Cairo, cu o populatie de 22 de milioane de locuitori este a treia metropola din lume ca numar de locuitori, dupa Tokyo si Mexico City. Orasul care se intinde, de o parte si de alta a Nilului, cel mai lung fluviu din lume cu o lungime de 6660 de metri, este un oras al contrastelor. Un oras al contrastelor, deoarece avem hotelul de 6*, Four Seasons pe malul Nilului si mai multe hoteluri de 5*, precum Kempinski, Nile Hilton, Sheraton, Sofitel, etc, dar si cartiere ce sunt la pragul saraciei. Cea mai mare atractie din Cairo este Muzeul de Egiptologie aflat inca in Piata Tahrir. Spun inca, deoarece din 2020 este preconizat sa se deschida cel mai mare muzeu din lume dedicat unei civilizati, Muzeul GEM, Grand Egyptian Museum. Acesta este gata in proportie de 98% si se pare ca in aceasta toamna isi va deschide portile pentru vizitatori. Muzeul este situat in regiunea Giza, foarte aproape de Piramide. Ziceam ca muzeul este cea mai mare atractie din Cairo, deoarece putem admira aici, peste 200.000 de exponate ce dateaza de 3-4 mii de ani. Printre aceastea putem admira si mumii de animale si de oameni. Mumiile faraonilor egipteni sunt deja transferate din anul 2022 la noul muzeu, printr-o parada fastuoasa, ce a adunat mii de spectatori pe strazile orasului Cairo. Cea mai mare metropola a Africii si a Orientului Apropiat este centrul cultural si nu numai al lumii arabe. Aici isi are sediul si Liga Araba. Pe langa Muzeul de Egyptologie, Nilul cu a sa Insula a Bananelor, Piramidele din Giza si Sfinxul, dar si statuia lui Ramses din fata garii centrale, sunt principalele atractii ale orasului.
Dar avem aici si modernul Cairo cu ai sai zgarie-nori, cu bazare si moschei care ne arata alta latura a orasului si ne impregneaza inca o data ideea ca orasul este unul construit recent si ca doar Piramidele si Sfinxul dateaza de 4000 de ani. Cairo nu a fost construit din intamplare pe malul Nilului, locul pe care il ocupa astazi, la inaltimea insulelor Gezira si Roda, faciliteaza traversarea fara probleme a fluviului. Conducatorul arab Amr Ibn-el-As, a cucerit cetatea bizantina, ridicata aici in anul 642. Tabara sa militara s-a transformat usor in noua capitala a tarii, deja arabizata si a primit numele de Al-Fustat (vechiul Cairo). Cuceritorul a construit aici prima moschee din Egipt. In secolele care au urmat, autoritatile din Cairo, in frunte cu Dinastia Mameluca si ayyubida, au acordat o deosebita atentie transformarii si infloririi orasului. Din secolul al XIV-lea, Cairo reprezinta un centru important in comertul cu mirodenii. Pe langa clasicele atractii turistice, in Cairo exista un numar de 500 de moschei, printre care cele mai reprezentative sunt Moscheea Al-Azhar, Moscheea Al-Rifai, Moscheea Sultanului Hasan si cea mai reprezentativa este moscheea lui Muhammad Ali, supranumita Moscheea de Alabastru. Pe langa moschei, mai avem si Cairo crestin cu frumoasele biserici copte, dar si centrul vechi al orasului inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Una dintre cele mai reprezentative biserici crestine din Cairo este Biserica Sfanta Maria, sau "Biserica Agatata", sau "Suspendata". Este cea mai veche biserica din Egipt, datand din secolul al IV-lea d.Hr. Poarta aceasta denumire de Biserica Agatata sau Suspendata deoarece este situata pe o colina inalta mai sus de ruinele cetatii Babilon.
Conform traditiei biserica ar fi fost construita prin secolul al VII-lea, de catre patriarhul Isaac, pe locul unei biserici mai vechi ce data din secolul al IV-lea. Sediul patriarhiei Egiptene era la Alexandria, dar dupa invazia islamica din secolul al VII-lea, cand Cairo a devenit noua capitala a Egiptului, patriarhul Christodolos si-a mutat resedinta in anul 1047, la biserica Sfanta Maria din Cairo. Importanta bisericii nu este data doar de faptul ca a fost catedrala patriarhala, ci si de faptul ca detine o colectie impresionanta de icoane. Ele sunt in numar de 110 si cea mai veche dateaza din secolul al VIII-lea. Una dintre cele mai importante icoane este cea a Sfantului Mercurius, care dateaza din secolul al XVIII-lea. Daca optati sa vizitati orasul Cairo, cu o agentie de turism, venind din Hurghada, aveti doua variante de a vizita orasul. Prima varianta este de a vizita Muzeul de Egyptologie cu Piramidele si Insula Bananelor si a doua varianta este de a vizita centru vechi al orasului cu bisericile copte si Piramidele. Oricare varianta ati alege, Cairo este un oras de vizitat si Piramidele sunt un "must do", de neratat. Aici veti avea o experienta unica. Plimbarea cu camila pana pe o colina a Platoului Giza este o experienta unica.