luni, 22 februarie 2016

Balea 2016

Asa cum ati vazut si in postarea anterioara, si anul asta, ca in fiecare an de vreo trei incoace, merg cu prietenii la o tura de doua sau trei zile la Balea, mai precis sa vedem Hotelul de gheata. De data asta am plecat pe data de 12 februarie, adica in week-end-ul cu Valentines Day. Nu, nu am plecat cu sotiile sau cu prietenele, am plecat 8 baieti, deoarece traseul nu este unul tocmai usor mai ales ca vremea in aceasta perioada este foarte imprevizibila.
Am plecat de data asta de vineri seara, am stat la Piscul Negru, intr-o pensiune pe care nu o recomand din pricina ospitalitatii gazdelor, dar din pacate este cam singura varianta de cazare mai ieftina din zona. o camera tripla 100 ron si una dubla 85 ron. A doua zi, dis de dimineata, au mai venit 3 prieteni si dupa micul dejun si berea de trezire am plecat usor pe jos pana la Cabana Capra, circa 5 Km. pe un drum ce urca tot timpul, si pe care din cand in cand mai trece si cate o masina.


Cand am plecat a inceput sa ninga usor, mai mult o lapovita. De la Cabana Capra incepe urcarea cea mai grea pana la Cascada Capra, o panta de cam 45% si lunga de vreo 400 de metri, la capatul careia aproape ca nu mai poti respira. Nu mai zic ca pe masura ce urcam se lasa si o ceata destul de groasa si zapada ce ajungea pana la genunchi, din cauza caldurii era foarte moale si apoasa. Dupa o mica pauza pe podul de la cascada, pauza de rehidratare cu lichidele din dotare, am plecat mai departe pe drumul acoperit de zapada pana la urmatoarele doua pante, ce urca direct la Cabana Salvamont, de la cota 2000. Aceaste pante sunt tot cam de 45 % si lunga de 500 de metri. Deja ningea din ce in ce mai tare si vantul iti baga in ochii toata zapada. Norocul nostru ca pe acelasi drum mai coborase cineva inainte si ne-am putut lua dupa urmele lor ca altfel din cauza cetii nu prea se mai vedea nici un drum.
Ajunsi la 2000 am constatat ca nu este nimeni la salvamont, logic doar este sambata, cum sa fie cineva, daca cumva vin niste turisti. Dupa o rehidratare am plecat mai departe spre tunelul care este la circa un km de cabana. Nu am putut sta mai mult deoarece eram transpirati si vantul rece, ce batea cu putere nu ne facea bine. Pana la tunel mai sunt trei tunele mai mici, deschise pe o parte, care erau pline cu zapada viscolita asa ca ne-am strecurat usor incat sa nu ne lovim cu capul de baza de sus a lui.
Iatane si la gura tunelului. eu m-am schimbat pentru ca eram foarte transpirat si nu mai puteam inainta asa. Cativa prieteni au vrut sa o ia pe creasta pe deasupra tunelului, dar din cauza cetii si a viscolului nu au reusit si s-au intors si ei prin tunel. Pentru prima oara in viata am vazut tunelul de la Balea luminat, este drept partial, dar luminat. Pentru prima oara nu mi-a trebuit frontala ca sa nu imi rup gatul pe gheata din mijlocul lui pe care nu o puteai ocolii. 
Dupa ce am scos capul pe partea cealalta a tunelului, am vrut sa mergem direct la Cabana Salvamont de la Balea, dar pe masura ce ne apropiam am constatat ca nu este nimeni deoarece zapada era pana la mijlocul usii de la intrare. Aici am stat anul trecut dar era martie. Ne-am dus la Cabana Paltinul, fosta cabana a lui Ceausescu, dar nici aici nu am avut noroc deoarece era ziua indragostitiilor si toate camerele erau rezervate, chiar daca o camera de 2 locuri este 260 ron. Sa nu credeti ca toata lumea a urcat ca noi pe munte, nu, toti au venit aici cu telecabina pe partea cealalta a muntelui de la Cascada Balea. Din cauza vantului telecabina a inaintat cu greu si facea in jur de o ora pana sus. Fara sa ne mai gandim unde o sa dormim la noapte ne-am dus la Cabana Balea unde ne propusesem sa mancam o ciorba de burta. Aici ce sa vezi una din salile de mese era pregatita pentru party de Valentines Day. Am aflat ca era inchiriata de 30 de cupluri care sarbatoreau aici ziua indragostitiilor cu o petrecere in toata regula cu DJ si cu lumini de discoteca. Bine zis discoteca, deoarece am vazut la petrecerea la care am ramas si noi pana la urma, ca muzica era de discoteca de ani 70, 80. Da am ramas si noi in sensul ca eram in alta sala ce corespundea cu cea cu petrecerea dar ne-am integrat si noi in party pana la urma. De dormit ni s-a propus sa dormim la Telecabina, unde este un alt corp de cladire ce apartine de Cabana Balea, dar unde un pat intr-o camera cu multe paturi era 50 ron. Nu am vrut si pana la urma am dormit la "Consiliul Judetean", o cabana tot a salvamontului dar care nu prea ofera cazare atunci cand este deschis si salvamontul. Pe la ora 22:00 am vizitat si Hotelul si Biserica de gheata, unde am si baut o bere la bar, la hotel evident si am facut multe poze. Ne-am intors la party unde am stat pana pe la 5 dimineata. A doua zi la ora opt dimineata a trebuit sa ne trezim deoarece trebuia sa eliberam cabana. Asa cum v-am zis aceasta cabana este doar pentru cei care nu mai au unde sa se duca seara si raman pe munte.
Obositi si mahmuri putin, ne-am intors in restaurantul de la Balea unde am baut o cafea si am luat micul dejun. Am plecat pe la ora 11:00, dupa ce am vazut si o turma de capre negre pe munte in zare dar nu departe de cabana.
Coborarea nu a fost asa cum ne asteptam deoarece zapada era asa de moale si de uda incat nu te puteai da pe ia ca se strangea sub tine, asa ca doar pe niste portiuni foarte mici am putut sa ne dam pe rucsaci, restul la pas. Nu a durat foarte mult, in jur de o ora jumate si am ajuns la Cabana Capra, de aici la pas pana la masinile care erau la Piscul Negru.
Astept cu nerabdare tura de anul viitor si sper sa fie mai multa zapada si mai frig. Nu v-am zis ca la Capra cand am coborat erau 17 grade, asta pe 14 februarie.