duminică, 16 decembrie 2018

Infotrip Rhodos - Kusadasi - Bodrum - Marmaris

Abea venit din Cheile Nerei am plecat in infotripul organizat de noi, de Christian Tour. Infotripul a fost unul combinat cu Rhodos si partea Egeana a Turciei.
Am plecat pe 21 Mai dimineata cu partenerii nostrii de la Aegean cu care facem charterele pe Grecia. Dupa doar o ora si jumatate am aterizat pe aeroportul din Rhodos. Aici am fost asteptati de catre colega noastra, ghida Christian Tour din destinatie. Dupa ce ne-am ridicat bagajele am mers la autocarul care ne-a dus la un restaurant aproape de centru, unde am luat si masa de pranz. De aici am facut un scurt tur de oras unde am vizitat mai multe obiective si pe la ora 15:30 am ajuns in port de unde trebuia sa luam catamaranul de mare viteza care ne ducea in Marmaris. Nu imi era strain acest mijloc de transport deoarece mai facusem acest drum cu el cand am vizitat Rhodos-ul dintr-o vacanta in Marmaris. Din portul Marmaris am fost preluati de data aceasta de un autocar Turcesc ce ne-a dus aproape 300 de km pana in Kusadasi. Aici urma sa stam in acea noapte la hotelul Korumar Efesus. Un hotel nou de 5 stele cu servicii excelente. 


La hotel am ajuns destul de tarziu, astfel incat nu am mai apucat sa facem mare lucru. Toata lumea era destul de obosita dupa drumul lung si plecatul de dimineata din Bucuresti. unii au venit si din tara si au mai facut o zi pe drum inainte. A doua zi dupa micul dejun si o mica prezentare a hotelului pe care deja il vazusem, am plecat sa mai vedem si alte hoteluri in Kusadasi. Seara trebuia sa ajungem in Bodrum la Hotelul La Blanche Island unde ramaneam urmatoarele 2 nopti.
Am vizitat in Kusadasi mai multe hoteluri. Aqua Fantasi, Ramada Resort, Le Bleu, Asena, Arora, Pigale, Pine Bay, Grand Blue Sky etc. Dupa masa de pranz si inca o tura de hoteluri am plecat spre Bodrum. 
Kusadasi este un oras turistic foarte frumos cu hoteluri impresionante. Este chiar un oras, nu o statiune. O statiune cat un orasel de pe la noi, unde gasiti hoteluri de toate categoriile, de la 5 stele la vile ce ofera doar cazare,  restaurante si magazine pentru toate buzunarele. Un oras cosmopolit si plin de farmec unde turisti din toate zonele globului se intalnesc vrand, nevrand pe stradutele inguste ale orasului.

In jur de 7 milioane de turisti rusi si 5 milioane de turisti nemti vin anual in aceasta statiune, care este totodata si port turistic pentru navele de croaziera care vin aici cu regularitate nemteasca in fiecare saptamana, joia. Ceea ce trebuie sa stiti ca joia odata cu vaselele de croaziera care acosteaza aici, uneori si cate patru in acelasi timp, cresc toate preturile la marfa de pe tarabele negustorilor si in restaurante, ba chiar si cursul valutar o ia razna din aceasta cauza. Poate va intrebati de ce se intampla asta, deoarece pe aceste vase de croaziera sunt in jur de cinci mii de turisti, de regula americani sau japonezi, cu foarte multi bani, care nu se uita la prêt pentru un suvenir mai ales ca nu stau aici decat cateva ore timp in care trebuie sa si viziteze orasul. 

Pentru noi romanii trebuie doar sa spunem din ce tara venim si n-i se va face imediat un prêt special, nu inainte de remarca “ Hagi, Lucescu “, sau "ce faci ? bine ". In Kusadasi este patria hainelor de piele si a bijuteriilor. Referitor la prêt, un sfat ar fi sa nu va uitati la prêt absolut deloc pentru ca o haina de piele care are un prêt de 800 euro sa zicem, poate scadea si pana la 100 daca spunem din ce tara venim. Puteti gasii aici si scurte de piele la 50 de euro si este stiut faptul ca pielea este de foarte buna calitate. 
La fel ca la Istanbul inainte de a cumpara ceva suntem invitati la un pahar de ceai sau suc, ca sa putem admira in liniste produsele din magazin. 

Daca veniti aici ca sa cumparati bijuterii din aur, si nu treceti prin Istanbul la finalul sejurului, trebuie sa colindati toate magazinele din oras pentru ca decizia va fi foarte greu de luat avand in vedere faptul ca sunt foarte multi comercianti si oferta este pe masura. Tot in Kusadasi aveti o oferta foarte mare de covoare anatoliene cu preturi destul de mari deoarece sunt facute manual de taranii din satele anatoliene. Un covor mare poate ajunge si la cateva mii de euro.
In fiecare vineri in centrul statiuni se deschide un targ, cu absolut tot ce va trece prin cap, de la imbracaminte, pana la fructe exotice. 

Daca vreti ceva neaparat sa cumparati si nu ati gasit in magazinele din oras aici cu siguranta veti gasii pentru ca vin comercianti si din imprejurimile orasului. 
La numai cinci minute de mers pe jos din port, legata de tarm printr-un pod se afla Insula Porumbelului. O insulita mica, pe care gasim un parc foarte frumos cu tot felul de plante exotice, palmieri, cactusi, leandrii, si cateva vestigii istorice ce atesta locuirea orasului din cele mai vechi timpuri. 
Dupa cum spuneam si mai devreme oferta hoteliera este foarte bogata si diversificata.

De la cluburi de super lux, care ofera servicii de all inclusive si ultra all inclusive, pana la hoteluri, cei drept mai vechi de o stea dar care sunt si acestea foarte cochete si curate. Kusadasi nu inseamna numai centrul orasului ci se intinde pe o suprafata foarte mare de aproape 30 de km. lungime.
Aici in periferiile orasului se gasesc si cele mai scumpe hoteluri. De preferat ar fi, daca mergeti intr-un sejur in Kusadasii sa luati un hotel din afara orasului deoarece hotelurile din centrul statiunii nu au plaja propriu. 
Majoritatea hotelurilor de aici au piscina proprie, si interioara si exterioara la care accesul este gratuit pentru turisti cazati in hotel. Unele hoteluri dispun si de masa de ping pong sau de sala de forta la care la fel aveti acces gratuit.
Daca nu stati foarte bine cu banii, dar totusi vreti sa ajungeti aici si sa va simtiti bine, recomandat este un hotel de trei, patru stele cu demipensiune.
In Turcia in general stelele se respeca cu sfintenie si turisti sunt tratati extraordinar astfel incat nu te vei simtii niciodata discriminat fata de un turist care sta la cinci stele.

Toate hotelurile din Turcia ofera bufet suedez astfel incat nu v-a trebui sa mai cumparati mai nimic din magazinele din oras. Cu toate astea in centrul statiunii se gaseste si un magazin “ Mig Gross “, un fel de Billa unde gasiti toate produsele alimentare, sucuri, apa, bere si vin traditional turcesc.
Prin Kusadasi daca nu aveti masina puteti circula foarte simplu cu Dolmus-ul, un maxi taxi care circula in toate directile si opreste absolut oriunde. Preturile sunt fixe pentru fiecare destinatie in parte.


De exemplu daca il luatI de la hotel pana in centru platiti un pret iar daca vreti sa coborati mai devreme platiti mai putin. Un alt mijloc de transport ar fi taxiul, dar care firesc este mai scump.
Datorita multitudinii de excursii obtionale pe care le gasiti la diferitele agentii de turism din oras sigur nu va veti plictisii in perioada cat stati aici.
In statiune se afla si doua parcuri acvatice, Aqua Parc si Adaland, vestite pentru multitudinea de tobogane si de sporturi nautice.

O excursie intr-un astfel de parc incepe dupa micul dejun cand de la hotel indiferent unde se afla el va va lua un autocar, care va lasa in fata intrarii parcului si va ia seara la ora stabilita de comun acord. O astfel de excursie costa in jur de 30-40 de euro si nu este mai ieftina daca va duceti pe cont propriu. La intrarea in parc veti fi controlat in bagaje si nu puteti intra cu mancare sau apa adusa de acasa. In interiorul parcului accesul la toate toboganele este gratuit, dar preturile la barurile si fast food-urile din interior sunt destul de maricele fata de cele din oras dar nu chiar asa de mari ca cele de pe litoralul romanesc. 

Daca aveti copii de preferat ar fi sa alegeti Aqua Parc-ul deoarece este prevazut cu mai multe zone pentru cei mici si cu mai multa verdeata. Aici in parcuri aveti sezlonguri pentru plaja, incluse tot in pretul biletului. Un singur lucru se plateste aici, dar numai pentru cei cat de cat mai initiati in sporturile acvatice, si anume crazy river-ul, un raulet pe care trebuie sa mergeti cu caiacul dar care formeaza niste valuri foarte mari la un moment dat la fel ca pe marile rauri pe care se practica acest sport. Dupa o zi la unul din aceste parcuri acvatice veti fi extrem de obositi si infometati astfel incat va trebui sa amanati pentru a doua zi plimbarea de seara.

O alta excursie extrem de interesata si care nu trebuie ratata este cea de la Efes si casa Fecioarei Maria. Fostul oras Efes se afla la doar cativa Km. de centrul statiunii, si se pastreaza aproape intact ca in zilele lui de glorie. Acum este asezat in fata unei campii verzi care a fost in antichitate un imens golf, astfel incat cetatea era port la Marea Egee. In efes, orasul de bastina al filozofului grec Heraclit  ( 535 – 476 iH ) si vechi centru commercial din sec. VI iH, se afla una dintre cele sapte minuni ale lumii antice si anume, templul zeitei Artemis ( Artemisionul ). Acum ramasite din templu se mai gasesc intr-un oras aflat la mica distanta de Efes, Selcuk. Fiind atat de celebru in lumea antica un necunoscut, locuitor al Efesului pe numele sau Erostrat,  vrand sa devin celebru la incendiat si astfel a ramas inscris in cartea de istorie cu litere negre. Tot aici in anul 54. dH, apostolul Pavel a fondat aici o biserica crestina. 
Artera principala care ducea de la port la teatrul antic se afla si acum intr-o stare foarte buna la fel ca si amfiteatrul care este refacut si bordelul antic. 
Agora de jos si bordelul antic sunt legate prin calea de marmura, care are si un sant pentru scurgerea apei. In anul 135 d.H., s-a construit aici, in cinstea lui Celsius, de catre fiul sau o biblioteca impresionanta din care se mai poate vedea acum doar zidul din fata al cladirii. Pe langa ruinele templelor lui Adrian, Domitian si Serapis mai putem vedea aici si ruine de locuinte ale locuitorilor frumosului oras. 

Putin mai sus pe un deal din apropiere se afla “ Grota celor sapte adormiti “, despre care legenda spune ca au fost ziditi aici de catre un imparat pagan din sec III iH, ei fiind crestini. Ei sau trezit dupa doua mii de ani cand toti fusesera crestinati. Urcand pe munte cam cinci Km., pe un drum cu multe serpentine , si care ne ofera o imagine superba asupra orasului Efes,  gasim casa unde se spune ca a trait ultimi ani din viata Fecioara Maria. Aici gasim o casuta mica transformata in capela unde mii de turisti vin sa admire un loc sfant de o incarcatura deosebita. Putin langa aceasta casuta se afla un zid unde fiecare turist poate lasa un servetel sau o batista cu numele lui sau al unei persoane dragi, cu credinta ca Sf. Fecioara il va veghea de acolo de sus.
Daca nu mergeti la Efes cu o excursie organizata puteti lua un dolmus pana la intrarea in oras si de acolo daca vreti sa urcati la Casa Fecioarei Maria puteti lua un taxi chiar de la intrare. O excursie la Efes care include si vizita a Casa Fecioarei costa in jur de 30 de euro, iar daca mergeti pe cont propriu va costa dolmusul aproape un euro si cu taxiul puteti negocia cam la 18 euro dar el va asteapta acolo si coborati tot cu el, astfel incat daca sunteti doua personae sau mai multe iesiti in avantaj.

O excursie feerica este cea in insula greceasca Samos. Insula este considerate a fi una dintre cele mai bogate in vegetatie din Egee. Excursia se face cu un feribot care se ia din portul Kusadasi si din punct de vedere al frumusetii este una din cele mai frumoase excursii care se pot face de aici.
Insula este tipic greceasca cu orasele mici si privelisti extraordinare asuupra marii. Stradutele inguste si tavernele de pe faleza ne dau impresia ca am patruns in alta lume. Aici timpul parca a stat in loc. 


De sute de ani aceleasi case albe stau linistite in bataia soarelui si parca se mandresc cu faptul ca sute de mii de turisti vin anual si le viziteaza. Pentru a intra in spatiul Schengen nu aveti nevoie de viza, insa cand va intoarceti in Turcia trebuie sa mai primiti o viza pe pasaport, pentru cei care au viza cu o singura intrare, daca nu aveti cumva o viza cu intrari multiple. Excursia costa 40 de euro dar meirta fiecare cent care s-a platit. Atentie totusi la agentiile turcesti din statiune deoarece sunt tentati sa nu recomande aceasta excursie datorita reticentelor pe care le au cu grecii, incercand sa va dea tot felul de motive sa nu luati aceasta excursie
Tot pe mare dar cu un vaporas mai mic, pret de jumatate de zi putem merge intr-o plimbare pe cateva plaje pustii de pe coasta Turciei. In aceasta excursie dupa ce servim un gratar din peste proaspat prins, cu o salata de legume foarte bine garnisita si degustam un vin de prin partile locului, mergem in largul coastei unde se fac cateva opriri pentru baie.

Cei mai putin initiati pot opta pentru o vesta de salvare cu care pot face baie fara nici o frica. Excursia nu costa mai mult de 15 euro dar este una din excusile care te destind si in care te poti relaxa foarte mult mai ales daca in zilele anterioare ai facut o excursie mai lunga si obositoare.
O excursie mai lunga de o zi intreaga cu plecare de dimineata este cea de la Pamukale. Aici natura a faurit o bijuterie de nepretuit. Intr-o regiune carstica apa a sapat niste terase in trepte care s-au transformat in bazine cu apa termala calcaroasa. Aici vedem cum natura este mult mai buna decat orice alt mare sculptor din lume.  In aceste bazine se poate face baie. In drum spre Pamukale ne putem opri sa vedem un templu dedicat zeitei frumusetii, Afrodita. Aphrodisias este construit la o altitudine de 600 de m fata de nivelul marii, si datorita restaurarilor din anii precedenti el are acum infatisarea originala. Timp de mai multe secole, in timpul dominatiei bizantine, acest templu fusese transformat in biserica ortodoxa. In apropierea templului se afla un stadion, care este unul dintre cele mai bine pastrate monumente antice din zona. Aproape de Pamukale mai putem admira cetatea antica Hierapolis in care gasim un stadion din epoca romana, in care si astazi se tin spectacole. Nu depare de stadion se pot zari ruinele templului dedicat lui Apollo. Ceea ce s-a gasit aici putem admira in muzeul de arheologie din localitate.
In Kusadasi dupa cum spuneam nu este de preferat sa stati in centrul orasului din mai multe motive : nu aveti plaja, hotelurile luxoase sunt la periferie si in centru puteti ajunge foarte usor cu dolmusul.
La circa 20 de km. de Kusadasi se afla statiunea Davutlar, o zona retrasa, cu hoteluri si cluburi frumoase si cu o plaja foarte mare. Tot aici gasiti si un frumos bazar cu tot ce aveti nevoie, de la haine, obiecte pentru plaja pana la mancaruri gatite si fructe tropicale. Aici departe de forfota si aglomeratia orasului va puteti odihni linistiti in serile de vara din concediul petrecut aici.











Din Kusadasi am plecat direct in Bodrum unde urma sa stam urmatoarele doua nopti, asa cum v-am spus mai devreme la hotelul La Blanche Island. Un hotel fantastic de 5 stele care are tot ce iti poti dorii. Situat pe o peninsula are plaja de jur imprejurul hotelului. Si ponton si palaja cu nisip. Pe aceasta peninsula mai sunt doua hoteluri fantastice, Titanic Dluxe si un hotel nou care s-a deschis anul asta si care era in constructie inca, atunci cand am ajuns noi, Lujo. In Bodrum in ziua urmatoare am vizitat mai multe hoteluiri. Pe langa Titanic care era chiar langa noi, am mers si am mai vazut, Kefaluka, unde am luat si masa de pranz, Charm Beach, Armonia Holiday Village, Sun Dance Rsort, Yasmin Bodrum, Isis Resort, etc.

A doua zi urma sa fie o zi de relas cu o croaziere pe mare in Bodrum, asa ca dupa masa de seara am mers la discoteca hotelului care era deschisa pana la 12 noaptea si cum eram cativa care nu ne saturasem de distractie si nu aveam somn am vorbit cu un baiat de la animatie sa ne duca in oras la un club. Am plecat in jur de zece insi la club unde ne-am distrat copios. Dimineata ne-am facut bagajele si dupa micul dejun am plecat spre portul din Bodrum de unde am luat vaporasul de croaziera.
Bodrum este statiunea din Turcia comparabila, binenteles doar la scara distractiei, cu Mamaia. Este o statiune a distractie cu foarte multe si foarte mari cluburi, unde vin sa se distreze an de an tineri din toata lumea dar in special englezi. Bodrum poate fi comparat cu Ibitza, binenteles tot pastrand scara valorilor. Intr-un peisaj mirific cu leandrii, palmieri, si pomi fructiferi, cu niste peisaje incredibile, Bodrum este o statiune de care te poti indragostii la prima vedere. Cu plaje foarte mari, cu nisip fin, hoteluri de lux si un port in care acosteaza in mare parte yahturi foarte frumoase si foarte putine barci de pescuit, Bodrum devine din ce in ce mai mult una dintre cele mai iubite statiuni de catre foarte multi turisti din intreaga lume. Tot aici pe o mica inaltime din apropierea portului se afla o fortareata ridicata de cavalerii ioaniti in sec. al XV – lea. Putem admira aici un muzeu dedicat in exclusivitate artei submarine. 

Cu foarte multe exponate gasite pe fundul marii, printre care vase de ceramica, bijuterii si nu in ultimul rand vestigile unui vas cu panze care a naufragiat aici pe la inceputul mileniului II. Muzeul nu trebuie ocolit de nici un turist care trece macar pentru o zi prin statiune. Tot in muzeu mai putem vedea si un sarcofag in care se presupune ca a fost inmormantata bunica lui Alexandru cel Mare, si care a fost gasit tot pe fundul marii.
Cu sute de terase, baruri si discoteci dar si cu monumente interesante de vizitat precum si cu muzeul sau impresionant, si cu hoteluri de toate stelele, Bodrum este statiunea care se muleaza aproape pe toate gusturile si toate varstele turistilor. Excursia pe mare a fost foarte frumoasa, cu muzica, spuma si baie in marea rece ca gheata. Marea Egee este in permanenta cu 3-4 grade mai rece decat Marea Mediterana, mai ales in luna mai cand nici temperatura de afara nu trece mereu de 30 de grade, nici apa nu apuca se se incalzeasca asa de repede.
Dupa ora 15:00 cand am ajuns in portul din Bodrum, ne-am urcat in autocar si am plecat spre Marmaris. Urmatoarea noapte trebuia sa o stam acolo la un hotel de 4 stele de data aceasta Nergis Beach. Cu o scurta oprire la un restaurand unde am mancat ceva traditional turcesc, am mers pe drumul ce leaga Bodrumul de Marmaris. Acest drum este fantastic. Seamana pe unele portiuni cu Transfagarasanul nostru dar de la altitudinea cea mai mare se vede Marea Egee in toata splendoarea ei.
Marmarisul este una dintre cele mai frumoase statiuni de la Marea Egee.

Fata de acum mai bine de 10 ani cand am fost aici s-a schimbat enorm in bine, bineinteles. Pe toata lungime ei s-au construit piste de biciclete. Marmaris este construit de jur imprejurul unui golf, si datorita acestei asezari s-a putut construii aici o faleza de 8 km. Pe aceasta faleza pe langa hoteluri sunt si multe cluburi, restaurante si terase, animate pana in zori. In partea stanga a golfului nu departe de primarie este si portul turistic cu sute de Yahturi si barci de plimbare, dar si cu cele pescaresti ale localnicilor. Daca mi-as dorii candva sa ma retrag la pensie intr-un orasel la mare, cred ca Marmarisul ar fi cel mai bun loc.
Fata de Kusadasi in Marmaris clima este mult mai blanda cu temperaturi ce ajung si pana la 5 grade diferenta fata de Kusadasi. Cei din Kusadasi vin sa isi petreaca revelionul aici deoarece sunt in jur de 20 de grade fata de 10-15 cat sunt in celelalte statiuni ale coastei de vest. Privilegiata asezare langa insula greceasca Rhodos, face din Marmaris o statiune vizitata de foarte multi turisti, deoarece se fac excursii si de aici in Rhodos si din Rhodos in Marmaris. Daca vreti sa vedeti amandoua locuri mirifice din aceasta zona, cel mai bine este sa stati in Marmaris si sa faceti de aici excursia in Rhodos pentru ca este mult mai ieftina in jur de 45 de euro, fata de 90-100 de euro cat este din Rhodos excursia in Marmaris. Intr-adevar nu trebuie sa ratati aceasta excursie in Rhodos, deoarece este una dintre cele mai frumoase insule din Egee si cea mai incarcata de istorie din zona. Aici o noua minune a lumii antice Colosul din Rhodos face si el parte din grupul select al celor sapte minuni ale lumii antice.

Aceasta excursie incepe cu plecare de la Hotel in jurul orei opt si jumatate si se merge cu un autocar sau cu un minibuz, in functie de numarul de participanti, pana la portul de unde se ia catamaranul, un vapor de mare viteza care face drumul in circa 50 de minute. Odata ajunsi in Rhodos dupa formalitatiile vamale care se termina in jur de ora 11 aveti timp liber pana in jurul orei 16:00 cand trebuie sa va intoarceti la catamaran pentru a pleca spre Turcia
Cu aproximativ 10 minute inainte sa ajungeti in Rhodos trebuie sa fiti atenti la comunicarile pe care le va face capitanul vasului care va anunta ora exacta de plecare spre Marmaris. Plecarea se face in functie de traficul pe Marea Mediterana dar nu intarziati deoarece vaporul nu sta nici un minut peste ora anuntata de capitan si riscati sa ramaneti in Grecia pentru inca o zi. Excursia se face in fiecare zi cu exceptia zilei de Duminica. 

Marmaris dupa cum va spuneam si mai devreme este o statiune in care nu prea ai timp sa te plictisi, o statiunea care nu prea doarme, deoarece cluburile si discoteciile sunt deschise pana in zorii zilei si ofera fiecare spectacole speciale pentru clientii de la mese cat si pentru trecatorii care se plimba pe faleza destul de lunga a statiunii.
Vegetatia, formata din palmieri de toate marimile leandrii foarte colorati si flori de toate culorile, face din Marmatis un paradis din care nu ai mai vrea sa pleci niciodata.
Plajele din Marmaris apartin teraselor care sunt in dreptul portiunii respective de plaja si sunt dotate cu seslonguri masute si umbrele precum si cu dus si toalete. Ceea ce trebuie stiut este faptul ca aceste seslonguri sunt gratuite daca faceti o mica consumatie la respective terasa. Preturile de obicei sunt afisate sau baietii care se ocupa de plajea respectiva vin la Dvs, cu lista de preturi, care nu sunt foarte mari spre deosebire de cele de la magazin.        
Pe langa excursia in ins. greceasca Rhodos de aici se poate face o frumoasa exursie, care ar fi pacat sa o ratati daca veniti pana aici si aveti cateva zile la dispozitie. Aceasta excursie va va duce in Delta Raului Dalyan, rau care se varsa in Marea Mediterana. Excursia incepe dimineata la ora 10:30 cand vaporul pleaca din portul Marmaris. Cu acest vapor destul de mare cu trei etaje, unul la parter unde este si o sala de mese si barul si celelalte doua etaje unde se poate face plaja pe seslonguri. Prima oprire a vasului este in dreptul unei plaje superbe unde se poate face baie in mare direct de pe vapor dar unde apa este destul de rece si de preferat inainte sa faceti un dus care se afla chiar pe puntea vasului. Dupa aceasta oprire de cateva minute vasul pleaca mai departe spre Marea Mediterana timp in care pana la destinatie sunteti serviti cu un pranz foarte bun. O data ajunsi la plaja cu cel mai fin nisip din Turcia unde broastele testoase uriase pe nume, Careta Careta, isi depun ouale in lunile mai si octombrie, veti fi preluat de mai multe vase mai mici si debarcati pe minunata plaja unde puteti face baie in Marea Mediterana pe de o parte si in apele dulci ale raului Dalyan in cealalta parte. Aceasta plaja datorita broastelor testoase este protejata de catre UNESCO astfel ca veti vedea o linie alba de demarcare pana in care va puteti asterne prosopul. Aici puteti contra cost achizitiona si un sezlong pe care sa faceti plaja dar datorita timpului destul de scurt de numai 30 de minute nu cred ca merita sa dati chiar si 4 lire cat costa el. Apa in aceasta zona este foarte calda asa ca nu cred ca veti iesii din ia cat stati pe plaja si pentru faptul ca nisipul arde ingrozitor si va trebui sa aveti neaparat niste papuci in picioare ca sa nu patiti lucruri neplacute.
Ajunsi din nou la micile vapoase care ne-au lasat pe plaja minunata plecam in calatorie in delta miunata a raului Dalyan. Serpuind printre stuful bogat de aici trecem pe langa orajul Dalyan, care ne imbie cu frumoase hoteluri si restaurante aflate chiar pe malul raului. Dupa circa 30 de minute de mers ajungem intr-un loc unde sunt doua bazine, unul cu apa termala foarte calda de circa 40 de grade si unul cu namol. Aici dupa ce un ghid ne va povestii in prealabil cum se pot folosii si unde ne putem lasa fara probleme toate lucrurile pe care le avem la noi, ne putem arunca pentru inceput in bazinul cu namol. Un namol nu foarte negru ca cel de la Techerghiol dar foarte bun pentru ten astfel ca dupa ce ne-am spalat la numeroasele dusuri de aici constatam ca pialea este foarte fina. In acest bazin este de preferat sa nu intrati decat cu bijuterii din aur, cele de argint se strica daca le uitati la gat sau la maini. Dupa balaceala in namol cand nu o sa ne mai recunoastem intre noi putem intra in bazinul cu apa termala, sulfuroasa dar nu inainte de a face un dus. Iesind de aici din bazin suntem asteptati cu un furtul si spalati din cap pana in picioare de urmele ramase pe noi de la sulf. Dupa ce ne uscam ne putem imbraca si putem merge spre vaporasul care ne va duce intrun loc unde cu 2000 de ani in urma se afla orasul Kaunos. 
Aici putem vedea sapate in stanca ruinele mormintelor regelui Knosos si a familiei lui timp in care un ghid ne povesteste printr-o portavoce despre istoria maretului oras Kaunos. Dupa aproape un sfert de ora plecam spre vaporul care ne-a adus pe plaja care desparte raul Dalyan de Marea Mediterana.
Intorsi aici pornim calatoria spre Marmaris, dar nu oricum ci in ritmurile muzicii de club, petrecerea se organizeaza ad-hoc pe vas de catre echipaj.
Numeroase excursii se mai pot face din Marmaris, ca de exemplu excursia in Bodrum
In statiune se afla un castel datand construit de Ionieni, si consolidat de Alexandru cel Mare in timpul domniei sale. In anul 1522 a mai fost reparat inca o data de Suleyman Magnificul si a rezistat pana in zilele noastre celor 200.000 de atacuri venite din partea insulei Rhodos.
La numai 35 de Km. de Marmaris se afla cascada Turgut. Aceasta este o cascada de 10 m inaltime si se afla la doar 15 minute de mers din orasul Turgut.
Langa Marmaris se mai afla o mica statiune turistica, Ichmeler. Practic aceasta statiune este legata de aceeasi faleza care este de jur imprejurul golfului Marmaris. Aici sunt cateva hoteluri interesante cum ar fi Sentido Orka Lotus, Marti Resort, L'etoile Beach. Peisajele de aici iti taie respiratia. Mai ales privelistea de pe terasa hotelului Sentido Orka Lotus, un hotel de 5 stele exceptional din toate punctele de vedere.
Aici la Sentido cum va spuneam am luat si masa de pranz. Si am mai vizitat si tot vizitat hoteluri si am plecat spre port pentru a ajunge cu catamaranul in Rhodos. Aici urma sa ne petrecem urmatoarele trei nopti la hotelul Sunshine. Am ajuns pe seara si dupa ce ne-am cazat si am luat masa, am petrecut cu bere greceasca pe frumoasa terasa din centru resortului. Urmatoarele zile am vizitat hoteluri si ne-am distrat. Dupa atata munca trebuie sa iesim si o sera in oras. Rhodos Town este una dintre cele mai frumoase capitale insulare din Grecia. Viata de noapte de aici este foarte intensa. Tavernele si cluburile au program pana dimineata. A fost destul de greu sa gasim o taverna libera avand in vedere ca eram destul de multi si insula era aproape plina, dar pana la urma a gasit una unde era si muzica greceasca live. Dupa ce am mancat bine, fructe de mare si am baut o bere buna am plecat sa petrecem in club pana aproape de ziua. In drumul spre hotel am avut surpriza sa intalnesc un sofer de taxi care stia foarte multe despre Romania, In special despre Ceausescu si a lui consoarta Elena. Era albanez si venise in Grecia ca sa faca banii din taximetrie. Am vorbit cu el cam tot drumul pana la hotel si am avut o discutie interesanta.
Rhodos este insula cu plaje largi si golfulete inguste, cu o admosfera relaxanta si vesela, aflata la doar 220 de km de teritoriul Turciei si asezata chiar in drumul Mediteranei ce duce spre Tara Sfanta, Egipt si Europa de Sud. Cucerita, invadata, intarita si refacuta de oamenii care i-au pretuit frumusetea si pozitionata strategic, Rhodos, etaleaza in ahitectura sa veche urmatoarele civilizatii, minoice, romane, persane, arabe, cruciate, turcesti si italiene. Din fericire fortificatile masive ale Cruciatilor au fost restaurate astfel incat sa se pastreze aerul medieval al orasului. Aici toate cladirile noi trebuie construite cu pietrele celor vechi si nu se accepta nici un fel de modificari sau renovari pana nu se fac investigatii din partea Departamentului Arheologic. Lindos unul dintre cele trei orase state ale insulei nu s-a schimbat foarte mult de-alungul secolelor. Casele de un alb stralucitor se ingramadesc in jurul unui castel cruciat, la randul sau construit in jurul vechii acropole. O plimbare cu masina prin peisajul mirific din interiorul insulei - arid si stancos pe coasta de est, dar verde si umed pe coasta de vest - este o reala incantare.
In penultima zi petrecuta pe insula, dupa ce am vizitat mai multe locatii, ca doar asta era principalul scop al infotripului, am rugat soferul autocarului sa ne duca in cel mai sudic punct al insulei unde Marea Egee intalneste Marea Mediterana. Practic este o plaja care desparte aceste doua mari. Poti face baie in Egee sau Mediterana dupa cum iti vine. Acest loc superb se numeste Prasonisi.


           Asa s-a incheiat unul dintre cele mai frumoase infotripuri marca Christian Tour.