luni, 20 noiembrie 2023

Casablanca

"Orasul alb", asa mai este denumit orasul Casablanca, datorita faptului ca nu se poate vopsi nici o fatada de cladire, in alta culoare. Orasul cosmopolit, capitala economica a Marocului, are o mare deschidere la Oceanul Atlantic si datorita portului de aici, cel mai mare din Maroc, il face un oras interesant pentru multe companii multinationale. Cel mai mare oras din Maroc, Casablanca are o populatie de 6 milioane de locuitori si spre deosebire de Marrakesh, are si cladiri inalte si Mall-uri foarte mari, printre care cel mai mare Mall din Africa, Maroco Mall. Este legat de capitala Rabat printr-o frumoasa autostrada ce duce mai departe pana la Tangier si printr-o linie de TGV, ce poate prinde pana la 300 de km/h, care si ea se continua tot pana la Tangier. Medina din Casablanca este un labirit de stradute pline cu magazine de toate felurile, de la haine si suveniruri pana la magazine de bijuterii. Avem si aici foarte multe hoteluri de 4 si 5 stele, dar si foarte multe cladiri de birouri. Orasul a devenit faimos dupa anii '40, mai precis dupa 1942 cand a aparut filmul de Oscar, Casablanca, cu faimosii actori, Ingrid Bergman si Humphey Bogart. Acest film nu a fost filmat aici, dar in mare parte s-a filmat intr-o cafenea pe nume Rick's. O replica a acestei cafenele este de ceva timp in oras, nu departe de gara, vis-a-vis de Marina Mall. Pentru a putea lua cina aici, trebuie sa aveti o rezervare in prealabil cu o zi inainte.
Tinuta este obligatorie si seara dupa ora 21:00 se canta Jazz. Pentru a bea o cafea la bar, nu este nevoie de rezervare, dar se poate intra in limita locurilor disponibile. In Evul Mediu, orasul se numea Anfa, de aici si numele unui cartier mai luxos al orasului. In anul 1907, orasul este ocupat de catre Franta si de atunci incepe o dezvoltare rapida a sa. In cel de al II-lea Razboi Mondial, orasul devine principala poarta de debarcare a aliatilor, din Nordul Africii. In Ianuarie 1943, aici s-au intalnit Presedintele Americi Roosevelt cu Primul Ministru al Regatului Unit, Winston Churchill, pentru a discuta si hotara ca tarile lor sa lupte pana la capitularea neconditionata a puterilor Axei. Cea mai mare atractie din oras este o moschee. Moscheea Hassan al II-lea, a fost contruita intre anii 1986-1993, din ordinul Regelui Hassan al II-lea si detine mai multe recorduri: este cea mai mare moschee din Maroc, cea mai mare moscheea din Africa si printre cele mai mari din lume si detine cel mai inalt minarel al unei moschei din lume, cu o inaltime de 210 m. Terminarea constructie era preconizata pentru anul 1989 cand regele implinea 60 de ani si pentru aceasta au lucrat non stop, in cate 3 ture, mai mult de 10.000 de muncitori, printre acestia au fost adusi cei mai buni arhitecti din tara si o echipa de arhitecti francezi, condusa de celebrul arhitect Michel Pinseau. Moscheea combina mai multe stiluri arhitectonice, fiind inspirata din constructii celebre, precum, moscheea Kotoubia din Marrakesh, Marea Moschee din Kairouan, sau Cupola Stancii din Ierusalim. Sala de rugaciune este atat de impresionanta, incat rivalizeaza cu salile din Bazilica Sf. Petru din Roma si din Catedrala Notre Damme din Paris. Regele a dorit ca moscheea sa uneasca cerul cu pamantul, astfel ea este construita 70% deasupra oceanului si are un acoperis retractabil.
In sala de rugaciune se pot ruga in acelasi timp 25.000 de credinciosi, iar in curtea moscheei se mai pot ruga inca 80.000 de oameni. In curte exista si o biblioteca impresionanta, unde toti elevii si studentii pot veni sa imprumute carti. In cel mai mare oras al Marocului, pe langa Palatul Regelui Mohamed al VI-lea, mai putem admira, bineinteles din exterior, si Palatul seicului din Arabia Saudita. De la moscheea Hassan al II-lea incepe un frumos bulevard pe malul oceanului, Bulevardul La Corniche. Tot pe acest bulevard este si unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Maroc, Hotelul Four Season dar si un hotel ce apartine fotbalistului Cristiano Ronaldo. Tot aici avem si cea mai mare piscina din Casablanca, un "infinite pool" situata pe malul Oceanului Atlantic. Un alt obiectiv important si foarte cautat de turisti este Muzeul Evreiesc Marocan, singurul de acest fel din intreaga lume musulmana, fapt ce dovedeste toleranta acestei tari fata de toate religiile. In portul din Casablanca acosteaza saptamanal 2, 3 vase de croaziera ce vin chiar si din America de Nord, cu cate 5-10 mii de turistii. Nu este de ratat in Casablanca nici piata de masline, situata in Habous. Tot aici in Habous pe langa cele cateva magazine si cafenele avem si una dintre cele mai bune patiserii din oras, unde totul se vinde la kg. Ca o dovada a tolerarii tuturor religiilor in Maroc, aici avem si cateva Biserici Catolice, construite bineinteles, in perioada colonizarii franceze. Printre aceastea avem o frumoasa catedrala Notre Dame of Lourdes, construita in anul 1954 si Catedrala Sacre Coeur, construita in 1930, cu un design asemanator cu catedrala Sacre Coeur din Paris. Fata de Marrakesh, temperatura este mult mai scazuta in Casablanca si briza oceanului se simte mai ales dimineata si seara. Daca in Marrakesh erau 40 de grade si umiditatea destul de scazuta, in Casablanca erau 25 de grade si o umiditate destul de mare. In concluzie, nu ratati in Casablanca Moscheea Hassan al II-lea, Medina, La Corniche si o cafea la Rick's.