vineri, 11 decembrie 2020

Top 5 excursii optionale de facut in Lefkada

Lefkada este insula celor mai frumoase si celor mai multe plaje din Grecia. Dar nu despre plaje vreau sa vorbim acum, vreau sa vorbim despre cele cinci excursii optionale ce se pot face aici.

1. Pe primul loc nu poate fi altceva decat croaziera celor 7 insule din jurul Lefkadei, facuta cu ce altceva decat cu vasul, Nidri Star 1. Croaziera incepe din Portul Nidri la ora 9.30. Recomandarea mea este sa ajungeti la vas in jurul orei 9.00, ca sa prindeti cele mai bune locuri pe vapor. Cele mai bune locuri sunt pe puntea din fata sau pe partea dreapta a vasului, deoarece pe dreapta sunt peisajele cele mai frumoase.

Din port plecam direct spre una dintre cele mai frumoase plaje din Lefkada, plaja Egremni. Pana pe Egremni facem in jur de 1 ora si 15 minute. Pe plaja lovita de un cutremur in anul 2015, se poate ajunge momentan doar de pe mare. Scara ce cobora pe plaja din sosea nu este inca disponibila, astfel incat pe frumoasa plaja de 2 km. puteti ajunge momentan doar cu vaporul. Aici se va sta in jur de 1 ora si 15 minute pentru baie si plaja.  De aici ne indreptam catre cea mai frumoasa plaja din Grecia, catalogata in acest fel de o prestigioasa revista americana de turism, American Traveler Magazin, in anul 2014. Plaja Porto Katsiki este foarte aproape de Egremni. Spre deosebire de sora ei mai mare, aici se poate ajunge si terestru si din aceasta cauza este uneori amenajata cu umbrele si sezlonguri si nu se poate oprii cu vaporul in sezon. Aici se va face o rotatie de 360 de grade pentru a putea face cele mai frumoase fotografii. De aici ne indreptam spre Insula Kefalonia unde vom ajunge in maxim 1 ora. 
In Kefalonia vom acosta in jur de 1 ora si 30 de minute in minunatul port Fiskardo. Insula Kefalonia este cea mai mare insula din Arhipelagul Ionicelor. In anul 1953 a fost aici un foarte mare cutremur care a distrus intreaga insula, mai putin acest port Fiskardo. Aici va puteti delecta cu minunatele preparate locale, la cele cateva taverne aflate in port, puteti savura o prajitura pe care o puteti gasi numai aici, pe numele ei Banofi sau puteti sa va plimbati prin frumosul satuc pescaresc pana pe minunata plaja aflata in apropierea portului. De aici in doar 25 de minute ajungem pe una dintre cele mai frumoase plaje aflate pe insula lui Ulise, Ithaka.
 
Pe plaja Golden Beach o sa oprim pentru baie in jur de 50 de minute. Nu cred ca exista undeva in Grecia, apa mai curata si mai verde ca aici pe aceasta minunata plaja. In doar 50 de minute vom ajunge la a doua grota ca marime din Grecia, Grota Papanikolis. Aflata in Insula Meganisi, cea mai mare insula privata din Arh. Ionicelor, grota are o poveste interesanta. In cel de-al doilea Razboi Mondial, in aceasta grota a fost ascuns un submarin ce facea parte din flota armatei grecesti. Acest submarin pe numele sau Papanikolis a fost construit incepand cu anul 1921 si a intrat in posesia armatei grecesti din anul 1927. In cel de-al doilea Razboi Mondial, in Razboiul Greco-Italian el a fost ascuns in aceasta grota si uitat aici de armata greaca. Dupa ceva timp de la terminarea razboiului ei si-au adus aminte de acest submarin si a fost recuperat. O macheta a acestui submarin o puteti vedea in Muzeul manastirii Faneromani de langa Lefkas. Cu botul vaporului vom intra in grota si putem face niste poze superbe. De aceea v-am spus la inceput ca cele mai bune locuri sunt pe puntea din fata. 
De la grota ne indreptam catre fosta insula ce a apartinut armatorului grec Onassis. Insula Scorpio, ce acum apartine unui oligarh rus, patronul echipei de fotbal AS Monaco, Dimitri Ribolovlev. La insula ajungem in 25 de minute si vom opri pe celebra plaja Jackelyn Kenedy. Aceasta plaja a devenit celebra in anul 1969 cand un paparazzo grec a facut o poza in timp ce Jackelyn Kenedy facea plaja dezbracata. Poza a ajuns in toate revistele din intreaga lume si a fost vanduta cu 600 de dolari bucata. Daca ne gandim ca in anul 1961 Onassis a cumparat aceasta insula cu suma de 90.000 de dolari, va dati seama ce impact a avut aceasta poza in presa internationala. 
Dupa ce facem baie aici timp de 20 de minute vom face un tur de insula pentru a vedea ceea ce a mai ramas in picioare de la Onassis. Putine lucruri au mai ramas dupa interventia Katerinei, sotia magnatului rus si anume capela unde a avut loc casatoria dintre Jackelyn si Onassis si unde este inmormant Onassis alaturi de sora si cei doi copii ai sai, o casa ce se vrea a fi transformata in muzeu de catre actualii proprietari si portul mic contruit de Onassis. In drum spre portul Nidri mai trecem pe langa o micuta insula ce se afla chiar vis-a-vis de Nidri, Insula Madouri. 
Aici pe aceasta insula s-a nascut, a trait si a compus cele mai multe poeme ale sale, cel mai mare poet grec din toate timpurile, Aristotelis Valaoritis. Pe insula putem vedea casa memoriala, transformata acum intr-un muzeu. In jur de ora 18.30 suntem inapoi in Portul Nidri, de unde am inceput minunata calatorie printre cele 7 insule minunate din jurul Lefkadei. 

2. A doua excursie optionala ce se poate face de aici, este tot o croaziera cu vaporul. De aceasta data vom merge cu un vas de pirati, pe numele sau Odyssea. Cu acest vas ce pleaca tot din Portul Nidri la ora 9.00, vom merge direct in Grota Papanikolis unde vom opri de aceasta data si vom face baie. In grota, este o apa calda plina de pesti de toate culorile si daca doriti sa inotati cativa metri, puteti sa va trageti sufletul pe mica plaja aflata in interiorul grotei.

Pana la grota din insula Meganisi nu facem mai mult de 50 de minute. Baie vom face timp de 20 de minute, timp in care putem face si snorkeling cu echipamentul oferit gratuit de catre capitanul nostru Gerasimos. De aici pana la urmatoarea oprire pe plaja Spilia din frumosul sat Spartochori din Meganisi, facem doar 25 de minute. In port vom sta 1 ora si 30 de minute si cine vrea sa faca baie poate ramane aici, iar cine doreste sa viziteze frumosul sat Spartochori insotiti de un ghid de pe vas poate urca cele 150 de trepte pana sus de unde privelistea este minunata. Tot aici in sat este si o frumoasa biserica din secolul XV-lea. 

De pe terasa biserici puteti face niste fotografii minunate. In sat este si o taverna unde puteti savura cel mai bun iaurt grecesc cu miere. Din Spartochori plecam catre o plaja salbatica din Lefkada, Plaja Laka, unde vom face un minunat picnic, cu suflaky, tsatsiki, feta, salata greceasca, dar si vinurile albe si rosii din zona. Pana pe plaja vom face in jur de 20 de minute, timp in care vom savura un paharel de ouzo cu masline kalamata. Pe plaja vom sta in jur de 2 ore, timp in care vom lua pranzul, vom face baie si plaja. Pentru cei care vor sa stea la umbra, avem si umbrele asezate din loc in loc pe plaja. De pe Laka, pana la urmatoarea oprire, pe plaja Jackelyn Kenedy, din Insula Scorpio, vom face in jur de 25 de minute. Pe plaja vom sta pentru baie si plaja in jur de 30 de minute. Dupa o binemeritata baie vom face un tur de insula si vom admita insula cu cea mai bogata vegetatie din Arhipelagul Ionic. In drum spre Nidri vom naviga lin, dusi de vand, la propriu, deoarece capitanul coboara vela. Vantul ne v-a impinge lin spre Portul Nidri, unde vom ajunge in jur de 17.30.

3. Pe locul trei nu este o excursie, este o minunata seara greceasca la Taverna Symposio din Nidri. Taverna este situata chiar in port, vis-a-vis de feryboat-ul ce face curse regulate catre Meganisi, Ithaka si Kefalonia. Seara incepe in jur de ora 20.00, ora de la care puteti comanda minunatele preparate grecesti servite la aceasta minunata taverna. 

 



La ora 21.00 incepe si programul artistic cu dansuri traditionale si muzica greceasca veche de cea mai buna calitate. Seara se incheie cu traditionalul spart de farfurii si cu dansul focului, excelent orchestrat de cei doi dansatori. Dupa ce savuram si cate un ouzo din partea casei sau un pahar de tsipuro , putem sa dansam si noi alaturi de dansatorii profesionisti, minunatul dans Sirtaki, melodie scrisa pentru filmul Zorba, de celebrul compozitor Nikos Kazantzakis.

 

 

 

 

 

4. Nu departe de Nidri, la doar 3 km se afla o frumoasa Cascada Dimosari. Aici putem ajunge foarte usor pe jos. Din centrul statiunii Nidri sunt doar 3 km. Cei trei km se pot parcurge si cu masina sau scuterul. La inceputul traseului se afla o parcare si Taverna Platanos. Aceasta denumire vine de la platanul de 300-400 de ani ce se afla in mijlocul terasei. Imediat ce urcam panta de la parcare pana la taverna, avem in partea stanga, Cascada Nidri. Aceasta cascada este putin mai mica decat Dimosarii dar in perioada cand are apa, este destul e interesanta. Este foaerte relaxant sa stai pe banca langa cascada, savurand o bere si ascultand frumoasa muzica de la taverna. Lasam in urma taverna si plecam pe traseul frumos amenajat pe marginea raului, pana la Cascada Dimosari. De la taverna pana la cascada, sunt in jur de 500-600 de metri. Daca vizitam zona in iunie sau septembrie, putem avea norocul sa vedem si ceva apa in rau si chiar putem face si baie. Traseul spre cascada trece printr-un mic canion. 

 

Nu veniti la cascada fara costumul de baie. Aici cascada se varsa intr-un mic lac, mai bine zis o caldare unde se poate face baie, chiar daca apa este ceva mai rece. recomandarea este sa nu veniti in slapi sau sandale, deoarece aleea pana la cascada este pietruita si destul de alunecoasa daca veniti in slapi. 

 

 

 

5. Pe ultimul loc in top, as propune o excursie in minunata capitala a insulei. Lefkas este capitala insulei Lefkada si se afla situata la doar 18 km fata de statiunea Nidri. In capitala se poate ajunge si cu autobuzul ce are un orar fix si care merge pana in autogara, care este foarte aproape de port. Dupa cum stiti Lefkada este singura insula din Grecia unde nu se ajunge cu feryboat-ul. Insula este foarte aproape de continent si din aceasta cauza este legata de acesta printr-un pod mobil. Zilnic, la o anumita ora, acest pod se intoarce pentru a da libera trecere frumoaselor vase ce vin sau pleaca din portul Lefkas. 

Pe toata faleza portului se intind numeroase taverne, care mai de care mai frumoase. Aici drumul nu este pietonal, dar chelnarii se strecoara gratios printre masini, cu tavile in mana pentru a ajunge de la restaurant la terasa. Dar orasul are si o frumoasa zona pietonala, plina de magazine, baruri, taverne, bisericute si case frumoase. Aici va puteti plimba in voie cat este ziua de lunga si puteti degusta cele mai bune preparate din bucataria greceasca sau internationala. Daca veniti la plimbare ziua sau dupa amiaza pana in ora 18:00, o sa aveti surpriza sa gasiti strada goala, fara oameni sau in jurul pranzului chiar cu magazinele inchise. Intr-adevar si caldura este cateodata insuportabila in cursul zilei, aici. Forfota si adevarata distractie incepe aici seara cand strazile sunt pline de lume. Orasul are si doua plaje foarte frumoase, aflate in partea de nord a sa. Plaja Agios Ioanis si Plaja Milos. Deoarece aici este o zona in care vantul isi face de cap in mai tot timpul anului, cele doua plaje sunt renumite pentru practicantii de Kite. 

 

Plajele nu sunt foarte aproape de centru, asa ca v-a trebui sa mergeti cu masina sau scuterul pana acolo, daca aveti cazare in centru sau daca ati venit doar in vizita in oras. Pe plaja Agios Ioanis sunt si niste mori de vand foarte frumoase. Cei drept sunt parasite de ceva timp, dar inca mai inspira pe cate un pasionat de fotografie ca mine.

joi, 8 octombrie 2020

Grecia vs Turcia

Nu cu mult timp in urma am postat pe facebook o fotografie cu o inghetata de baclava, mancata de mine in Lefkada. Spuneam atunci ca viata este atat de simpla si noua romanilor ne place atat de mult sa o complicam. Daca ne mai gandim ca doua personalitati marcante ale celor doua tari, Onassis si Ataturk s-au nascut fiecare in tara rivala, Ataturk in Salonic si Onassis in Izmir, ne dam seama, inca o data, cat de mult complicam noi viata asta scurta. Este stiuta rivalitatea foarte mare dintre Turcia si Grecia si numeroasele conflicte aparute mai ales pe tema unor insule apropiate de coasta Turciei, in zona Bodrum, dar si cel mai nou conflict, mult comentat in presa greaca, transformarea Muzeului Sfanta Sofia, in moschee. Cu toate astea nu putem sa nu recunoastem faptul ca amandoua au un enorm potential turistic ce trebuie descoperit pas cu pas. Eu am lucrat in ambele tari si am remarcat faptul ca au foarte multe in comun. De la gastronomie, la cultura si stil de viata, grecii si turcii se aseamana intr-atat incat ar putea trai impreuna fara nici o problema. Sigurul motiv pentru care nu pot coabita este religia. Acum in epoca globalizarii, nu stiu de ce ne mai intoarcem in trecut si nu ne uitam mai mult spre viitor. Acest viitor trebuie sa fie al calatoriilor de orice fel. De ce spun asta tocmai acum in plina pandemie? O spun pentru ca in aceasta pandemie mi-am dat seama ca toata partea materiala acumulata in viata nu inseamna nimic. Pentru ca am intalnit oameni cu care astazi am stat de vorba si ne-am distrat impreuna si am vizitat locuri frumoase si a doua zi au plecat intr-o lume mai buna. Acesti oameni nu au plecat dincolo cu nimic material din aceasta lume, dar amintirile lipite de suflet cu siguranta le-au ramas si o sa le ramana vesnic. Toata experienta de viata, o acumulam numai daca umblam si vedem locuri si lucruri noi, daca interactionam cu oameni noi si cu diverse culturi. Daca nu vom calatorii in viata, cu toata bogatia acumulata vom fi cei mai saraci. Pentru ca vorbeam de pandemie, ideea este ca nu trebuie sa ne lasam pacaliti de aceasta falsa problema si de ideea ca daca este pandemie nu mai putem calatorii sau de toate prostiile aparute in presa si in online, cum ca este pandemie si ca trebuie sa calatorim aproape de casa. Ca sa dau un singur exemplu despre ce inseamna aproape de casa: cu avionul pana in Antalya se face 1 ora si 45 de minute, pana la Brasov cam cat se face, plecand din Bucuresti, sa zicem ca nu aveti masina si vreti sa vizitati acest frumos oras, plecand cu un autocar de linie? Nimic nu este mai fals decat aceasta fraza, pe care am auzit-o frecvent: "anul asta trebuie sa ne petrecem vacanta aproape de casa, deoarece este pandemie." Atata timp cat se respecta niste masuri minime de preventie, nu se poate intampla nimic. Sunt persoane care fac 1 ora si 45 de minute pana la serviciu, printr-un Bucuresti aglomerat in toate statiile de metrou sau STB. Acesti oameni nu isi mai pun problema ca este pandemie, dar daca s-ar pune problema sa plece in vacanta isi pun o mie de intrebari. Ideea este ca trebuie sa traim acum, in prezent, nu maine, nu poimaine, nu peste un an, cand credem noi ca se va termina pandemia. Sunt doua zile din viata pe care nu le putem controla si nu le putem schimba, ziua de ieri si ziua de maine.  Atata timp cat nu putem schimba aceste doua zile, trebuie sa traim in prezent si sa ne bucuram cat putem de ziua de astazi deoarece maine este foarte departe si ieri s-a dus de mult.  Revin la ideea de baza a acestui articol si mai spun inca o data ca "viata este atat de simpla, dar noua romanilor ne place atat de mult sa o complicam." Si toate astea de la o simpla inghetata cu baclava.













joi, 3 septembrie 2020

Lefkada, Caraibele Europei


Unii spun ca trecem printr-o perioada dificila. Intr-adevar un an greu pentru multi, dar eu cred ca unii si l-au facut si mai greu prin faptul ca au stat si au ascultat toate prostiile din media, legate de "virusul mortal".  Pana la urma, daca Dumnezeu ne da liberul arbitru, ne da si posibilitatea de a alege cum vrem sa ne traim viata. Daca vrem o viata frumoasa si fericita, trebuie doar sa ne-o cream astfel incat viata sa fie frumoasa, daca vrem o viata complicata si plina de frustrari, trebuia doar sa ascultam sfaturile altora. Altfel spus, in viata trebuie sa ne urcam tot timpul in trenul potrivit, trenul care ne va duce acolo unde ne va fi bine. Daca il pierdem trebuie sa asteptam altul, care nu stim cand va veni. Vara aceasta, eu m-am urcat in trenul care mi-a dat cele mai mari satisfactii. In luna iunie mi s-a propus sa plec in Lefkada, ca reprezentant al agentiei si nici nu am stat pe ganduri. Cum sa refuzi asa o ocazie? Plecam intr-un loc unde nu mai fusesem niciodata si asta era cea mai mare provocare. Spre norocul meu am descoperit aici o insula de vis si oameni extraordinari.

Am fost prin multe locuri in Grecia si nu numai, si am si scris despre fiecare in parte, dar Lefkada mi s-a parut insula cea mai frumoasa dintre toate si cu oamenii cei ma primitori. Dar sa incepem cu inceputul, caci, de fapt, despre minunata insula vreau sa va povestesc. Am ajuns in mijlocul lunii iunie, intr-un an pandemic, plecat din Romania, unde toata lumea era isterizata si spalata pe creier, de mass media, de asa zisul virus. Am avut marea surprindere si placere sa constat ca in Lefkada, in afara de autoritati, pe nimeni nu intereseaza acest subiect. Patronii de hoteluri, de pensiuni, de taverne, patronii de magazine, etc, cu totii erau ingrijorati de lipsa turistilor. Apropo, in Lefkada nu a fost inregistrat nici un caz in toata pandemia. (Bine ca ati mers la Marea Neagra  sa va feriti de virus!).  Dar sa va povestesc cate ceva despre minunata insula Lefkada si de superbele ei plaje. Insula detine, nici mai mult nici mai putin de 73 de plaje, toate frumoase si cu ape de smarald sau de un turcoaz inimaginabil si greu de prins in imagini.

Eu am stat in Nidri, singura statiune din insula care este animata non stop si unde te poti distra in voie de dimineata pana seara. Daca nu ai venit cu masina in Lefkada, trebuie neaparat sa inchiriezi una si sa faci turul insulei macar pentru una sau 3 zile. Inchirierea unei masini nu este foarte mult. Preturile pornesc de undeva de la 20 de euro/zi. Insula este frumoasa in ansamblu. Cu fiecare kilometru parcurs descoperi noi si noi plaje si locuri minunate. Daca stati in Nidri, exista doua posibilitati de a incepe explorarea: sa mergeti spre Vasiliki, 19 km si de acolo pe un drum nou superb, care va ofera o panorama deosebita, pana la Porto Katsiki sau sa megeti spre capitala Lefkas si de acolo sa incepeti sa exploatati partea de vest a insulei, cea mai interesanta parte din Grecia. 
Daca optati sa mergeti spre capitala, dupa ce treceti de Nikiana si Ligia, doua statiuni frumoase, ajungeti la un Lidl, unde trebuie sa o luati in stanga spre partea de vest. Primul obiectiv care va iese in cale, la doar 3 km de Lefkas este Manastirea Faneromani. Aceasta manastire, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este renumita pentru mai multe lucruri. Primul si cel mai important este ca aici se pot vedea moastele mai multor sfinti si o bucata din Sfanta Cruce.





Apostolul Pavel cand a venit in Grecia a ordonat unor ucenici sa construiasca aici o manastire. In secolul al V-lea a fost comandata la Constantinopol o icoana a Fecioarei Maria Nascatoare de Dumnrezeu. Icoana trebuia facuta de catre calugarul Calist, care inainte de a incepe pictarea ei, a inceput sa se roage puternic catre Dumnezeu, pentru a-l calauzi in crearea ei. Nu mica i-a foat mirarea sa descopere, dupa rugaciuni, ca icoana era deja conturata si ca el trebuia doar sa adauge culorile. De aici si numele manastirii Faneromeni sau in traducere, "Cea care s-a aratat pe sine". 


Se pare ca in manastire a predicat si Apostolul Pavel atunci cand a ajuns in Europa. Manastirea a fost parasita pana in anul 1999 cand o familie de batrani greci a decis sa o readuca la viata. Acum in manastire puteti manca cel mai bun rahat si puteti admira o mini gradina zoologica cu cerbi si caprioare dar si cu cateva gaste imense si multi papagali, fazani, pauni, dar si cu veverite si pasari de curte. Din turnul clopotnitei puteti admira frumoasele plaje Aghios Ioanis si Myli din Lefkas. De aici porniti in descoperirea frumoaselor plaje din partea de vest a insulei. 


Prima localitate prin care treceti este Tsoukalades. De aici din centru oraselului se face un drum in dreapta spre prima plaja faimoasa, Skala Gialou. Drumul pana la plaja nu este asa de greu, trece printr-o padurice frumoasa de pini si nu are multe serpentine. Pana pe plaja sunt aproximativ 5 kilometri si apa este de o frumusete de neimaginat. Plaja este una neamenajata, cu pietre, dar merita drumul pana aici. De aici, cum reveniti pe soaseaua principala, mergeti doar cativa km pana la una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula, Pefkoulia.


Plaja este de vis, apa de cristal si de un turcoaz ametitor. Pana sa ajungeti pe plaja, aveti o mica parcare de unde puteti face cateva poze de vis si de unde se zice ca se poate vedea cel mai frumos apus din insula. Eu am vazut apusul de pe plaja si a fost ceva de vis. Parasim plaja si ajungem in a doua statiune frumoasa de pe insula Agios Nikitas. Aici este o plaja mica si frumoasa. De aici se poate ajunge la una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula, Mylos Beach. La Mylos se poate ajunge in doua moduri. 



Cu barca, transfer de pe plaja Agios Nikitas sau de la jumatatea drumului pietonal ce duce spre plaja din Agios Nikitas, se face un drum in dreapta ce urca printr-o padure de pini. Urcarea si coborarea pe plaja prin padure este de aproximativ 15 minute dar merita fiecare metru strabatut. Imaginea de sus din padure, a plajei este de neimaginat. Plaja este destul de lunga, lata si cu mult nisip. Apa este de un turcuaz fantastic si cu doua stanci in stanga si in dreapta plajei. Parasim Mylos Beach si la doar 1.7 kilometri ajungem pe cea mai mediatizata plaja din Lefkada, Katisma Beach. Aici, sfatul meu este sa veniti dimineata la prima ora sau seara, daca doar vreti sa o vizitati. Parcarea este neincapatoare datorita mediatizarii excesive a plajei. Este intr-adevar amenajata cu sezlonguri si umbrele in proportie de 80% dar eu prefer Pefkoulia mai mult deoarece nu este aglomeratia de aici. Preturile parcarii sunt si ele diferite. Daca parcati intr-o zona acoperita este un pret, daca parcati in soare este alt pret. Din sosea pana pe plaja se ajunge relativ usor. Doua serpentine si ati ajuns. De la prima serpentina puteti face si niste poze extraordinare.

Coboram spre sud si avem un indicator spre trei plaje minunate, Avali, Kevalikefta si Megali Petra. De fapt indicatorul este doar spre Kevalikefta. Drumul pana la Kevalikefta este destul de greu, multe serpentine pe un drum destul de ingust si destul de circulat. Dar cum frumusetea nu se gaseste usor, ci cu un minim de efort, merita sa incercati sa ajungeti pana aici. Plaja este mica, cu pietris si cu multe stanci in apa si pe mal. Asta ii da si frumusetea. De pe Kevalikefta, daca mergeti cativa zeci de metri, in stanga, prin cateva stanci si apoi pe o carare ajungeti pe Megali Petra, o plaja de vis cu putin nisip, dar cu o panorama de vis. In dreapta este plaja Avali, o alta plaja minunata. Revenind in soseaua principala, trebuie sa mergem cativa kilometri buni pe drumuri de munte pana ajungem in satul Athani de unde putem cobori spre una dintre cele mai interesante plaje, Gialou. Drumul este destul de greu. Multe serpentine, multe ace de par, toate acestea in aglomeratie, dar odata ajunsi pe plaja, uitam de toate serpentinele si de toata aglomeratia. 



Pe plaja este loc pentru toata lumea si nu ai mai vrea sa pleci. Apa este de turcoaz, stancile din apa te fac sa te simti minunat si faptul ca este si nisip este minunat! Turistilor cu care am fost aici li s-a parut o minunatie. Nu departe de aici, mergem sa vedem plaja Egremni, dar numai de sus. Dupa cum se stie, in anul 2015, aici a fost un cutremur puternic, ce a distrus scara de acces cu cele 300 de trepte. De atunci se lucreaza la construirea unui drum sigur si la o scara pe care se poate cobora pe plaja. Nu este inca data in folosinta noua scara, asa ca trebuie sa ne multumim doar cu peisajele care iti taie pur si simplu respiratia. Pe plaja se poate ajunge momentan doar cu vaporul.  De aici ajungem la cea mai frumoasa plaja din Grecia in anul 2014, si a sasea plaja din Europa tot in acelasi an, declarata de o revista americana de specialitate, Porto Katsiki. Este plaja pentru care vii in Lefkada. Daca pleci fara sa faci plaja aici sau macar o fotografie, ai venit degeaba. Din sosea nu se ajunge foarte greu. Sunt cateva serpentine dar este acceptabil fata de drumul spre Gialou. 


Aici parcarea nu este gratuita, dar gasiti locuri si pe drumul ce coboara spre plaja, daca nu doriti sa platiti parcarea. Visul fiecarui turist care ajunge in Lefkada, este sa ajunga pe plaja Porto Katsiki. Plaja nu este amenajata cu  umbrele și șezlonguri așa că nu rezistați fara o umbrela de plaja. Aici nu este capăt drumului. De aici mergem spre cel mai sudic punct al insulei. Putem vizita cel mai înalt far din insulele ionice, Cap Lefkas.  Asa se cheamă acest punct sudic al insulei. Farul are o înălțime de 16 metri dar de la nivelul marii sunt in jur de 200 de metri. Datorita acestui fapt, priveliștea este uimitoare. Coboram puțin și vizitam Mănăstirea Sfântul Nicolas. Mănăstirea din secolul XV, are și ea o panorama frumoasa asupra marii. De aici puteți cumpăra o grămadă de produse tradiționale făcute în mănăstire. De la ulei de măsline, măsline, brânză feta, până la lichioruri de toarte felurile și miere. Nu departe de mănăstire, la doar 2 kilometri, s-a construit un drum foarte frumos, ce duce direct la Vasiliki. De pe acest acest drum puteți face niste poze fantastice. 

O data ajunsi in soseaua principala, trebuie sa faceti stanga spre statiunea Ponti, ce se afla in golful Vasiliki. Aici este raiul surferilor si a iubitorilor de Kite. In aceasta zona bate vantul foarte tare si foarte des, si de aceea se practica aceste sporturi cu panze. Turisti din toata lumea se aduna aici pe aceasta minutata plaja, pentru a practica aceste sporturi. De aici la doar o aruncatura de bat, se poate ajunge in portul Vasiliki, unde sunt multe taverne si magazine.  Puteti manca relativ ieftin, tot ce va trece prin cap in materie de fructe de mare si peste in special, dar si bucutarie traditionala greceasca. Nu departe de port este o mica plaja frumoasa, asezata intre niste stanci frumoase. Apa este minunata si transparenta, ca de cristal. Tot pe acest drum dar cativa kilometri mai sus ajungem la una dintre cele mai frumoase plaje din sudul Lefkadei, Agiofilli Beach. La acest minunat golf cu apa de smarald se ajunge insa destul de greu, pe un drum forestier. Parcarea de la capatul drumului este cu plata si din parcare se coboara cateva trepte pana pe plaja. 


Ne intoarcem in Vasiliki si de aici pe drumul principal ce ajunge in Nidri si Lefkas mai avem de vazut 3 minunatii din partea de Est a insulei. Plajele, Afteli, Mikros Gialou si Ammousa. Pe langa acestea, cireasa de pe tort este o plaja privata ce apartine unei vile, dar care se poate vedea si fotografia de sus. Aceasta bijuterie se afla la doar un kilometru de Ammousa Beach, care este o plaja micuta intr-un frumos golf si se afla la doar 20 de kilometri de Nidri. Aftelli este si ea o plaja minunata. Ca sa ajungeti aici trebuie sa treceti prin satul Poros, un frumos sat traditional de munte. Si aici culoarea apei si combinatia cu stancile, te lasa fara cuvinte. Nu departe este si Mikros Gialou, o minunatie de plaja, dar la care se ajunge destul de greu. Tot in partea aceasta de insula se mai afla si statiunea Sivota. Un port frumos, situat intr-un minunat golf. Tot timpul este plin de ambarcatiuni de toate felurile. Cu toate acestea este un loc linistit, unde se poate manca sau se poate sta linistit pe mica plaja aflata aici. De aici pana in Nidri sunt doar 14 kilometri. 

Inainte de a ajunge in Nidri trebuie sa intram putin si pe peninsula Sfanta Duminica ce se vede din statiune. Aici, pe langa minunata plaja Desimi, de unde puteti inchiria hidrobiciclete si puteti merge la o frumoasa grota aflata vis-a-vis, si frumoasa plaja Laka, dar la care se poate ajunge doar pe apa, avem si o bisericuta aflata chiar in varful peninsulei. Biserica poarta denumirea de Sfanta Duminica, sau Kyriaki si langa ea este un altar sapat in piatra, unde trecatorii se pot ruga atunci cand biserica este inchisa. La doar cativa metri de biserica se afla mormantul si monumentul cercetatorului german Wilfelm Dopfeld. Cercetatorul a descoperit ca, de fapt Lefkada ar fi fost insula pe care a trait Ulise si nu Ithaka. Intorcandu-ne in soseaua principala, ne indreptam spre locul unde se da "ora exacta" pe insula, spre statiunea Nidri. Nidri este statiunea cea mai animata de pe insula. De aici pleaca toate croazierele spre cele 7 insule minunate din vecinatate, aici se fac celebrele seri grecesti, la Taverna Symposio, de aici pleaca ferryboat-ul spre Kefalonia, Ithaka si Meganisi si tot aici sunt cele mai multe taverne si baruri, unde poti manca si bea cam tot ce iti doresti. 

Plaja din Nidri este micuta si cocheta, cu pietricele mici dar cu o apa limpede ca de izvor. Insulele din fata statiunii ne creaza o senzatie linistitoare. De aici pana in capitala Lefkas, mai trecem prin doua micute statiuni, Nikiana si Ligia, cu plaje frumoase si cateva taverne unde se poate manca, cam orice. Capitala, Lefkas este mult mai mare si cu un frumos centru istoric, pietonal, plin de magazine, taverne, baruri si cluburi ce tin deschis pana in zori. Pe langa acestea sunt si cateva bisericute foarte vechi si o catedrala ortodoxa. Tavernele din frumosul port sunt si ele la fel de cochete. Tot aici avem un muzeu al marinei si unul de arheologie. Cel mai mare spital de pe insula, si poate din aceasta zona a insulelor Ionice, se afla in capitala insulei. Doua frumoase plaje sunt aici. Una este plaja Agios Ioanis si plaja Myli. Aceste plaje sunt faimoase pentru vanturile foarte mari din zona, ocazie pentru care se practica aici foarte mult kite. Plajele sunt cu nisip dar sunt relativ departe de zona centrala. Daca va ganditi sa stati la un hotel in centru, cu siguranta va trebui sa mergeti cu ceva pana la plaja.

Dar Lefkada nu inseamna numai plaja si apa turcoaz. Toata zona centrala inalta a statiunii, ascunde niste sate foarte frumoase. Unul dintre acestea este satul Karya. Un sat foarte frumos traditional grecesc, in centrul caruia sunt multe taverne, mai tot timpul pline cu turisti sau localnici. Un alt sat faimos este Athani. De aici de la tavernele din sat aveti o frumoasa priveliste asupra Marii Ionice. Nu departe de Nidri, la doar trei kilometrii de centrul statiunii se afla o frumoasa cascada. Cascada Dimosari este la capatul frumosului canion creat de un rau. Din pacate raul este secat, dar micul canion format aici este fantastic. De la parcarea de langa Taverna Platanos, unde putem admira un platan de cateva sute de ani, mai avem in jur de 15 minute pana la cascada. Aici putem sa facem si baie in micul lac format aici de catre caderea de apa. Daca optati sa mergeti pe jos din statiune si nu cu masina, puteti culege si cateva lamai sau rodii din livezile intalnite pe drum. Lefkada este singura insula pe care nu se trece cu ferryboat-ul. Fiind foarte aproape de continent a fost creat un pod mobil ce este asezat de-a curmezisul canalului.

Cand trebuie sa treaca barcile si vapoarele, podul se ridica si se intoarce astfel incat sa faca loc barcilor. Toata operatiunea dureaza in jur de 30 de minute si se face o data sau de doua ori pe zi. Asa ca nu va speriati ca puteti prinde vreodata o mare aglomeratie.
Va spuneam ca din Nidri pleaca toate croazierele catre insulele din jur. Insulele, impreuna cu Lefkada sunt in numar de sapte. Kefalonia, Ithaka, Scorpio, Scorpidi, Sparti si Madouri. Kefalonia este cea mai mare insula din arhipelagul Ionic, cu peste 300.000 de locuitori, Ithaka este insula lui Ulise. Scorpio, Scorpidi si Sparti sunt cele trei insule ce au apartinut celebrului milionar grec Onasis iar Madouri este insula pe care s-a nascut poetul national grec Aristotelis Valaoritis. Bineinteles ca nu exista croaziera care sa nu mearga la celebrele plaje din Lefkada, Egremni si Porto Katsiki sau la cea mai frumoasa plaja din Ithaka, Golden Beach. Dar aceasta nu este tot. Am mai descoperit un loc minunat la doar 20 de km de Nidri. Este vorba de satul Syvros. Aici sunt cateva izvoare si cascade, foarte frumoase. Este un traseu ce cuprinde toate cascadele si izvoarele aflate de jur imprejurul satului. Este un loc minunat, unde te poti relaxa la umbra intr-un loc minunat, chiar daca este o zi torida!