vineri, 11 decembrie 2020

Top 5 excursii optionale de facut in Lefkada

Lefkada este insula celor mai frumoase si celor mai multe plaje din Grecia. Dar nu despre plaje vreau sa vorbim acum, vreau sa vorbim despre cele cinci excursii optionale ce se pot face aici.

1. Pe primul loc nu poate fi altceva decat croaziera celor 7 insule din jurul Lefkadei, facuta cu ce altceva decat cu vasul, Nidri Star 1. Croaziera incepe din Portul Nidri la ora 9.30. Recomandarea mea este sa ajungeti la vas in jurul orei 9.00, ca sa prindeti cele mai bune locuri pe vapor. Cele mai bune locuri sunt pe puntea din fata sau pe partea dreapta a vasului, deoarece pe dreapta sunt peisajele cele mai frumoase.

Din port plecam direct spre una dintre cele mai frumoase plaje din Lefkada, plaja Egremni. Pana pe Egremni facem in jur de 1 ora si 15 minute. Pe plaja lovita de un cutremur in anul 2015, se poate ajunge momentan doar de pe mare. Scara ce cobora pe plaja din sosea nu este inca disponibila, astfel incat pe frumoasa plaja de 2 km. puteti ajunge momentan doar cu vaporul. Aici se va sta in jur de 1 ora si 15 minute pentru baie si plaja.  De aici ne indreptam catre cea mai frumoasa plaja din Grecia, catalogata in acest fel de o prestigioasa revista americana de turism, American Traveler Magazin, in anul 2014. Plaja Porto Katsiki este foarte aproape de Egremni. Spre deosebire de sora ei mai mare, aici se poate ajunge si terestru si din aceasta cauza este uneori amenajata cu umbrele si sezlonguri si nu se poate oprii cu vaporul in sezon. Aici se va face o rotatie de 360 de grade pentru a putea face cele mai frumoase fotografii. De aici ne indreptam spre Insula Kefalonia unde vom ajunge in maxim 1 ora. 
In Kefalonia vom acosta in jur de 1 ora si 30 de minute in minunatul port Fiskardo. Insula Kefalonia este cea mai mare insula din Arhipelagul Ionicelor. In anul 1953 a fost aici un foarte mare cutremur care a distrus intreaga insula, mai putin acest port Fiskardo. Aici va puteti delecta cu minunatele preparate locale, la cele cateva taverne aflate in port, puteti savura o prajitura pe care o puteti gasi numai aici, pe numele ei Banofi sau puteti sa va plimbati prin frumosul satuc pescaresc pana pe minunata plaja aflata in apropierea portului. De aici in doar 25 de minute ajungem pe una dintre cele mai frumoase plaje aflate pe insula lui Ulise, Ithaka.
 
Pe plaja Golden Beach o sa oprim pentru baie in jur de 50 de minute. Nu cred ca exista undeva in Grecia, apa mai curata si mai verde ca aici pe aceasta minunata plaja. In doar 50 de minute vom ajunge la a doua grota ca marime din Grecia, Grota Papanikolis. Aflata in Insula Meganisi, cea mai mare insula privata din Arh. Ionicelor, grota are o poveste interesanta. In cel de-al doilea Razboi Mondial, in aceasta grota a fost ascuns un submarin ce facea parte din flota armatei grecesti. Acest submarin pe numele sau Papanikolis a fost construit incepand cu anul 1921 si a intrat in posesia armatei grecesti din anul 1927. In cel de-al doilea Razboi Mondial, in Razboiul Greco-Italian el a fost ascuns in aceasta grota si uitat aici de armata greaca. Dupa ceva timp de la terminarea razboiului ei si-au adus aminte de acest submarin si a fost recuperat. O macheta a acestui submarin o puteti vedea in Muzeul manastirii Faneromani de langa Lefkas. Cu botul vaporului vom intra in grota si putem face niste poze superbe. De aceea v-am spus la inceput ca cele mai bune locuri sunt pe puntea din fata. 
De la grota ne indreptam catre fosta insula ce a apartinut armatorului grec Onassis. Insula Scorpio, ce acum apartine unui oligarh rus, patronul echipei de fotbal AS Monaco, Dimitri Ribolovlev. La insula ajungem in 25 de minute si vom opri pe celebra plaja Jackelyn Kenedy. Aceasta plaja a devenit celebra in anul 1969 cand un paparazzo grec a facut o poza in timp ce Jackelyn Kenedy facea plaja dezbracata. Poza a ajuns in toate revistele din intreaga lume si a fost vanduta cu 600 de dolari bucata. Daca ne gandim ca in anul 1961 Onassis a cumparat aceasta insula cu suma de 90.000 de dolari, va dati seama ce impact a avut aceasta poza in presa internationala. 
Dupa ce facem baie aici timp de 20 de minute vom face un tur de insula pentru a vedea ceea ce a mai ramas in picioare de la Onassis. Putine lucruri au mai ramas dupa interventia Katerinei, sotia magnatului rus si anume capela unde a avut loc casatoria dintre Jackelyn si Onassis si unde este inmormant Onassis alaturi de sora si cei doi copii ai sai, o casa ce se vrea a fi transformata in muzeu de catre actualii proprietari si portul mic contruit de Onassis. In drum spre portul Nidri mai trecem pe langa o micuta insula ce se afla chiar vis-a-vis de Nidri, Insula Madouri. 
Aici pe aceasta insula s-a nascut, a trait si a compus cele mai multe poeme ale sale, cel mai mare poet grec din toate timpurile, Aristotelis Valaoritis. Pe insula putem vedea casa memoriala, transformata acum intr-un muzeu. In jur de ora 18.30 suntem inapoi in Portul Nidri, de unde am inceput minunata calatorie printre cele 7 insule minunate din jurul Lefkadei. 

2. A doua excursie optionala ce se poate face de aici, este tot o croaziera cu vaporul. De aceasta data vom merge cu un vas de pirati, pe numele sau Odyssea. Cu acest vas ce pleaca tot din Portul Nidri la ora 9.00, vom merge direct in Grota Papanikolis unde vom opri de aceasta data si vom face baie. In grota, este o apa calda plina de pesti de toate culorile si daca doriti sa inotati cativa metri, puteti sa va trageti sufletul pe mica plaja aflata in interiorul grotei.

Pana la grota din insula Meganisi nu facem mai mult de 50 de minute. Baie vom face timp de 20 de minute, timp in care putem face si snorkeling cu echipamentul oferit gratuit de catre capitanul nostru Gerasimos. De aici pana la urmatoarea oprire pe plaja Spilia din frumosul sat Spartochori din Meganisi, facem doar 25 de minute. In port vom sta 1 ora si 30 de minute si cine vrea sa faca baie poate ramane aici, iar cine doreste sa viziteze frumosul sat Spartochori insotiti de un ghid de pe vas poate urca cele 150 de trepte pana sus de unde privelistea este minunata. Tot aici in sat este si o frumoasa biserica din secolul XV-lea. 

De pe terasa biserici puteti face niste fotografii minunate. In sat este si o taverna unde puteti savura cel mai bun iaurt grecesc cu miere. Din Spartochori plecam catre o plaja salbatica din Lefkada, Plaja Laka, unde vom face un minunat picnic, cu suflaky, tsatsiki, feta, salata greceasca, dar si vinurile albe si rosii din zona. Pana pe plaja vom face in jur de 20 de minute, timp in care vom savura un paharel de ouzo cu masline kalamata. Pe plaja vom sta in jur de 2 ore, timp in care vom lua pranzul, vom face baie si plaja. Pentru cei care vor sa stea la umbra, avem si umbrele asezate din loc in loc pe plaja. De pe Laka, pana la urmatoarea oprire, pe plaja Jackelyn Kenedy, din Insula Scorpio, vom face in jur de 25 de minute. Pe plaja vom sta pentru baie si plaja in jur de 30 de minute. Dupa o binemeritata baie vom face un tur de insula si vom admita insula cu cea mai bogata vegetatie din Arhipelagul Ionic. In drum spre Nidri vom naviga lin, dusi de vand, la propriu, deoarece capitanul coboara vela. Vantul ne v-a impinge lin spre Portul Nidri, unde vom ajunge in jur de 17.30.

3. Pe locul trei nu este o excursie, este o minunata seara greceasca la Taverna Symposio din Nidri. Taverna este situata chiar in port, vis-a-vis de feryboat-ul ce face curse regulate catre Meganisi, Ithaka si Kefalonia. Seara incepe in jur de ora 20.00, ora de la care puteti comanda minunatele preparate grecesti servite la aceasta minunata taverna. 

 



La ora 21.00 incepe si programul artistic cu dansuri traditionale si muzica greceasca veche de cea mai buna calitate. Seara se incheie cu traditionalul spart de farfurii si cu dansul focului, excelent orchestrat de cei doi dansatori. Dupa ce savuram si cate un ouzo din partea casei sau un pahar de tsipuro , putem sa dansam si noi alaturi de dansatorii profesionisti, minunatul dans Sirtaki, melodie scrisa pentru filmul Zorba, de celebrul compozitor Nikos Kazantzakis.

 

 

 

 

 

4. Nu departe de Nidri, la doar 3 km se afla o frumoasa Cascada Dimosari. Aici putem ajunge foarte usor pe jos. Din centrul statiunii Nidri sunt doar 3 km. Cei trei km se pot parcurge si cu masina sau scuterul. La inceputul traseului se afla o parcare si Taverna Platanos. Aceasta denumire vine de la platanul de 300-400 de ani ce se afla in mijlocul terasei. Imediat ce urcam panta de la parcare pana la taverna, avem in partea stanga, Cascada Nidri. Aceasta cascada este putin mai mica decat Dimosarii dar in perioada cand are apa, este destul e interesanta. Este foaerte relaxant sa stai pe banca langa cascada, savurand o bere si ascultand frumoasa muzica de la taverna. Lasam in urma taverna si plecam pe traseul frumos amenajat pe marginea raului, pana la Cascada Dimosari. De la taverna pana la cascada, sunt in jur de 500-600 de metri. Daca vizitam zona in iunie sau septembrie, putem avea norocul sa vedem si ceva apa in rau si chiar putem face si baie. Traseul spre cascada trece printr-un mic canion. 

 

Nu veniti la cascada fara costumul de baie. Aici cascada se varsa intr-un mic lac, mai bine zis o caldare unde se poate face baie, chiar daca apa este ceva mai rece. recomandarea este sa nu veniti in slapi sau sandale, deoarece aleea pana la cascada este pietruita si destul de alunecoasa daca veniti in slapi. 

 

 

 

5. Pe ultimul loc in top, as propune o excursie in minunata capitala a insulei. Lefkas este capitala insulei Lefkada si se afla situata la doar 18 km fata de statiunea Nidri. In capitala se poate ajunge si cu autobuzul ce are un orar fix si care merge pana in autogara, care este foarte aproape de port. Dupa cum stiti Lefkada este singura insula din Grecia unde nu se ajunge cu feryboat-ul. Insula este foarte aproape de continent si din aceasta cauza este legata de acesta printr-un pod mobil. Zilnic, la o anumita ora, acest pod se intoarce pentru a da libera trecere frumoaselor vase ce vin sau pleaca din portul Lefkas. 

Pe toata faleza portului se intind numeroase taverne, care mai de care mai frumoase. Aici drumul nu este pietonal, dar chelnarii se strecoara gratios printre masini, cu tavile in mana pentru a ajunge de la restaurant la terasa. Dar orasul are si o frumoasa zona pietonala, plina de magazine, baruri, taverne, bisericute si case frumoase. Aici va puteti plimba in voie cat este ziua de lunga si puteti degusta cele mai bune preparate din bucataria greceasca sau internationala. Daca veniti la plimbare ziua sau dupa amiaza pana in ora 18:00, o sa aveti surpriza sa gasiti strada goala, fara oameni sau in jurul pranzului chiar cu magazinele inchise. Intr-adevar si caldura este cateodata insuportabila in cursul zilei, aici. Forfota si adevarata distractie incepe aici seara cand strazile sunt pline de lume. Orasul are si doua plaje foarte frumoase, aflate in partea de nord a sa. Plaja Agios Ioanis si Plaja Milos. Deoarece aici este o zona in care vantul isi face de cap in mai tot timpul anului, cele doua plaje sunt renumite pentru practicantii de Kite. 

 

Plajele nu sunt foarte aproape de centru, asa ca v-a trebui sa mergeti cu masina sau scuterul pana acolo, daca aveti cazare in centru sau daca ati venit doar in vizita in oras. Pe plaja Agios Ioanis sunt si niste mori de vand foarte frumoase. Cei drept sunt parasite de ceva timp, dar inca mai inspira pe cate un pasionat de fotografie ca mine.