joi, 3 septembrie 2020

Lefkada, Caraibele Europei


Unii spun ca trecem printr-o perioada dificila. Intr-adevar un an greu pentru multi, dar eu cred ca unii si l-au facut si mai greu prin faptul ca au stat si au ascultat toate prostiile din media, legate de "virusul mortal".  Pana la urma, daca Dumnezeu ne da liberul arbitru, ne da si posibilitatea de a alege cum vrem sa ne traim viata. Daca vrem o viata frumoasa si fericita, trebuie doar sa ne-o cream astfel incat viata sa fie frumoasa, daca vrem o viata complicata si plina de frustrari, trebuia doar sa ascultam sfaturile altora. Altfel spus, in viata trebuie sa ne urcam tot timpul in trenul potrivit, trenul care ne va duce acolo unde ne va fi bine. Daca il pierdem trebuie sa asteptam altul, care nu stim cand va veni. Vara aceasta, eu m-am urcat in trenul care mi-a dat cele mai mari satisfactii. In luna iunie mi s-a propus sa plec in Lefkada, ca reprezentant al agentiei si nici nu am stat pe ganduri. Cum sa refuzi asa o ocazie? Plecam intr-un loc unde nu mai fusesem niciodata si asta era cea mai mare provocare. Spre norocul meu am descoperit aici o insula de vis si oameni extraordinari.

Am fost prin multe locuri in Grecia si nu numai, si am si scris despre fiecare in parte, dar Lefkada mi s-a parut insula cea mai frumoasa dintre toate si cu oamenii cei ma primitori. Dar sa incepem cu inceputul, caci, de fapt, despre minunata insula vreau sa va povestesc. Am ajuns in mijlocul lunii iunie, intr-un an pandemic, plecat din Romania, unde toata lumea era isterizata si spalata pe creier, de mass media, de asa zisul virus. Am avut marea surprindere si placere sa constat ca in Lefkada, in afara de autoritati, pe nimeni nu intereseaza acest subiect. Patronii de hoteluri, de pensiuni, de taverne, patronii de magazine, etc, cu totii erau ingrijorati de lipsa turistilor. Apropo, in Lefkada nu a fost inregistrat nici un caz in toata pandemia. (Bine ca ati mers la Marea Neagra  sa va feriti de virus!).  Dar sa va povestesc cate ceva despre minunata insula Lefkada si de superbele ei plaje. Insula detine, nici mai mult nici mai putin de 73 de plaje, toate frumoase si cu ape de smarald sau de un turcoaz inimaginabil si greu de prins in imagini.

Eu am stat in Nidri, singura statiune din insula care este animata non stop si unde te poti distra in voie de dimineata pana seara. Daca nu ai venit cu masina in Lefkada, trebuie neaparat sa inchiriezi una si sa faci turul insulei macar pentru una sau 3 zile. Inchirierea unei masini nu este foarte mult. Preturile pornesc de undeva de la 20 de euro/zi. Insula este frumoasa in ansamblu. Cu fiecare kilometru parcurs descoperi noi si noi plaje si locuri minunate. Daca stati in Nidri, exista doua posibilitati de a incepe explorarea: sa mergeti spre Vasiliki, 19 km si de acolo pe un drum nou superb, care va ofera o panorama deosebita, pana la Porto Katsiki sau sa megeti spre capitala Lefkas si de acolo sa incepeti sa exploatati partea de vest a insulei, cea mai interesanta parte din Grecia. 
Daca optati sa mergeti spre capitala, dupa ce treceti de Nikiana si Ligia, doua statiuni frumoase, ajungeti la un Lidl, unde trebuie sa o luati in stanga spre partea de vest. Primul obiectiv care va iese in cale, la doar 3 km de Lefkas este Manastirea Faneromani. Aceasta manastire, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este renumita pentru mai multe lucruri. Primul si cel mai important este ca aici se pot vedea moastele mai multor sfinti si o bucata din Sfanta Cruce.





Apostolul Pavel cand a venit in Grecia a ordonat unor ucenici sa construiasca aici o manastire. In secolul al V-lea a fost comandata la Constantinopol o icoana a Fecioarei Maria Nascatoare de Dumnrezeu. Icoana trebuia facuta de catre calugarul Calist, care inainte de a incepe pictarea ei, a inceput sa se roage puternic catre Dumnezeu, pentru a-l calauzi in crearea ei. Nu mica i-a foat mirarea sa descopere, dupa rugaciuni, ca icoana era deja conturata si ca el trebuia doar sa adauge culorile. De aici si numele manastirii Faneromeni sau in traducere, "Cea care s-a aratat pe sine". 


Se pare ca in manastire a predicat si Apostolul Pavel atunci cand a ajuns in Europa. Manastirea a fost parasita pana in anul 1999 cand o familie de batrani greci a decis sa o readuca la viata. Acum in manastire puteti manca cel mai bun rahat si puteti admira o mini gradina zoologica cu cerbi si caprioare dar si cu cateva gaste imense si multi papagali, fazani, pauni, dar si cu veverite si pasari de curte. Din turnul clopotnitei puteti admira frumoasele plaje Aghios Ioanis si Myli din Lefkas. De aici porniti in descoperirea frumoaselor plaje din partea de vest a insulei. 


Prima localitate prin care treceti este Tsoukalades. De aici din centru oraselului se face un drum in dreapta spre prima plaja faimoasa, Skala Gialou. Drumul pana la plaja nu este asa de greu, trece printr-o padurice frumoasa de pini si nu are multe serpentine. Pana pe plaja sunt aproximativ 5 kilometri si apa este de o frumusete de neimaginat. Plaja este una neamenajata, cu pietre, dar merita drumul pana aici. De aici, cum reveniti pe soaseaua principala, mergeti doar cativa km pana la una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula, Pefkoulia.


Plaja este de vis, apa de cristal si de un turcoaz ametitor. Pana sa ajungeti pe plaja, aveti o mica parcare de unde puteti face cateva poze de vis si de unde se zice ca se poate vedea cel mai frumos apus din insula. Eu am vazut apusul de pe plaja si a fost ceva de vis. Parasim plaja si ajungem in a doua statiune frumoasa de pe insula Agios Nikitas. Aici este o plaja mica si frumoasa. De aici se poate ajunge la una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula, Mylos Beach. La Mylos se poate ajunge in doua moduri. 



Cu barca, transfer de pe plaja Agios Nikitas sau de la jumatatea drumului pietonal ce duce spre plaja din Agios Nikitas, se face un drum in dreapta ce urca printr-o padure de pini. Urcarea si coborarea pe plaja prin padure este de aproximativ 15 minute dar merita fiecare metru strabatut. Imaginea de sus din padure, a plajei este de neimaginat. Plaja este destul de lunga, lata si cu mult nisip. Apa este de un turcuaz fantastic si cu doua stanci in stanga si in dreapta plajei. Parasim Mylos Beach si la doar 1.7 kilometri ajungem pe cea mai mediatizata plaja din Lefkada, Katisma Beach. Aici, sfatul meu este sa veniti dimineata la prima ora sau seara, daca doar vreti sa o vizitati. Parcarea este neincapatoare datorita mediatizarii excesive a plajei. Este intr-adevar amenajata cu sezlonguri si umbrele in proportie de 80% dar eu prefer Pefkoulia mai mult deoarece nu este aglomeratia de aici. Preturile parcarii sunt si ele diferite. Daca parcati intr-o zona acoperita este un pret, daca parcati in soare este alt pret. Din sosea pana pe plaja se ajunge relativ usor. Doua serpentine si ati ajuns. De la prima serpentina puteti face si niste poze extraordinare.

Coboram spre sud si avem un indicator spre trei plaje minunate, Avali, Kevalikefta si Megali Petra. De fapt indicatorul este doar spre Kevalikefta. Drumul pana la Kevalikefta este destul de greu, multe serpentine pe un drum destul de ingust si destul de circulat. Dar cum frumusetea nu se gaseste usor, ci cu un minim de efort, merita sa incercati sa ajungeti pana aici. Plaja este mica, cu pietris si cu multe stanci in apa si pe mal. Asta ii da si frumusetea. De pe Kevalikefta, daca mergeti cativa zeci de metri, in stanga, prin cateva stanci si apoi pe o carare ajungeti pe Megali Petra, o plaja de vis cu putin nisip, dar cu o panorama de vis. In dreapta este plaja Avali, o alta plaja minunata. Revenind in soseaua principala, trebuie sa mergem cativa kilometri buni pe drumuri de munte pana ajungem in satul Athani de unde putem cobori spre una dintre cele mai interesante plaje, Gialou. Drumul este destul de greu. Multe serpentine, multe ace de par, toate acestea in aglomeratie, dar odata ajunsi pe plaja, uitam de toate serpentinele si de toata aglomeratia. 



Pe plaja este loc pentru toata lumea si nu ai mai vrea sa pleci. Apa este de turcoaz, stancile din apa te fac sa te simti minunat si faptul ca este si nisip este minunat! Turistilor cu care am fost aici li s-a parut o minunatie. Nu departe de aici, mergem sa vedem plaja Egremni, dar numai de sus. Dupa cum se stie, in anul 2015, aici a fost un cutremur puternic, ce a distrus scara de acces cu cele 300 de trepte. De atunci se lucreaza la construirea unui drum sigur si la o scara pe care se poate cobora pe plaja. Nu este inca data in folosinta noua scara, asa ca trebuie sa ne multumim doar cu peisajele care iti taie pur si simplu respiratia. Pe plaja se poate ajunge momentan doar cu vaporul.  De aici ajungem la cea mai frumoasa plaja din Grecia in anul 2014, si a sasea plaja din Europa tot in acelasi an, declarata de o revista americana de specialitate, Porto Katsiki. Este plaja pentru care vii in Lefkada. Daca pleci fara sa faci plaja aici sau macar o fotografie, ai venit degeaba. Din sosea nu se ajunge foarte greu. Sunt cateva serpentine dar este acceptabil fata de drumul spre Gialou. 


Aici parcarea nu este gratuita, dar gasiti locuri si pe drumul ce coboara spre plaja, daca nu doriti sa platiti parcarea. Visul fiecarui turist care ajunge in Lefkada, este sa ajunga pe plaja Porto Katsiki. Plaja nu este amenajata cu  umbrele și șezlonguri așa că nu rezistați fara o umbrela de plaja. Aici nu este capăt drumului. De aici mergem spre cel mai sudic punct al insulei. Putem vizita cel mai înalt far din insulele ionice, Cap Lefkas.  Asa se cheamă acest punct sudic al insulei. Farul are o înălțime de 16 metri dar de la nivelul marii sunt in jur de 200 de metri. Datorita acestui fapt, priveliștea este uimitoare. Coboram puțin și vizitam Mănăstirea Sfântul Nicolas. Mănăstirea din secolul XV, are și ea o panorama frumoasa asupra marii. De aici puteți cumpăra o grămadă de produse tradiționale făcute în mănăstire. De la ulei de măsline, măsline, brânză feta, până la lichioruri de toarte felurile și miere. Nu departe de mănăstire, la doar 2 kilometri, s-a construit un drum foarte frumos, ce duce direct la Vasiliki. De pe acest acest drum puteți face niste poze fantastice. 

O data ajunsi in soseaua principala, trebuie sa faceti stanga spre statiunea Ponti, ce se afla in golful Vasiliki. Aici este raiul surferilor si a iubitorilor de Kite. In aceasta zona bate vantul foarte tare si foarte des, si de aceea se practica aceste sporturi cu panze. Turisti din toata lumea se aduna aici pe aceasta minutata plaja, pentru a practica aceste sporturi. De aici la doar o aruncatura de bat, se poate ajunge in portul Vasiliki, unde sunt multe taverne si magazine.  Puteti manca relativ ieftin, tot ce va trece prin cap in materie de fructe de mare si peste in special, dar si bucutarie traditionala greceasca. Nu departe de port este o mica plaja frumoasa, asezata intre niste stanci frumoase. Apa este minunata si transparenta, ca de cristal. Tot pe acest drum dar cativa kilometri mai sus ajungem la una dintre cele mai frumoase plaje din sudul Lefkadei, Agiofilli Beach. La acest minunat golf cu apa de smarald se ajunge insa destul de greu, pe un drum forestier. Parcarea de la capatul drumului este cu plata si din parcare se coboara cateva trepte pana pe plaja. 


Ne intoarcem in Vasiliki si de aici pe drumul principal ce ajunge in Nidri si Lefkas mai avem de vazut 3 minunatii din partea de Est a insulei. Plajele, Afteli, Mikros Gialou si Ammousa. Pe langa acestea, cireasa de pe tort este o plaja privata ce apartine unei vile, dar care se poate vedea si fotografia de sus. Aceasta bijuterie se afla la doar un kilometru de Ammousa Beach, care este o plaja micuta intr-un frumos golf si se afla la doar 20 de kilometri de Nidri. Aftelli este si ea o plaja minunata. Ca sa ajungeti aici trebuie sa treceti prin satul Poros, un frumos sat traditional de munte. Si aici culoarea apei si combinatia cu stancile, te lasa fara cuvinte. Nu departe este si Mikros Gialou, o minunatie de plaja, dar la care se ajunge destul de greu. Tot in partea aceasta de insula se mai afla si statiunea Sivota. Un port frumos, situat intr-un minunat golf. Tot timpul este plin de ambarcatiuni de toate felurile. Cu toate acestea este un loc linistit, unde se poate manca sau se poate sta linistit pe mica plaja aflata aici. De aici pana in Nidri sunt doar 14 kilometri. 

Inainte de a ajunge in Nidri trebuie sa intram putin si pe peninsula Sfanta Duminica ce se vede din statiune. Aici, pe langa minunata plaja Desimi, de unde puteti inchiria hidrobiciclete si puteti merge la o frumoasa grota aflata vis-a-vis, si frumoasa plaja Laka, dar la care se poate ajunge doar pe apa, avem si o bisericuta aflata chiar in varful peninsulei. Biserica poarta denumirea de Sfanta Duminica, sau Kyriaki si langa ea este un altar sapat in piatra, unde trecatorii se pot ruga atunci cand biserica este inchisa. La doar cativa metri de biserica se afla mormantul si monumentul cercetatorului german Wilfelm Dopfeld. Cercetatorul a descoperit ca, de fapt Lefkada ar fi fost insula pe care a trait Ulise si nu Ithaka. Intorcandu-ne in soseaua principala, ne indreptam spre locul unde se da "ora exacta" pe insula, spre statiunea Nidri. Nidri este statiunea cea mai animata de pe insula. De aici pleaca toate croazierele spre cele 7 insule minunate din vecinatate, aici se fac celebrele seri grecesti, la Taverna Symposio, de aici pleaca ferryboat-ul spre Kefalonia, Ithaka si Meganisi si tot aici sunt cele mai multe taverne si baruri, unde poti manca si bea cam tot ce iti doresti. 

Plaja din Nidri este micuta si cocheta, cu pietricele mici dar cu o apa limpede ca de izvor. Insulele din fata statiunii ne creaza o senzatie linistitoare. De aici pana in capitala Lefkas, mai trecem prin doua micute statiuni, Nikiana si Ligia, cu plaje frumoase si cateva taverne unde se poate manca, cam orice. Capitala, Lefkas este mult mai mare si cu un frumos centru istoric, pietonal, plin de magazine, taverne, baruri si cluburi ce tin deschis pana in zori. Pe langa acestea sunt si cateva bisericute foarte vechi si o catedrala ortodoxa. Tavernele din frumosul port sunt si ele la fel de cochete. Tot aici avem un muzeu al marinei si unul de arheologie. Cel mai mare spital de pe insula, si poate din aceasta zona a insulelor Ionice, se afla in capitala insulei. Doua frumoase plaje sunt aici. Una este plaja Agios Ioanis si plaja Myli. Aceste plaje sunt faimoase pentru vanturile foarte mari din zona, ocazie pentru care se practica aici foarte mult kite. Plajele sunt cu nisip dar sunt relativ departe de zona centrala. Daca va ganditi sa stati la un hotel in centru, cu siguranta va trebui sa mergeti cu ceva pana la plaja.

Dar Lefkada nu inseamna numai plaja si apa turcoaz. Toata zona centrala inalta a statiunii, ascunde niste sate foarte frumoase. Unul dintre acestea este satul Karya. Un sat foarte frumos traditional grecesc, in centrul caruia sunt multe taverne, mai tot timpul pline cu turisti sau localnici. Un alt sat faimos este Athani. De aici de la tavernele din sat aveti o frumoasa priveliste asupra Marii Ionice. Nu departe de Nidri, la doar trei kilometrii de centrul statiunii se afla o frumoasa cascada. Cascada Dimosari este la capatul frumosului canion creat de un rau. Din pacate raul este secat, dar micul canion format aici este fantastic. De la parcarea de langa Taverna Platanos, unde putem admira un platan de cateva sute de ani, mai avem in jur de 15 minute pana la cascada. Aici putem sa facem si baie in micul lac format aici de catre caderea de apa. Daca optati sa mergeti pe jos din statiune si nu cu masina, puteti culege si cateva lamai sau rodii din livezile intalnite pe drum. Lefkada este singura insula pe care nu se trece cu ferryboat-ul. Fiind foarte aproape de continent a fost creat un pod mobil ce este asezat de-a curmezisul canalului.

Cand trebuie sa treaca barcile si vapoarele, podul se ridica si se intoarce astfel incat sa faca loc barcilor. Toata operatiunea dureaza in jur de 30 de minute si se face o data sau de doua ori pe zi. Asa ca nu va speriati ca puteti prinde vreodata o mare aglomeratie.
Va spuneam ca din Nidri pleaca toate croazierele catre insulele din jur. Insulele, impreuna cu Lefkada sunt in numar de sapte. Kefalonia, Ithaka, Scorpio, Scorpidi, Sparti si Madouri. Kefalonia este cea mai mare insula din arhipelagul Ionic, cu peste 300.000 de locuitori, Ithaka este insula lui Ulise. Scorpio, Scorpidi si Sparti sunt cele trei insule ce au apartinut celebrului milionar grec Onasis iar Madouri este insula pe care s-a nascut poetul national grec Aristotelis Valaoritis. Bineinteles ca nu exista croaziera care sa nu mearga la celebrele plaje din Lefkada, Egremni si Porto Katsiki sau la cea mai frumoasa plaja din Ithaka, Golden Beach. Dar aceasta nu este tot. Am mai descoperit un loc minunat la doar 20 de km de Nidri. Este vorba de satul Syvros. Aici sunt cateva izvoare si cascade, foarte frumoase. Este un traseu ce cuprinde toate cascadele si izvoarele aflate de jur imprejurul satului. Este un loc minunat, unde te poti relaxa la umbra intr-un loc minunat, chiar daca este o zi torida!