sâmbătă, 28 aprilie 2012

THASSOS

Thassos este o insula mai mica din Marea Egee, dar foarte accesibila romanilor. Asezata in partea de nord a Greciei, la doar cateva minute de mers cu ferry-boat-ul de frumosul oras Kavala, este numita si insula de argint, deoarece pe insula se gasesc foarte multe livezi de maslini. Insula are o circumferinta de numai 100 km. si se poate ajunge relativ usor din Romania. In jur de 10 ore se poate face cu masina din Bucuresti pana in Thassos cu tot cu transferul cu ferry-boat-ul.
Aceasta insula ofera turistilor pe langa minunatele plaje si locuri de agrement si o priveliste foarte frumoasa asupra apei azurii a marii Egee. Ferry-boat-ul acosteaza in portul din capitala insulei, Limenaria si de aici daca nu sunteti cu masina, puteti inchiria cu doar 20 euro o masina cu care puteti ajunge in scurt timp im minunatele statiuni ale insulei. De obicei masinile se inchiriaza pentru turul insulei, asa ca au un tarif preferential daca le inchiriati doar pentru 100 de km., sau le puteti lua pe mai multe zile si au cam acelasi tarif.
Pe insula se afla minunata Manastire Sf. Mihail si Gavril, de pe terasa careia in zilele senine se poate vedea Muntele Athos. Aici daca nu aveti o tinuta adecvata puteti lua de la intrare haine cu care sa va imbracati pentru a intra in biserica foarte frumoasa. Tot la intrare veti fi intampinat de maicute, care va ofera rahat facut in manastire.
Relieful insulei muntos in centrul acesteia se lasa spre mare in niste terase foarte frumoase ce se termina cu niste plaje cu nisip fin si foarte insorite. Numeroasele statiuni ce se afla de jur imprejurul insulei, dispun de conditii foarte bune de cazare, de la vile in regim hotelier, unele cu mic dejun, pana la hoteluri de 3-4 si chiar 5 stele. Toate statiunile sunt impanzite de taverne care va imbie cu mancare, in special mediteraneana, si bauturi de toate felurile. Tot in statiuni gasiti si o multime de magazine cu mii de produse.
Printre excursiile pe care le puteti face aici, este si minunata seara greceasca, intr-o taverna de aproximativ 1000 de locuri si care se afla in sudul insulei. La taverna Augustus Fantasticus care se afla in sudul insulei in satul traditional Theologos, la numai 10 km de statiunea Potos, ajungeti cu autocarul pus la dispozitie de agentia de turism de la care ati luat excursia. Aici dupa ce veti fi intampinati cu paine si sare, aveti la dispozitie un mare bufet suedez si un program artistic cu multa muzica greceasca si dansuri traditionale. Ca o specialitate a casei este vinul facut traditional in taverna. Se pun struguri intr-un butoi imens si sunt invitate fete de toate varstele sa vina si sa stoarca strugurii cu picioarele goale. Fetele sunt invitate de catre patronul localului care dupa ce se termina de stors strugurii le spala pe picioare pe toate fetele care au stors strugurii. Dupa spectacolul si masa care dureaza cam pana la ora unu noaptea, veti fi adusi inapoi din locul de unde ati fost luat cu autocarul.                                            Pe insula puteti vedea multe cariere de marmura si multi crescatori de albine. Soseaua ce inconjoara insula ofera niste privelisti extraordinare asupra coastei. Este un fel de Tansfagarasan de jur imprejurul insulei, situat la o inaltime considerabila.
Thassos este denumita si insula de argint deoarece aici se gasesc foarte multe livezi de maslini, care dau impresia unor coaste muntoase de culoarea argintului. Tot aici sau pastrat si foarte multe traditii populare ceea ce nu se mai intampla in restul insulelor deoarece sunt populate in majoritatea anului de turisti, veniti din toate colturile lumii.
In Thossos puteti ajunge cu o excursie luata de la orice agentie din Romania sau pe cont propriu cu o rezervare facuta tot la agentiile din tara.