vineri, 16 decembrie 2016

Alanya

Nu am vorbit nimic despre orasul Alanya si as vrea sa va redau in cateva cuvinte frumusetea deoasebita a acestui oras. Alanya s-a dezvoltat foarte mult in ultimii zece ani. Dintr-un orasel mai mult agricol, aici fiind foarte multe plantatii de banane, acum orasul are o populatie de aproape 300.000 de locuitori. In jur de 30% din populatia orasului sunt nordici care s-au mutat aici pentru temperaturile blande din timpul iernii, in jur de 10 grade, dar si pentru frumosul oras de pe malul Mediteranei.
Alanya este un oras plin de viata, un oras ce nu doarme aproape niciodata, datorita cluburilor si teraselor ce se afla in portul turistic. Fiind un oras situat la poalele unui deal, Alanya este terasata astfel privelistea este din ce in ce mai frumoasa pe masura ce urci pana in varful cel mai inalt. Aici se poate urca cu masina sau pe jos intr-o plimbare, nu foarte usoara ce-i drept. Spuneam ca Alanya a fost un oras agricol. Plantatiile de banani se mai gasesc si astazi la periferiile orasului. Acest soi de banan este putin mai diferit fata de cel de Ecuador deoarece este un soi de banan pitic si care are niste banane mai mici, dar mult mai dulci.
Cetatea Alayie, construită de Alaaddin Keykubat, are un zid de piatră de 6,5 km lungime, cu 140 de turnuri, 400 de cisterne ce alimentau cu apa cetatea, porţi cu inscripţii care arată fascinaţia pentru artă a selgiucizilor. 

Ridicată în secolul al XIII-lea, cetatea a fost construită peste rămăşiţele oraşului din perioada elenistică. Şi în Antichitate, ca şi în Evul Mediu, au fost exploatate calităţile promontoriului ca punct de apărare, cetatea fiind folosită drept centru administrativ şi militar. Drumul către castel, deşi îngust, este deschis pentru vehicule, iar dacă vă hotărâţi să îl parcurgeţi pe jos, luati-vă o marjă de o oră, pentru urcuş. Casele ce se afla in interiorul cetatii sunt protejate de catre primarie, astfel incat este interzis a se construi absolut orice altceva aici, se poate doar renova in acelasi stil. In cetate este locul unde este cel mai scump teren din Alanya. Pentru o casa aproape demolata s-a facut o oferta de 1 milion de euro, dar proprietarul a refuzat oferta. Imediat ce intram pe poarta cetatii, o arcada de beton ce a fost mai nou construita pentru a putea permite autocarelor cu turisti sa poata intra in cetate, autocarul urca pe drumul ingust si serpuit pana la intrarea de unde putem cumpara si biletele de intrare. In cetate exista si ruinele unei biserici bizantine dar si o moscheie din timpul lui Suleiman Magnificul, moscheie ce este inca functionala si care se poate si vizita. Aici putem vedea si locurile unde erau cazati militari ce pazeau cetatea si cele cateva cisterne care au mai ramas in picioare din cele 400 cate avea cetatea. De pe platoul central al cetatii se deschide o minunata priveliste catre plaja Cleopatrei. 


Una dintre cele mai frumoase plaje din zona este aceasta plaja a Cleopatrei, plaja ce se spune ca ar fi fost daruita de catre Marc Antoniu, Cleopatrei si a fost adus nisip din Egipt pentru a se simti ca acasa. Imediat langa acest platou este locul unde detinutilor li se mai dadea o "sansa". In acea perioada erau foarte multi detinuti si prizonieri de razboi si inchisoarea era foarte aglomerata, astfel incat foarte multi erau condamnati la moarte pentru a mai elibera din locuri. Aici in varful unei stanci la o inaltime de aproximativ 220 de metrii fata de nivelul marii erau adusi detinutii ce trebuiau sa arunce cu o piatra in mare. Daca din trei incercari cat aveau la dispozitie una din pietre ajungea in mare, acel detinut era salvat de la moarte si readus in celula. Din pacate nu multe pietre ajungeau in mare deoarece vantul este foarte puternic aici si stanca nu era dreapta.
Un alt punct de atractie al Alanyei este Turnul Rosu. Acesta este simbolul orasului si se poate vizita atat de pe uscat cat si de pe mare.
Kizil Kule - Turnul Rosu este inedit prin forma sa octogonală. Se spune că a fost proiectat şi construit de acelaşi arhitect care a ridicat şi castelul Sinop, din nordul Turciei, de la Marea Neagră. Spre deosebire de acela, însă, fiind greu să se construiască folosind blocuri de piatră - unele dintre ele, bucăţi de marmură recuperate din zidurile cetăţii antice, în partea de sus a turnului au fost utilizate cărămizi roşii, care au şi dat numele clădirii. 
Turnul avea rol defensiv, dar era folosit şi ca punct de control asupra şantierului naval medieval, aflat în apropiere, construit în aceeaşi perioadă. Este primul şantier de acest fel amenajat de selgiucizi, la Marea Mediterană. Ceva mai târziu, Keykubat avea să construiască un al doilea şantier, la Marea Neagră, la Sinop, motiv pentru care în istorie mai este cunoscut drept «sultanul celor două mări».
In Alanya pot fi vizitate şi câteva moschei, între care Suleymaniye Camii, reconstruită de sultanul Kanuni Suleymaniye în secolul al XVI-lea, pe zidurile unei moschei mai vechi cu 300 de ani. Singurul ei minaret mai este cunoscut sub numele de "Varza", datorită celor cinsprezece mici bocale de faianţă, plasate la cupolă, pentru a asigura acustica.
Akbeşe Camii a fost construită în secolul al XIII-lea de către Akbeşe, comandantul de oşti al lui Alaaddin Keykubat. În moschee se află şi sarcofagul acestuia, pe care sunt scrise următoarele: "Dumnezeu ştie secretele pământului şi ale cerului. Micile moschei ale lui Dumnezeu sunt construite doar de către cei care cred în El şi în judecata de apoi. Aceasta a fost construită în anul 1230, când a domnit marele sultan Alaaddin Keykubat, de săracul Akbeşe, care avea nevoie de compasiunea lui Dumnezeu."
Multe alte vestigii, mai ales din epocile selgiucidă şi otomană, pot fi vizitate la Alanya şi în împrejurimi.

Pe langa plaja Cleopatrei in Alanya mai este o foarte frumoasa si intinsa plaja la iesirea din oras spre Mersin, in localitatea Mahmutlar, loc in care pana nu de mult erau foarte multe plantatii de portocali. Acum au aparut aici hoteluri de 4 si 5 stele construite printre casele pitoresti ale localnicilor. In aceasta statiune este si un hotel de 5 stele dat in folosinta in anul  2016 si care in proportie de cam 85% are turisti romani. Hotelul se numeste Lumos Delux.
Si aici in centrul orasului avem foarte multe magazine si terase si un foarte mare bazar cu marfa foarte multa si variata. Cum va ziceam si in portul turistic, de unde pleaca multe vase de toate tipurile in croaziere de o zi pe Marea Mediterana, avem multe terase si restaurante unde putem savura pe langa mancarurile traditionale si o foarte buna cafea turceasca.
In totdeauna in Turcia daca doriti sa beti o cafea, cereti cafea turceasca. Cum in Italia beti un expresso veritabil asa si aici cafeaua turceasca este extrem de aromata si gustoasa. Chiar si la cele mai luxoase hoteluri de aici, daca doriti o cafea buna cereti una turceasca deoarece in rest o sa gasiti numai cafea la aparatele automate, care, credeti-ma este mai proasta decat in Romania.



Cum ziceam si in Alanya sunt foarte multe magazine, mai ales in zona centrala unde sunt comasate toate magazinele cunoscute si in Romania cum ar fi, H&M, LC Waikiki, Stefanel etc. De stiut ca la ora amiezii, mai ales dupa ora 15:00, cand se termina toate croazierele, orasul devine foarte aglomerat. Oricum nu va ganditi ca este ca in Bucuresti, dar oricum daca aveti niste trasee bine stabilite si sunteti cu masina, este bine sa va luati o marja de siguranta ca sa ajungeti in timp unde v-ati propus.
Va recomand cu caldura sa vizitati Alanya, daca ajungeti in zona, cu siguranta nu o sa regretati.