vineri, 28 august 2015

MARMARIS

Marmaris poate fi un vis devenit realitate. Daca ati fost deja in Kusadasi si v-ati facut o impresie despre Turcia, sa stiti ca Marmaris este cu totul altceva. Kusadasi este mai mult un oras intins pe mai multi kilometri si este format din mai multe statiuni, pe cand Marmaris este o statiune in toata regula. Statiunea este mai in sud si din aceasta cauza este mai cald decat in Kusadasi pe o perioada mai mare de timp, daca putem spune mai cald avand in vedere ca sunt 40 si ceva de grade mai tot timpul verii. Marmaris este si mai aproape de Marea Mediterana si relativ aproape de insula Rodos din Grecia, unde se ajunge cu o excursie de 40 de euro, cu un catamaran rapid in aproximativ o ora. O multime de cluburi si foarte multe alte posibilitati de distractie. Multe excursii optionale se pot face de aici. Pe langa croaziera in insula Rodos, una dintre cele mai frumoase excursii, mai puteti face o frumoasa excursie in Delta Raului Dalyan, aceasta excursie, este formata din mai multe etape.



Se pleaca din Marmaris cu un vapor mai mare si se merge pana la varsarea raului Dalyan in Marea Mediterana. Aici se face o pauza, pe plaja Dalyan unde broastele testoase uriase, Careta Careta, isi depun ouale, aici o portiune din plaje este protejata si nu se poate intra. Nisipul de pe plaja este foarte fin si foarte fierbinte si ca sa puteti calca pe nisip fara sa va ardeti talpile, trebuie sa aveti neaparat o pereche de papuci in picioare. De aici se pleaca cu niste vaporase mai mici in Delta Raului Dalyan si se viziteaza in drum si niste manastiri sapate in piatra vechi de cateva mii de ani. 

Destinatia finala este o statiune din delta unde se poate face o cura de namol si o baie intr-un bazin termal cu apa calda, la o temperatura de 36 de grade. Partea interesanta este la sfarsit cand niste angajati ai spa-ului respectiv ne spala cu furtunul, deoarece nu putem da jos namolul de pe noi in alt mod. De aici ne vom intoarce cu vaporasele la intrarea in Marea Mediterana si se pleaca cu vaporul cel mare inapoi in statiune. Pe vapor se ia cina in drum spre Marmaris. 



In Marmaris toate plajele sunt private, dar nu trebuie sa va speriati, deoarece aici este o alta politica fata de alte statiuni din Europa. Bucatile de plaja private sunt amenajate cu sezlonguri si umbrelute, dar sunt gratis, numai ca trebuie sa comandati orice doriti, fie si de un euro, la barurile din dreptul plajei. Puteti consuma bere, inghetata, sucuri etc. Cert este ca puteti sta cu o bere si o inghetata toata ziua, ocupand doua sezlonguri si o umbrela. 
O alta excursie care se poate face si care este recomandata de agentiile locale este excursia in Bodrum. Bodrum este considerat Monte Carlo-ul Turciei. Pana in Bodrum sunt aproape 150 de km. si se merge cu autocarul. Apropo, in Marmaris se poate ajunge fie cu autocarul din Romania dar este un drum foarte lung deoarece de la Kusadasi se mai merge circa 2 ore, sau cu avionul, insa cel mai aproapiat aeroport este in Bodrum la cca. 150 de km. 




Nu prea sunt excursii cu autocarul din Romania deoarece nu prea este o destinatie promovata de tour-operatorii romani, nu stiu de ce.
In Marmaris este cel mai mare bazar din sudul Turciei dupa Grand Bazar din Istambul. Aici gasiti absolut tot ceea ce doriti, de la aur la asternuturi de pat. Foarte multe terase si discoteci se intind de-a lungul falezei. Eu am nimerit in Marmaris in timpul Campionatului European de fotbal si la toate terasele se transmiteau meciurile campionatului, dupa care incepea distractia. 


Castigatorii beau de fericire si cei care pierdeau de necaz, dar pana la urma iesea o petrecere pe cinste.
Dar sa revenim in Marmaris, locul de unde se ajunge foarte usor in Capadoccia sau Fethye. In timpul liber pe care il aveti la dispozitie in Marmaris va propun sa luati un dolmus (maxi taxi) si sa mergeti pana intr-o statiune la cativa kilometri departare unde va veti simtii cu adevarat turisti in cel mai bun sens al cuvantului. De ce spun asta, pentru ca aici cum va spuneam si mai sus toate plajele sunt amenajate cu sezlonguri si umbrele, gratis, doar trebuie sa consumati ceva de la bar, muzica este in surdina sau aproape deloc si marea de un albastru superb. statiunea este situata intr-un frumos golf in care acosteaza si tot felul de yahturi care mai de care mai frumoase.

In aceasta statiune se poate ajunge si pe jos, pe faleza ce tine cativa km. de-alungul golfului sau cu bicicleta, pe pistele amenajate in toata statiunea. Tot din Marmaris se pot face excursii si la Efes dar ar fi recomandat sa faceti aceasta excursie din Kusadasi deoarece puteti merge cu un dolmus si va costa extrem de putin, practic platiti doar biletul de intrare.







Nu trebuie sa va temeti de preturi, chiar daca este o statiune si nu un oras ca si Kusadasi deoarece aici aveti si piata si supermarket si multe posibilitati de a cumpara tot ce aveti nevoie. Ce este bine de stiut ca in Turcia in general nu aveti voie cu apa in hotel, adica nu va puteti lua apa in cantitati mari si sa mergeti cu ea in camera. Este posibil sa va oblige sa o lasati la receptie. Bine ar fi sa o bagati in rucsac sau in geanta de plaja si sa nu va afisati cu ea cand intrati.