miercuri, 12 aprilie 2023

All Inclusive

Am auzit multi agenti de turism si multi turistii care sustin faptul ca all inclusive-ul a fost inventat de catre turci. Nimic mai fals. Chiar daca ei au reusit sa il duca la "rang de arta", asta nu inseamna ca ei l-au inventat. Inventatorul conceptului de all inclusive este un belgian, pe nume Gerard Blitz. Acesta a inventat si conceptul de "holiday village"(sat de vacanta). Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, belgianul, campion la polo in acele vremuri, pune bazele "Club Mediterranee" alaturi de Gilbert Trigano, acesta la randul sau detinea o fabrica de corturi. Club Mediterranee a pornit de la ideea de a iesi din tiparele unor cluburi hoteliere din acele vremuri si a adus ideea de "crossing social boundaries through activities and sports", adica le oferea turistilor si activitati sportive in timpul sejurului. In felul acesta s-au creat primele vacante "Club Med" in Insulele Baleare. In prima zi de la deschidere au trecut pragul hotelului 300 de turisti, iar in acel sezon au contabilizat 2300 de turisti. Compania a fost nevoita sa refuze cererile a 10.000 de turisti, avand in vedere ca la acea vreme era o companie non-profit. Aceste hoteluri nu erau nici macar hoteluri in adevaratul sens al cuvantului. Primele vacante all inclusive s-au desfasurat in corturi comune, iar locatia nu dispunea nici de curent sau apa. Acest vis a lui Gerard Blitz a devenit realitate si el l-a definit asa: "The aim in life is to be happy. The place to be happy is here. And the time to be happy is now." Acum nu mai sunt corturile, au aparut cladirile de piatra, dar sa nu va imaginati ca s-au ridicat cladiri de zeci de etaje, nu, doar niste bungalowri, dar conceptul a ramas acelasi, bazat in primul rand pe sport, fiecare hotel este axat pe un anumit tip de sport. All inclusive nu inseamna doar serviciile de masa. Ei au adus pentru prima oara si acest concept de activitati sportive si activitati pentru copii pe grupe de varsta, astfel incat sa nu se plictiseasca nimeni in vacanta.  Hotelurile Club Med au o clasificare proprie de la 3 la 5 tridente, ajungand sa ai chiar si un majordom dedicat pe perioada sejurului. Christian Tour a inventat conceptul de team building all inclusive, pe care il puteti simti pe pielea voastra in fiecare team building Christian Tour. 































marți, 11 aprilie 2023

Istanbul - Orasul de pe doua continente

Istanbul este si in prezent unul dintre cele mai mari centre comerciale ale lumii, un oras cu o populatie de aproximativ 20 de milioane de locuitori si cu inca 4 milioane de turisti, care se intinde pe o suprafata de 100 de km. si cu o latime de 50 de km., un oras cosmopolit, un oras unde se intalnesc cam toate natiile globului si unde poti auzi foarte multe limbi. Istanbul este un oras care s-a dezvoltat pe o axa centrala, pornind de la Palatul Topkapi - palatul celor 25 de sultani, Moscheea Sfanta Sofia - fosta catedrala ortodoxa pana la caderea Constantinopolului, Moscheea Albastra, Universitatea Laleli, Grand Bazar si centrul Laleli cu Moscheea Laleli si cu multitudinea de magazine ce se regasesc pe toate stradutele de jur imprejurul moscheei. Orasul se intinde, in cea mai mare parte a sa pe tarmul European, in proportie de 97%, dar puteti trece foarte usor si pe partea asiatica, pe cele trei poduri de peste Bosfor, prin cele doua tuneluri subterane ce trec pe sub canal, prin care trece si o linie de metrou, sau cu feriboatul. Partea europeana este si partea turistica a Istanbulului si cuprinde vechiul Istanbul, cartierul modern Pera si cartierul comercial Galata, cu faimosul turn inalt de 60 de metri. Tot in partea europeana orasul este strabatut de apele golfului Cornul de Aur. Cand vizitam orasul ne aflam in centrul Bizantului, in  Constantinopol, marele oras al crestinatatii. In acest loc istoric in secolul al VIII-lea i.Hr., in timpul colonizarii grecesti, un negustor pe nume Bizas, a intemeiat un oras caruia i-a dat numele lui, Bizantion, adica orasul Bizant. Un mare si important oras, datorita faptului ca se afla intre doua mari,  Marea Marmara cu Marea Neagra legate de Stramtoarea Bosfor, mai departe prin Stamtoarea Dardanele, Marea Marmara este legata de Marea Egee si Marea Mediterana. 

Prin aceste stramtori era legat de cele peste 200 de orase grecesti de la Marea Neagra si Marea Mediterana. In secolul I d.Hr. orasul a inceput sa decada si Imparatul Roman Alexander Severus a cucerit orasul si l-a trecut sub stapanire romana. In anul 204, cruciatii care au participat la cruciada a IV-a, condusi de Dogele Venetiei, care au plecat sa elibereze locurile sfinte din Ierusalim s-au gandit ca mai usor pot face rost de prada daca ataca Constantinopolul, oras bogat. Acestia sub pretextul ca nu au hrana si apa, pentru oameni si pentru animale, au fost primiti in port, iar in timpul noptii au pradat intr-un mod barbar orasul, inclusiv bisericile, palatul imperial, palatele aristocatilor. La 11 mai 330, imparatul Constantin cel Mare, santificat ulterior de biserica ortodoxa, inaugura o noua capitala pe malurile Bosforului, un oras ce avea sa ii poarte numele, Constantinopol. Dupa multi istorici, aceasta ar fi data de nastere a noului stat care in prima sa faza de existenta nu ar fi altceva decat Imperiul Roman Crestin. La mai multe decenii dupa Constantin cel Mare, in anul 395, pe patul de moarte, imparatul Teodosie cel Mare, impartea din punct de vedere administrativ Imperiul sau in doua unitati teritorial administrative, pe care le incredinta spre administrare celor doi fii ai sai, Arcadiu si Honoriu. Oricare ar fi data sa de inceput, Bizantul s-a nascut la hotarul dintre antichitate si evul mediu si intr-un spatiu geografic tricontinental. Aceasta realitate i-a dat si o alta dimensiune mentinuta statornic, indiferent de dimensiunile sale teritoriale, mai mari sau mai mici. In cadrul Imperiului Constantinopolitan, in mare masura fata de Imperiul Roman, a existat o mare diversitate din punct de vedere etnic, respectiv populatii din cele mai diverse in Caucaz, Asia Mica, Peninsula Balcanica, etc.

Avand o singura limba oficiala, latina si apoi greaca, impunand o singura religie, cea crestina, ortodoxa, Imperiul ca atare s-a dovedit de o toleranta extrema, in raport cu popoarele extrem de diverse, care alcatuiau substanta sa demografica si care si-au putut pastra astfel trasaturile lor specifice de la etnogeneza pana inspre vremurile moderne. Asezat la fel ca faimoasa Roma pe cele sapte coline de o parte si de alta a Bosforului si a Cornului de Aur, orasul ca orice asezare greceasca era dominat de un varf ce se numea Acropole, varf unde se afla centrul religios, cultural, administrativ si militar al cetatii. In scurt timp datorita acestei pozitii strategice devine un centru comercial important. Intre anii 161-180, in timpul domniei lui Marcus Aurelius, orasul poarta numele de Antonion, dupa Antonius tatal adoptiv al imparatului, care a avut onoarea ca orasul sa poarte numele sau. Timp de 1.000 de ani Constantinopolul a dus o viata din ce in ce mai infloritoare, considerat de multi ca Noua Roma, dar in afara zidurilor lui de aparare, imparatii otomani faceau din ce in ce mai multe planuri de cucerire. Prima oara in timpul lui Baiazid I, zis Fulgerul, au inceput marile pregatiri. Planurile sale au fost realizate mult mai tarziu de catre Mohamed al II-lea, zis cuceritorul, in varsta de 24 de ani. Timp de 50 de zile a rezistat asediul asupra zidurilor lungi de 20 de km. atat de pe mare cat si de pe uscat. Cu toate ca zidurile erau flancate de 400 de tunuri, nu au putut rezista asaltului de bombardamente venite dinspre partea otomana si pe data de 24 mai 1453, orasul a cazut si impreuna cu el Imperiul Bizantin, impreuna cu ultimul sau imparat Constantin Paleologul, care a murit chiar in prima lupta. Vestea caderii Constantinopolului a starbatut repede intreaga lume si astfel acest eveniment avea sa puna capat perioadei Evului Mediu. 

La data de 29 mai 1453, orasul avea sa se numeasca Istanbul, denumire turceasca data celei ce avea sa fie timp de 470 de ani, pana in 1923, capitala unui imperiu, cel Otoman, care avcea sa fie in secolul al XVI-lea unul dintre cele mai intinse si puternice state militare, implicat in foarte mari si crancene batalii. Primul Razboi Mondial pune capat Imperiului Otoman, aliat cu Germania si in 1918 este ocupat de Aliati. Mustafa Kemal organizeaza o rezistenta in fata Aliatilor si in 1920 recupereaza teritoriile ce erau in disputa cu grecii si in 1920 suprima sultanatul, devenind presedintele noii Republici Turce. Numit de catre popor Ataturk (parintele turcilor), el este creatorul Turciei moderne, creatorul unor reforme spectaculoase, care au dus la dezvoltarea si occidentalizarea Turciei. La putin timp de la crearea statului turc capitala a fost mutata la Ankara, dar capitala comerciala si turistica a Turciei ramane orasul Istanbul. Foarte multe obiective de vizitat in Istanbul, dar dintre toata aceasta multitudine de neratat sunt Palatele Topkapi si Dolmabahce, Moscheea Albastara si Moscheea Sfanta Sofia, fostul Hipodrom, Biserica Cisterna, Insula Printului, Muzeul Figurilor de Ceara Madame Tussauds si nu in ultimul rand Acvariul, cel mai mare din Turcia. Nu puteti sa plecati din Istanbul fara a face o croaziera pe Bosfor, ziua ca sa vedeti toate obiectivele de pe partea europeana si asiatica si noaptea pentru a vedea luminile orasului si excelentul spectacol facut pe vas de catre dansatori. Trebuie sa mergeti si la o seara turceasca unde veti admira traditiile acestei minunate tari si unde veti testa bucataria turceasca.