luni, 14 noiembrie 2016

Side zona frumoasa a Antalyei

Side este o zona aflata intre Antalya si Alanya, o zona de aproximativ 25 de Km. ce cuprinde mai multe statiuni. Toti turisti care vin in Side se asteapta sa fie o singura statiune si toate hotelurile sa fie grupate, dar nu este chiar asa. Eu cred ca ar trebui sa li se explice mai mult in agentie atunci cand achizitioneaza biletele pentru vacanta, dar asta este deja alta poveste.
Sa revenim la frumoasa zona Side, zona cu cele mai frumoase plaje din Antalya, zona unde sunt cele mai multe plaje de steag albastru. Steagul albastru este cel mai mare calificativ pentru o plaja. Acest steag se obtine foarte greu si se acorda numai plajelor cu nisip foarte fin cu intrare lina in apa, fara pietre si in Side sunt foarte multe credeti-ma. Aflata la 55 de Km fata de aeroportul din Antalya si la 70 de Km. de Alanya, zona este ideala pentru orice fel de excursie optionala si credeti-ma ca nu sunt putine in zona.
Cum spuneam zona Side este formata din mai multe statiuni, prima dintre acestea este Gundogdu, ea este urmata foarte aproape de Conakli o statiune unde se afla unul dintre cele mai mari hoteluri din zona, Royal Alhambra Palace, hotel ce face parte din grupul Stone, grup ce are mai multe hoteluri in zona Antalya.
La circa 2 minute de mers cu masina se afla statiunea Evreseki, statiune in care mai sunt doua hoteluri din grupul Stone, Royal Taj Mahal si Royal Dragon. Lipita de aceasta se afla statiunea Kumkoy. De aici dupa ce iesim din statiune intram in statiunea Side unde se afla si orasul antic Side. Acest oras este construit pe o peninsula si aici putem vedea multe ruine ramase din orasul antic, printre care un frumos amfiteatru si cateva coloane ramase din templul lui Apollo.
Aici in orasul antic putem vedea multe ruine romane si grecesti ce au fost exploatate inca de la inceputul sec XX. 
Vechile fortificatii au fost protejate si gigantica fantana din epoca vespasiana troneaza inca de la intrarea in oras. Pe aceasta peninsula nu vedem doar ruine antice, aici sunt multe magazine si terase ce se intind de-a lungul falezei si seara este animata de diverse cluburi ce aduna multi turisti veniti in zona. Tot din partea dreapta a orasului incepe si o frumoasa faleza lunga de aproximativ 5 km., faleza unde se gasesc foarte multe plaje frumoase amenajate cu sezlonguri si umbrele. Acestea apartin hotelurilor din zona. Aici este un loc de promenada foarte frumos.
Din Side daca mai mergem aproximativ 5 Km.trecand printr-o padure de pini ajungem in doua statiuni Sorgun si Titirengol. Aici exista si un lac de unde vine si numele statiunii Titirengol sau lacul care tremura in traducere, deoarece fiind aproape de mare briza il face mereu sa aibe mici valuri. Tot prin zona trece si Raul Manavgat, rau ce izvoraste din Muntii Taurus si se varsa in Marea Mediterana. Pe rau circula destul de multe corabii cu panze ce fac croaziere pana pe mare.
Ca sa ajungem in ultimele statiuni din zona Side, aflate la aproximativ 14 km de aici trebuie sa iesim iar in soseaua principala ce leaga Antalya de Alanya, un drum expres cu trei benzi pe sens. Penultima statiune din Side este Kazalagi, o statiune cu cateva hoteluri destul de mari, Dupa Kazalagi nu foarte departe este statiunea Kizilot ultima din zona Side. Aici soseaua ajunge foarte aproape de mare.

Cele doua hoteluri aflate in statiune, Crystal Admiral si Amelia Beach, sunt situate pe partea stanga a soselei astfel ca la mare se ajunge printr-un tunel ce trece pe sub sosea. Si aceste hoteluri chiar daca sunt situate de parte cealalta a soselei au plaja lor privata.
Spre deosebire de alte statiuni din zona Antalya, in Side avem foarte multe locuri unde ne putem relaxa si distra. Foarte multe terase, cluburi, restaurante, locuri de promenada. Tot aici putem inchiria biciclete, scutere, biciclete electrice cu trei roti sau chiar masini pentru a explora cat mai bine zona.Nu in ultimul rand putem lua un dolmus, un fel de maxi taxi, si putem merge sa ne plimbam oriunde in aceasta zona vasta sau putem ajunge chiar in centrul orasului Manavgat, oras cu o populatie de aproximativ 200.000 de locuitori unde avem de asemenea multe magazine si terase si de unde putem ajunge si la cea mai mare cascada de pe Raul Manavgat. Cascada Manavgat nu este spectaculoasa prin inaltimea ei deoarece are o inaltime destul de mica dar este destul de intinsa ceea ce o face sa aibe un debit destul de mare de apa.
Tot pe soseaua nationala ce leaga Antalya de Alanya din anul 2016 s-a deschis si un Mall destul de mare, cu multe magazine, cafenele si restaurante unde puteti gasii multe reduceri mai ales in luna august. Aici sunt multe magazine de firma precum H&M, Defacto, LC Waikiki, Deichmann, dar si multe magazine care nu exista inca la noi.



In concluzie, daca va doriti o vacanta in care sa va si plimbati, nu numai sa stati in hotel la all inclusiv, va recomand sa explorati aceasta zona in care va veti simti minunat.