 2 ani, dar doar in treacat cu un transfer. Acum cu grup de Senior Voyaj si am avut timp sa explorez toata insula. Intr-adevar este insula romanilor, deoarece este cea mai apropiata de Romania si cea mai accesibila ca si buget de vacanta. Nu numai pentru asta ar trebui sa mergem in Thassos. "Insula de smarald", cum mai este denumita, datorita plantatilor de maslini ce o acopera in mare parte, are foarte multe de oferit. Pe langa minunatele plaje, situate in golfuri mirifice, mai sunt si satele vechi de munte, cu produse traditionale, precum masline, ulei, miere si gemuri facute in casa. Daca luati feryboat-ul din Keramoti, nu faceti mai mult de 45 de minute pana in capitala insulei, Limenas. Aici puteti vizita un frumos Muzeu de Arheologie si un anfiteatru antic. Daca mergeti putin mai sus de muzeu, ajungeti la o frumoasa plaja, amenajata cu sezlonguri si un frumos bar, Karnagio. Daca urcam cateva trepte ajungem la biserica Sfintii Apostoli, de unde privelistea este mirifica. In centru statiunii avem mai multe magazine si restaurante unde putem manca tot ce ofera grecia ca si mancare traditionala, dar si preparate din peste. Insula are o circumferinta de 99 de kilometri asa ca teoretic o putem face intr-o zi. Dar ca sa putem vizita tot ce este de vizitat, ar fi bine sa o facem in doua zile, o zi pe est si o zi pe vest. 

Daca pornim pe partea de est a insulei, trebuie sa incepem cu Manastirea Sfantul Mihail, situata deasupra Golfului Arsanas. Manastirea de maici, in a carei biserica se afla o bucata din pironul care a strapuns mana dreapta a lui Isus, cand a fost rastignit pe cruce, este plina de flori si peisajul de aici este fantastic. 

De pe terasa manastirii in zilele senine se popate vedea destul de clar, Muntele Athon, cel mai inalt varf, 2033 m, din Peninsula Athos. De cativa ani se construieste in interiorul manastirii o noua biserica, o copie a bisericii Sfanta Sofia din Istanbul, dar la o scara de 10 ori mai mica. Dupa vizita la manastire mergem sa vizitam un frumos sit arheologic, un frumos oras port, construit cu 700 de ani bH. Acesta este locul unde a ajuns pentru prima oara in Thassos Apostolul Pavel. Tot in Aliki, in statiune, avem si una dintre cele mai frumoase plaje din Thassos. Continuam calatoria, cu statiunea si plaja Golden Beach, poate cea mai frumoasa plaja din Insula Thassos. Golden Beach este o plaja de 3 km cea mai mare de pe insula dar si plaja pe care o putem vedea de pe cel mai inalt varf al insulei, Varful Ipsarion, 1204 m. Ultima vizita din partea de est o facem in satul Panagia, un sat traditional, unde vizitam biserica Panagia si frumosul centru pietonal. Dupa mergem sa vizitam cea mai veche fabrica de ulei de masline din Thassos, Fabrica Sotirelis. Aici o sa vedem o presa de ulei actionata pe baza de apa, dar o sa ascultam si istoria fabricii povestita chiar de catre una dintre angajate. Urmatoarea nostra vizita o facem pe partea de vest a insulei. 

Incepem vizita din satul traditional, Rachoni, unde mergem sa degustam vinuri din Thassos la Wine Cellar Museum Thassos. Vizitam si biserica Panagia construita in anul 1820. Continuam vizita in frumosul sat pescaresc Skala Marion, unde putem manca cel mai bun calamar umplut cu feta sau cea mai frageda caracatita. Dupa ce ne-am satisfacut papilele gustative, mergem sa vizitam al doilea oras ca marime de pe insula, orasul Limenaria. Aici vizitam centrul plin de magazine si restaurante dar putem merge si la plaja. Lasam la urma satul traditional Teologos, fosta capita a insulei in vremea ocupatie otomane. Aici trecem prin sat de la un capat la celalalt si ajungem la frumoasa cascada Kefalogourna. Tot in Teologos dar pe seara putem sa dansam, sa mncam si sa ne distram la o frumoasa seara greceasca la Taverna Augoustos Fantastiko. Nu plecam de pe insula pana nu facem si o excursie cu jeep-ul pana pe cel mai inalt varf, Varful Ipsarion, la altitudinea de 1204m, de unde avem o panorama de 360 de grade. Plecam din statiunea Potos si prima oprire o facem in satul "fantoma", Kastro. Este denumit asa deoarece aici mai locuiesc doar doua familii, restul caselor fiind doar case de vacanta. Frumoasele case construite din piatra si cu acoperisul tot din piatra dateaza din jurul secolului al XIV-lea.

Kastro in limba greaca inseamna castel si aceasta denumire a satului a ramas de la vechiul castel construit aici in acel secol. In secolele XV-XIX, satul a fost prosper deoarece multa lume s-a stabilit aici si in satul vecin Teologos, mai ales dupa caderea Constantinopolului. 

De aici mergem sa vizitam o frumoasa manastire ce se afla tot in munte, o mare si frumoasa manastire, dar unde gasim doar un singur calugar. In manastirea "Fecioara Maria", gasim icoane cu o vechime de 400 de ani dar si un izvor cu apa rece, numai buna de baut dupa un drum de offroad din Kastro pana aici. Plecam de aici spre varful Ipsarion, un drum de asfalt si macadam prin padure, pe care facem circa o ora. Din varf si pana inapoi in Potos, ne mai oprim putin la un lac artificial Maries si la o frumoasa cascada ce poarta acelas nume. Bineinteles ca trebuie sa ne bucuram si de Marea Egee si de soare si avem plaje frumoase precum, Makriamos, Marble Beach, Platana Beach, Aliki Beach, La Scala, Vathi, dar si multe alte golfulete cu apa cristalina. Nu putem pleca fara sa mai facem o vizita la Giola, o piscina naturala formata intr-o stanca si umpluta de valurile marii.