marți, 6 august 2019

Festivalul Medieval Sighisoara 2019

Nu puteam sa nu merg la acest festival. Mai ales ca am putut sa plec de vineri dimineata si sa prind trei zile aproape pline. Ii promisesem Anei ca o duc sa vada printesele la ele acasa, in castel. Am avut o problema mare cu cazarea deoarece nu prea gaseam sau daca gaseam erau niste preturi exorbitante, motivate de festival. Am vorbit cu un prieten din Sighisoara si mi-a gasit o pensiune la 200 de metrii de centru la un pret acceptabil. Pensiunea era noua si cazarea a fost excelenta. Mai ales ca nu a trebuit sa merg cu masina in centru, unde este o problema destul de mare cu parcarea. Am plecat de acasa la ora 08:00 si fiind vineri, am reusit sa ajung pe DN1 in Baneasa la ora 09:00. La ora 14:00 fix eram in Sighisoara. Pensiunea am gasit-o usor si ne-am cazat imediat. Dupa ce am mancat ceva si am savurat o cafea pe frumoasa terasa a pensiunii, de unde se vedea turnul cu ceas, am plecat sa vedem parada de deschidere a festivalului. Dupa unii localnici trebuia sa inceapa la ora 17:00, dupa altii la 16:30. Noi ca sa nu ratam nimic, am plecat pe la 16:30 si am asteptat pana ce convoiul de printi, printese, cantareti si cavaleri calare a traversat orasul ca sa intre pe poarta cetatii, pe sub turnul cu ceas. Intre timp m-a sunat si un prieten ca ar vrea sa vina si el la festival. Am incercat sa ii gasesc cazare dar nu am reusit, asa ca a stat cu cortul la Villa Franka. Villa Franka este situata pe un deal de langa oras unde este o priveliste magnifica. Se vede de acolo toata Sighisoara.
Pana a ajuns convoiul la intrare in cetate, noi am savurat cate o inghetata. In sfarsit Ana a fost cea mai fericita ca a putut vedea printesele asa de aproape. Ba mai mult a putut sa faca si poze cu ele si sa stea in bratele lor. Spectacolul in sine a fost foarte frumos, mai ales ca erau si niste formatii de muzica medievala ce cantau pe rand in piata din fata cetatii.
Am intrat si in cetate unde erau tot felul de activitati, care mai de care mai frumoase si mai captivante. In Piata centrala a cetatii era un concert de muzica medievala cu o formatie foarte buna, Cimpoierii din Transilvania. Recunosc ca i-am vazut pentru prima oara, dar mi-au placut foarte mult.
Intre timp s-a facut destul de tarziu si Ana trebuia sa manance de seara. Prietenul meu din Sighisoara printre altele este si bucatar la un restaurant in centru, asa ca am mers sa mancam la el la terasa. Dupa masa si dupa ce am mai stat la o bere de vorba am plecat spre pensiune. A doua zi prietenul meu era liber si ne-a invitat la un alt prieten acasa. Acel tip statea la iesirea din oras si avea o curte destul de mare cu o piscina gonflabila unde Ana s-a balacit toata dupa amiaza. Noi am incins un ceaun cu un foarte gustos gulas si o palincuta de prune extrem de buna.
Dar dimineata am plecat sa redescoperim frumusetiile cetatii. La ora 10:30 am mers la teatrul de papusi, Hansel si Gretel ce avea loc intr-una din pietele cetatii. Ana a fost impresionata de poveste, dar mai ales de vrajitoarea cea rea, care se plimba printre copii, fara frica. Cat ne-am mai plimbat prin cetate, dupa teatru,  a venit si prietenul de la Bucuresti ce se si cazase la cort si am mai zabovit pe acolo pana au venit sa ne ia cu masina cei din Sighisoara sa mergem in Albesti, acolo unde era casa cu ceaunul incins.
Dupa mai multe palincute, cum spuneam, un vin bun de casa si o supa de gaina de tara, am trecut la ceaunul aburind si la o baie buna in piscina. Pentru ca afara erau vreo 35 de grade, baia in apa rece din piscina a fost excelenta.
Cum s-a lasat seara, am plecat spre pensiune, dar nu inainte de a mai da o tura prin cetate. Pentru ca era destul de tarziu, Ana a trebuit sa se duca la culcare, iar eu am mai ramas cu prietenul din Bucuresti sa mai vedem cum este seara la festival. Am ramas amandoi placut impresionati de admosfera de acolo. Intr-un colt al cetatii s-au intalnit toti muzicienii si au inceput sa cante cu toti la diverse instrumente, cantece medievale si nu numai. Parca eram in culisele unui mare festival, acolo unde se intalnesc seara muzicienii la o bere si canta tot ce vrei si ce nu vrei.
Duminica dimineata aveam iarasi teatru de papusi, de data aceasta cu Frumoasa din padurea adormita, la care Ana nu putea lipsii. Dupa teatru ne-am mai plimbat putin prin Cetate si ne-am oprit sa bem o cafea la aceeasi terasa unde prietenul meu era de serviciu la bucatarie. Pe la ora 14:00 am plecat spre casa si la 19:00, dupa un drum prin Sacele - Cheia, am ajuns acasa.
Merita sa mergeti la acest festival ce se tine de 24 de ani si care este primul festival de acest gen din Romania.